Aksaray’da Geçtiğimiz Hafta Başlayan Zehirlenme Vakaları Her Geçen Gün Artıyor
Yetkililerse Medyanın Önünde Şebeke Suyundan İçerek Olayı Hafife Alıyor
İlk günlerde sadece Aksaray kent merkezinde görülen ve artık kentin ilçelerinde de yaygınlaşan zehirlenme vakalarının sayısı her geçen gün artıyor. Karın ağrısı, bulantı ve ishal şikayetleri üzerine hastanelere yapılan başvurular ile ortaya çıkan ve bir haftadan bu yana süren zehirlenme olaylarının nedeni ile ilgili sorumlular ve yetkililer hala net bir açıklama yapmamakla kalmıyor, çelişkili açıklamalarla gerçekleri yine toplumdan gizliyor.
Resmi makamlarca açıklanan rakamlar yaklaşık 4000 kişinin zehirlendiğini söylerken, hastane, sağlık ocağı ve özel polikliniklerin verileri bu sayının çok çok üzerinde olduğunu doğrular nitelikte.
Olayın üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen yetkili kurum ve kuruluşlar hala zehirlenmenin nedenini araştırdıklarını söyleyerek bir açıklama yapamıyorlar. Hem yaptıkları açıklamalarla hem de icraatları ile halkı yanıltmaya çalışıyorlar. Halk ve çevre sağlığını hiçe sayıyorlar. Olayın ciddiyetini ve doğuracağı tehlikeleri görmezden geliyorlar. Hiçbir önlem almaya, soruna bilimsel ve akılcı bir çözüm bulmaya yanaşmıyorlar.
Bizler, bu zihniyeti tanıyoruz. Hala içmesuyu şebekesi kaynaklı bir sorun olmadığını söyleyerek halkı yanıltmaya çalışan bu zihniyeti daha önce radyasyonlu çay içerken gördük, asbestli gemiye ait metal parçalarını yüzlerine sürerken gördük… Bugün de Aksaray’da çeşmeden su doldurup, içerken görüyoruz.
Yetkililerin sorumsuzca davranışları ve sudan kaynaklı olmadığı belirtilen asılsız açıklamalarının tersine, hastalardan alınan örnekler ve buna dayanılarak hazırlanan raporlar, aralarında Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakteri bulunan su kaynaklı bir bulaşma ve bunu takiben hastalardan sağlıklı insanlara yayılım olduğunu açıkça gösteriyor.
Suda koliform bakteri bulunması ise çevre mühendisliği bilimi açısından zaten başlı başına bir göstergedir. Koliform bakteriler içmesuyunda ya arıtım sisteminin yetersizliği ya da şebekedeki yetersizlikler nedeniyle sızıntı olması anlamına gelmektedir. Koliform bakterilerin kaynağı arıtılmamış ham su ve yer altı suyu karışması, yosun üremesi, toprak, böcekler, insan ve hayvan dışkısı olabilir.
Başta Aksaray Valisi, Aksaray Belediye Başkanı, İl Sağlık Müdürü olmak üzere tüm sorumluları bir an önce kamusal sorumluluklarını yerine getirmeye, halka sağlıklı bilgi vermeye, kentsel altyapı sorunlarına hurafelerle değil, çevre mühendisliğinin öngördüğü bilimsel yöntemlerle çözüm bulmaya davet ediyoruz.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu |