Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Koç, Üniversite Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zeynep Şimşek, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, "Domuz Gribi ve Korunma Yolları" konusunda bir basın açıklaması yaptılar.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, Domuz gribinin, A tipi (H1N1), hızla yayılan bir virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan bir hastalık olduğunu belirtti.

Koruk, "Bu virüs daha önce insanlarda görülmezken, geçirdiği değişim sonucu artık insanlarda da görülmektedir. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Hastalığın ilk olarak saptandığı 24 Nisan 2009'dan bugüne dünyada yaklaşık 400 bin kişide hastalık tespit edilmiş ve bugüne kadar 4 bin 500'e yakın kişi ölmüştür. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı tarafından 15 Ekim 2009 itibariyle 492 hasta olduğu bildirilmiştir. Henüz ilimizden hastalık bildirilmemiştir" Hastalık insandan insana bulaşmaktadır" dedi.

Hastalık Belirtileri

Hastalık belirtilerinin öksürme, aksırma sırasında direkt solunum yolu ile bulaşabileceği gibi, ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da bulaşabilmekte olduğu belirtilen Koruk, "Belirtiler normal grip belirtileri gibidir. Bunlar; yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 derece ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, nadiren kusma ve ishal.

Korunma Yolları

Önemli olan hastalığın yayılmasını önleyici tedbirleri almaktır.

Bunlar; eller en az 30 saniye ve sık sık bol sabun ve suyla yıkanmalıdır.

İnsanlarla kucaklaşma, tokalaşma gibi yakın temastan kaçınılmalıdır. Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun bir mendil ile kapatılmalı ve bu mendil kullanıldıktan sonra çöpe atılmalıdır. Ev, iş yeri tipi yaşanılan alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

Vücut direncinin arttırılması için yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Bu önlemler özellikle bölgemiz açısından çok öbüyük önem taşımaktadır. Çünkü gerek beslenme bozukluğu, gerekse kronik hastalıklar diğer bölgelerden daha fazladır. Bu nedenle mikrop insanlara kolaylıkla yerleşecek ve hastalığın seyri daha ağırlaşacaktır. Özellikle gerek evlerde gerekse okullarda aşırı kalabalık yaşam hastalığın hızla bulaşmasına neden olacaktır. Bu ortamların sık sık havalandırılması ve genel temizlik kurallarına uyulması önemlidir. Özellikle okullarda mutlaka sıvı sabun bulunması, öğrencilerin sık sık ellerinin yıkatılması, tuvalet, lavabo, sıra, kapı kolu gibi yerlerin bol deterjanla temizlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.

"Hasta kişi, hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır" diyen Koruk, "Eğer hasta iseniz ayrıca şunlara dikkat ediniz; öksürük ve aksırık esnasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatınız ve kullanılan mendili çöpe atınız. Hastalığı diğer kişilere yaymamak için mümkünse evden dışarı çıkmayınız. Evdeki diğer kişileri korumak için yakın temastan kaçınınız. Basit cerrahi maske kullanınız. Kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayınız. 

 

Bol su içip, beslenmenize dikkat ediniz ve istirahat ediniz.

 

Acil durumlarda mutlaka doktora başvurunuz.

 

Tedavi

 

Hastalığın tedavisi vardır. Gripte kullanılan antiviral ilaçlar bu grip türünde de kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde verildiğinde hastalığın şiddetini azaltıp, süresini kısaltabilir. Ayrıca destekleyici tedavide şikayetlerin azaltılmasına yönelik olarak doktor tavsiyesiyle çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Doktorun önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat