Sosyal Güvenlik Kurumu, 28 Eylül’de çıkardığı iki tebliğle herkesin parasal sırrını istihbarat konusu yapabilecek

SGK fişlemeye soyundu

Bildirim zorunlu

Sosyal Güvenlik Kurumu, yurttaşların banka hesaplarından kredi kartı harcamalarına kadar bütün bilgilerinin kuruma bildirilmesini zorunlu hale getiriyor.

Hisseleri takip edecek

Ali Tezel, tebliğlerin yasal olmadığını ve bu yüzden de gizlenmeye çalışıldığını belirterek, “Borsadaki hisselerimizi SGK de takip edecek” dedi.

Bilginin gizliliği ihlal ediliyor

Bilginin gizliliği ihlal ediliyor - Kamu kurumları, bankalar SGK’nin istediği bilgileri veremem diyebilecek mi? Bu konuda bir düzenleme yok.

Ekonomi Servisi - Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 28 Eylül’de sessiz sedasız çıkardığı iki tebliğ, yurttaşın banka hesaplarından kredi kartı harcamalarına kadar bütün bilgilerinin SGK’ye bildirilmesini zorunlu hale getiriyor.

Mezarda emeklilik olarak adlandırılan 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 7. Fıkrasının Uygulanması Hakkındaki Tebliğ ile 100. maddesinin uygulanması hakkında tebliğ ve bazı yönetmelikler, 28 Eylül Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğlerin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, bunun yasal olmadığını ve bu yüzden de gizlenmeye çalışıldığını söyledi. Tezel, bütün vatandaşları ilgilendiren genel sağlık sigortası ile ilgili primlerin tahsilini takip için vatandaşların her türlü bilgisini kendinde toplayacak bir düzenlemeye giden SGK’nin yetkisini aştığını belirtti.

Tezel “Hiç haberimiz yokken bankadaki hesabımızın SGK’ye elektronik olarak aktarıldığını göreceğiz. Borsadaki hisselerimizi SGK de takip edecek. Peki bu bilgileri ne yapacak? Nasıl kullanacak” dedi.

Tezel ABD’deki McCarthy dönemini çağrıştıran düzenlemelerin bir an önce iptal edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Tezel, NTVMSNBC’ye tebliğlerle ilgili şu yorumları yaptı:

“SGK bu bilgilerin gizliliğini sağlayabilecek mi? Aile hayatının gizliliğini içeren bilgiler konusunda neler yapılacağını bilmiyoruz. Bu konuda bir düzenleme yok. Mesela gizli kalmasını istediğimiz, aile hayatına ilişkin bir sırrı nasıl saklayacak? Kamu kurumları, bankalar SGK’nin istediği bilgileri veremem diyebilecek mi? Bu konuda bir düzenleme yok. Düzenleme olmayınca da bu bilgilerin ortaya saçılması, kişilerin fişlenmesi gibi olaylar ortaya çıkabilecek. Hatta telefon dekontundan hangi gün kiminle konuştuğumuz SGK’nin bilgisayarına düşecek. Hayatımızda gizli hiçbir şey kalmayacak.”



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat