Eczacılar SGK ile ilaç firmalarının kıskacında...

yazar adi

ORAL ÇALIŞLAR

Sağlık alanında son yıllarda önemli değişimler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Bu değişim olumlu ve olumsuz yönleriyle tartışılıyor.
Yurttaşlar, özellikle SSK’lı ve Bağkur’lular son yıllardaki hamlelerden büyük ölçüde memnun durumdalar. Çünkü artık daha geniş bir alanda sağlık hizmeti alabiliyorlar, ilaç konusunda da bir rahatlama yaşıyorlar. Tabii ki bu alanlarda hâlâ çözülmesi gereken büyük sorunlar bulunuyor.
Bu hizmetlerin yaygınlaşması sosyal güvenlik kurumlarının daha fazla mali yük altına girmesini de beraberinde getirdi. Bu yüzden Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) maliyetleri ve giderleri aşağıya çekebilmek amacıyla değişik girişimlerde bulunuyor.
Özel hizmet veren hastaneler ve ilaç satışı yapan eczaneler, SGK ile sürekli bir tartışma ve pazarlık halindeler.
***
Eczacılar bir süredir, yeni imzaladıkları ilaç alım protokolü dahil birçok alanda hükümet yetkilileriyle ve SGK ile yaşadıkları sorunlardan şikâyet ediyorlar. Yaşamımızda önemli bir yeri olan eczanelerin ve bu kurumların sahibi olan eczacıların dertleri neler:
İşte anlattıkları: Geçen sene yaptığımız ilaç alım protokolü 30 Haziran’da bitiyordu ve yeni bir protokol yapılması gerekiyordu. Son dakikaya kadar Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile SGK arasında anlaşma sağlanamayınca kriz çıktı. Bir gün sonra ilaç vermek mümkün olmayacaktı. Tepkiler üzerine Sağlık Bakanı, Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı devreye girdiler ve bir uzlaşma sağlandı.
SGK ve TEB protokolü 9 Temmuz’da imzalandılar. Üç bakanın imzası olmasına rağmen SGK eski protokolü uygulamayı sürdürdü. Eski protokolde İlaç firmalarıyla SGK arasında ıskonto uygulaması konusunda yapılan anlaşma eczacıların aleyhine işliyordu. Bakanlar bunun değiştirilmesi sözünü vermişlerdi.
İlaç firmalarıyla SGK arasında oranları yüzde 4 ile yüzde 11 arasında değişen bir iskonto uygulanması kararlaştırılmıştı. İlaç firmaları bu indirimi eczaneler aracılığıyla yapacağını söylemişti. Ancak eczacılara ilacın alım fiyatı üzerinden ıskonto yapılırken, SGK onlara indirimi KDV dahil perakende satış fiyatı üzerinden yapıyordu ve bu eczacıların alacakları parada yüzde 3 civarında bir düşüşe neden oluyordu.
Zaten kâr marjları düşük olan eczacılar, kendilerini bu zararlar nedeniyle iyice köşeye sıkışmış hissediyorlar. Son yıllardaki uygulamalar yüzünden birçok eczane kapanma tehlikesiyle yüz yüze. Eczacıların yaptığı hesaba göre 8 bin 500 eczane kapanma sınırında.
İstanbul’da 400’e yakın eczane kapandı. Ezacılar son yıllarda gerçek işlerini yapmak yani hastalara ilaç konusunda danışmanlık yapmak ve yardımcı olmak yerine, karmaşık bürokrasi yüzünden kağıtların içine gömülmüş durumdalar. Birçok eczacı sabahtan akşama kadar zamanını evrak doldurmakla geçiriyor, bitiremediklerini de gece evine taşıyor.   
Eczacılar, ilginç bir espri yaparak bürokraside yaşadıklarını izah etmeye çalışıyorlar: Bize uygulanan haksızlıkları protesto amacıyla hükümeti ‘Eczaneleri kapatırız’ diye tehdit ediyoruz. İşin doğrusu SGK’nın sürekli kilitlenen, kapanan web sitesi nedeniyle bu boykot kendiliğinden gerçekleşiyor. Çünkü ilaçlara ilişkin yeni uygulama ve yönetmelikleri bilemeyince hangi ilacı nasıl vereceğimizi de bilemiyoruz. Bu durumda riski göze alıp hastayı ilaçsız bırakmamayı tercih ediyoruz. Yurttaşla biz muhatap oluyoruz. Sonradan bu ilaçlardan bir kısmının parasının ödenmeyeceğini öğrendiğimiz oluyor. Fatura bize çıkıyor.
İstanbul Eczacılar Odası geçtiğimiz günlerde SGK hakkında İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Çünkü ilaç firmalarıyla SGK arasında yapılan yeni protokolle bütün ilaçlardan yüzde 11 iskonto yapılması karara bağlandı. Halbuki eczacılar raflarındaki ilaçların birçoğunu ilaç firmalarından yüzde 4 iskonto ile almışlardı. SGK ise onlara satış fiyatı üzerinden yüzde 11 indirimle paralarını ödüyor. Zarar üstüne zarar... Bir başka şikayet ettikleri uygulama ise şu: Bugüne kadar hak ettikleri paranın tamamını SGK’dan alırken bundan böyle alacaklarının bir kısmının içeride tutulacağı ifade edildi. Zaten çok düşük bir kâr marjıyla çalışan eczacılar, iflas bayrağını çekeceklerini söylüyorlar.
Bütün bu uygulamaların arkasında ise bazı gizli niyetlerin olduğunu düşünüyorlar. Onlara göre, hükümet ilaç satışını marketler zinciri içine sokmak istiyor, eczacıların mevcut alandan tasfiye edilmesini hedefliyor.
Tarım ve Köy İşleri Bankalığı tarafından hazırlanan bir taslağa göre; vitaminler, mineraller ve bakanlık tarafından belirlenecek ilaçlar eczane dışında satılabilecek...
Eczacılar gelişmelerden ciddi olarak endişe duyuyorlar...


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat