Prof.Dr. Adile Çevikbaş’ın editörlüğünü yaptığı Farmasötik Mikrobiyoloji kitabı çıktı.

Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof.Dr. Adile Çevikbaş’ın da editörü ve yazarı olduğu Farmasötik Mikrobiyoloji adlı kitap basılarak konuyla ilgilenenlerin hizmetine sunulmuştur. Eczacılık fakültelerinde lisans ve lisansüstü eğitimde önemli bir ihtiyacı karşılayacak olmasının yanısıra eczane ve ilaç endüstrisi gibi mesleki uygulama alanlarında da kılavuz olabilecek kaynak niteliğinde olan bu kitap, bu konuda yazılan ilk Türkçe eser özelliğini de taşımaktadır. Bu eserle  yılların birikimini öğrencilerine ve yetişecek meslektaşlarımıza aktaran Prof.Dr. Adile Çevikbaş hocamızı ve esera katkıda bulunan diğer yazarları tebrik eder ve şükranlarımızı sunarız.

marmara.edu.tr

 

Farmasötik mikrobiyoloji”; merkezinde mikroorganizmaların yer aldığı, etrafında çeşitli yörüngeler üzerinde dönmekte olan ve hızlarının giderek artttığı izlenen birçok bilim dalının oluşturduğu bir alandır. Farmasötik mikrobiyoloji, mikroorganizma - antimikrobiyal ajanlar- konak ilişkilerini ele alan bir bilim dalıdır. Bir yandan patojen mikroorganizmaların neden olduğu infeksiyon hastalıklarıyla ilgilenirken, diğer yandan mikroorganizmalardan faydalanma prensip ve yöntemleri geliştirilmektedir. Farmasötik alandaki çalışmaların esası; insan sağlığı ve sağlıklı çevredir. İnfeksiyonların tedavisinden önce, infeksiyonlardan korunmanın daha kolay ve ekonomik olduğu bilinmelidir. Hastalıklardan korunmada ve tedavinin başarılı olmasında doğru bilgilenmenin önemi vardır. Antimikrobiyal ilaçların kullanımındaki yanlışlar, dirençli mikroorganizma nesillerinin oluşmasına neden olur. Bu durum inatçı infeksiyonların tedavisinde başarısız sonuçlara ve büyük ekonomik kayıplara yol açar.

Eczacılık Fakültelerindeki Farmasötik Mikrobiyoloji derslerinde;

Mikroorganizmalar; yapı ve üreme özellikleri,

Mikroorganizmaların üremelerini durdurmak için kullanılan yöntemler,

Sanayiide üretilen ilaçların hazırlama ortamları,

İlaçların kontaminasyonlarının kontrolü,

Mikroorganizma-konak ilişkileri,

Biyoteknoloji ve biyoteknolojik ürünler incelenmektedir.

Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin, eczane sahibi eczacıların, ilaç sanayiinde çalışan personelin yararlanacağı bu kitap, “Farmasötik Mikrobiyoloji” adındaki ilk türkçe kitaptır. Derlenmesinde ve hazırlanmasında emeği geçen araştırmacılara  teşekkürlerimizi sunarız.

Prof. Dr. UFUK ABBASOĞLU
Prof. Dr. ADİLE ÇEVİKBAŞ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat