İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri olarak Van ili Çatak ilçesindeki 4 köy okulu ve 350 öğrenci kapsamlı Kardeş Köy Okulları Projesi’yle yola çıktık. Projemize resmi şekilde destek aldık ve öğretmenlerimizle görüşerek ortak bir ihtiyaç listesi oluşturduk.

Projemiz hakkında:

Projemize kısa bir bakış olarak projemiz İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından onaylanmış, Prof.Dr. Afife Mat denetiminde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin resmi projesidir. Çatak ilçesini seçmemiz Van iline özel bir şey değil en uzaklara ulaşmak istememiz ve araştırmalarımız sonucu oradaki öğrencilerimizin ihtiyaç sahibi olmalarından kaynaklanmaktadır. Daha sonrada oralı kişilerle yaptığımız görüşmelerde seçimimizin yerinde olduğunun farkına vardık. Çatak ilçesi bizimde öngörmemiz ve bilirkişilerinde teyitleriyle doğunun ihtiyaç sahibi bir ilçesiydi.

Projemiz kapsamında ihtiyaç listemizi toparlayarak Çatak ilçesine fakültemizdeki arkadaşlarımızla giderek yardımları birinci elden ulaştırmayı amaçlamaktayız. Ancak projemiz sadece bundan ibaret değildir. Yardımları birinci elden ulaştırmayı istememiz, oraları fakültedeki arkadaşlarımızın da görmeleridir. Çünkü ilk 5 sınıfı beraber okuyorlar dediğimizde şaşırmaktalar ve doğuyu televizyondan izledikleri kadar medyanın yansıttığı kadar bilmekteler. Aynı şekilde oradaki öğrenciler içinde yardım göndermekten çok onların ağabeyleri ablaları olduğumuzu ve onların bizim için önemli olduklarını hatırlatmak istemekteyiz. Yöre halkını kucaklamak ve onlardan bizlere çocuklarını emanet etmelerini istemekteyiz. Çünkü bir dahaki 23 Nisan’da kardeşlerimizi buraya getirerek beraber zaman geçirmeyi de planlamaktayız.

Projemiz kapsamındaki düşüncelerimiz gerçekleştiği takdirde ulaştığımız öğrencilerin geleceklerini şekillendirirken bizden aldıklarıyla da bir yol çizecekleri kaçınılmaz bir gerçektir.

Ve Çatak ilçesinden yetişen nitelikli bir gencin, ilçesini kalkındıracağını, aynı şekilde her ilçemizden her köyümüzden eğitim ışığında yetiştirdiğimiz gençlerimizin Türkiye’mizin umudu olacaklarını unutmayalım, unutturmayalım.

Saygılarımızla...

*A. İlker ARSLAN İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi

0(535)584 67 69

ailkerarslan@gmail.com

Bağış Hesabımız:

İstanbul Üniversitesi Araştırma ve Yardım Vakfı

Ziraat Bankası Cağaloğlu Şubesi

Hesap No: 49588257-5001

Şartlı Bağış: Eczacılık Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projesi

 

 

 

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ VAN İLİ ÇATAK İLÇESİ KARDEŞ KÖY OKULLARI PROJESİ

 

 

            Projemiz; Prof. Dr. Afife MAT rehberliğinde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafınca organize edilen Van İli Çatak İlçesindeki Nejat Uygur İlköğretim Okulu, Narlı İlköğretim Okulu, Albucak İlköğretim Okulu, Kıyıcak İlköğretim Okulu olmak üzere 4 köy okulu kapsayan ve 350 öğrenci hedefli bir sosyal sorumluluk projesidir.

            Projemiz kapsamında bu 4 köy okulundaki öğretmenlerimizle iletişime geçip, onlarla koordineli bir şekilde öğrencilerin, öğretmenlerin ve okulun ihtiyaçlarını içeren ihtiyaç listemiz oluşturulmuştur.

            Fakültemizdeki akademik kadromuzdan, öğrenci arkadaşlarımızdan, sponsorlarımızdan,  proje ortaklarımızdan ve proje gönüllülerinden toplayacağımız ayni ve maddi yardımlarla şekillenecek ihtiyaç listemiz, fakültemizdeki arkadaşlarımız tarafından bir şenlik havası içerisinde kardeş köy okullarımızdaki öğrencilere birinci elden ulaştırılacaktır.

 

 

Sorun nedir? Nedenleri ve sonuçları nelerdir?

 

n      Bölgenin şartları göz önünde bulundurularak çocukların Türkçeyi doğru ve etkin bir şekilde kullanamamaları, buna bağlı olarak okuma alışkanlıklarının yeterli olmaması

n      İlçedeki kız çocuklarının okula gönderilme oranının erkek çocuklarının okula gönderilme oranına göre düşük olduğu tespit edilmiştir. Ancak ilçenin bölgedeki diğer yerleşimlere göre bu konuda daha bilinçli olduğu öğrenilmiştir.

n      Bu konuların eğitimin ilk başladığı yer olan ailelerden kaynaklandığı öngörülmüştür.

n      Teknoloji çağının gençleri olarak sosyallikten uzaklaştığımız, çevre ve toplumumuza karşı sosyal sorumluluklarımız olduğu bilincini yeterince kazanamadığımız bir gerçektir.

n      Gençliğin bu sorununun yansıması olarak fakültemizdeki öğrencilerin sosyal sorumluluklarına duyarsız, ülke sorunlarına tepkisiz olması şaşırtıcı değildir.

n      Sonuç olarak toplumdaki dengelerin birbirine bağlı halkalar olduğu düşünülürse, ağabeylerinin ve ablalarının duyarsız olmaları onlara ihtiyacı olan kardeşlerine de yansımaktadır.

n      Bunun sonucunda eğitim hakkını yeterli derecede kullanamayan çocuklardan geleceğe umutsuz bakan, başta kendisi olmak üzere çevresine ve topluma karşı duyarsız bir nesil yetişmektedir.

  

 

Projenin amacı nedir?

 

n      Topladığımız ayni ve maddi kaynaklarla öğrencilerimizin ve kardeş köy okullarımızın eksiklerini biraz olsun gidermek, manevi olarak da yanlarında olduğumuzu hissettirmektir.

n      Öğrencilere Türkçeyi düzgün ve etkili kullanmalarının gerekliliği anlatılacaktır.

n      Yöre halkıyla kurulacak sıcak ilişkilerle özellikle kız çocuklarının okula gönderilmesi konusunda halk bilgilendirilecek ve eğitimin gerekliliği vurgulanacaktır.

 

n      Fakültemizdeki arkadaşlarımızın toplumsal duyarlılığını arttırmak, toplumumuzdaki sorunların çözümünün bir parçası olma bilincini aşılamak amaçlarımızdandır.

n      Bu kapsamda bölge hakkında kulaktan dolma bilgileri olan arkadaşlarımızın, bölgesel sorunları yerinde görerek sağlıklı incelemeler yapması sağlanacaktır.

n      Olası önyargıların da doğru bilgi akışıyla giderileceği düşünülmektedir.

 

 

 

 

Van’da Yapacaklarımız

 

n      Topladığımız yardımlar okullara, öğretmenlere ve öğrencilere birinci elden ulaştırılacak

n      Öğrencilerle ve öğretmenlerle tanışılarak sıcak ilişkiler kurulacak, bunun paralelinde öğretmenlerin de yardımlarıyla yöre halkıyla da kaynaşılacak

n      Yöre halkıyla kız çocuklarının okula gönderilmesi ve eğitimin önemi üzerine görüşmeler yapılacak

n      Türkçenin düzgün ve etkin kullanılmasının önemini vurgulamak amaçlı öğrencilerle oyunlar oynanacak

1.      Çocukların da dâhil olabileceği yaratıcı dramalar, oyunlar ve skeçler oynanacak

2.      Mektup arkadaşlıkları kurulacak

n      Van’a gelen arkadaşlarımıza bölge hakkında bilgi edindirilecek,  öğrencilerle ve yöre halkıyla ilgilenme aşamasında empati kurmaları amaçlanacak

 

 

İletişim:

 

  A.İlker ARSLAN                        Barış TEKİN                              Ayşe TÜREN

  0535 584 67 69                            0554 372 49 45                            0554 396 75 91

ailkerarslan@gmail.com       tekinbaris@windowlive.com   a.turen@hotmail.com         

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat