GÜNCEL TIP

Dr. Mustafa Çetiner

 

4-5 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak Akılcı İlaç Kullanımı ve Farmakoekonomi Sempozyumu Türkiye’de konuyla ilgili tüm tarafların temsil edildiği ve konuyla ilgili her kesimin onayını almış ortak ve ulusal stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan bir uzlaşı sempozyumu olacak.

 

Akılcı İlaç Kullanımı Ve Farmakoekonomi Sempozyumu

        Dünya Sağlık Örgütü, ülkelerin gayri safi milli hasılalarının en az %5’ini sağlığa harcamalarını önermektedir. Ülkemizde bu oran %4,9’dur ve Dünya Sağlık Önerisine uygundur. Buna karşın ülkemizin neredeyse yarısına yakını (%44-50) gereksinim duyduğu halde sağlık hizmetlerine tam anlamıyla ulaşamıyor. Bunun bir nedeni zaten bütçemizin fakir oluşu, bir nedeni ise kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanamayışımızdır.

        Örneğin, ülkemizde hasta yatağı doluluk oranı %58,8 iken lösemi hastaları, kemik iliği nakli hastaları yatacak yatak bulamıyor ve hastane kapılarında perişan oluyorlar. Hızla artan ilaç harcamaları da, temel sağlık hizmetlerine harcanan paranın azalmasına neden olmaktadır. Türkiye’nin 2006 yılında ilaca harcadığı para tam olarak 9.853.792.682 YTL’dir. Ülkemizin 2002 yılındaki kişi başına düşen yıllık antibiyotik harcaması İngiltere’den daha fazladır.

        Bu sütunun düzenli okuyucuları akılcı ilaç kullanımı konusunda yazdığım yazıları bilirler. Biz hekimler elbette ki, hastalarımızı tedavi ederken maliyet analizine dikkat etmiyoruz. Bizim için esas olan tedavilerinden sorumlu olduğumuz hastalarımızdır. Dolayısıyla yasal sınırları içinde tüm olanakları, onları tedavi etmek için kullanmak isteriz. Ama kabul etmeliyiz ki, makro planlamada tedavilerin maliyet/etkinlik analizleri önemlidir ve ilaç kullanımının rasyonel anlamda sınırlanması ancak merkezi bir otorite tarafından bilimsel ve adil biçimde planlanarak yapılabilir. Bu planlama, tedavilerin maliyet/etkinliğinin bir çok bilimsel belirteç ile ele alındığı analitik modeller geliştirerek gerçekleştirilebilir.

        Konusu akılcı ilaç kullanımı olan son yazımda ülkemizde “akılcı ilaç kullanımı ve farmokoekonomi” konulu bir çalıştay gerçekleştirilmelidir diye yazmış ve bu çalıştayın akılcı ilaç kullanımı konusunda etkin modeller geliştirebilmenin ilk adımı olabileceğinden söz etmiştim. Bu çağrıma birçok kesimden çok büyük destek geldi. Sonunda İstanbul Tabip Odası Başkanı Sn. Prof.Dr. Özdemir Aktan’ın sayesinde 4-5 Mayıs 2007 tarihleri arasında İstanbul’da Marmara Üniversitesi Sultanahmet binasında bir sempozyum gerçekleştirmek için tüm hazırlıkları tamamladık. Bu toplantı için bize kapılarını açan Marmara Üniversitesi’nin değerli rektörü Sayın Prof.Dr. Necla Pur’a öncelikli olarak teşekkür etmek isterim.

        Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer’in, Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Sayın Mahmut Tokaç’ın da bu sürece son derece destek olduğunu ve beni bu konuda yüreklendirdiğini belirtmeliyim. Türk Farmakoloji Derneği’nin ve derneğin değerli Başkanı Prof.Dr. Mehmet Melli’nin de bu noktaya gelmemizde büyük desteği olmuştur.

        Toplantıyı İstanbul Tabip Odası düzenleyecek, Türk Tabipleri Birliği, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, Cumhuriyet Gazetesi Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji Dergisi, Türk Farmakoloji Derneği, Türk Hematoloji Derneği, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, İlaç İşverenleri Sendikası, Türkiye İlaç Sanayi Derneği, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürlüğü katkı sağlayacaktır. Toplantıda Rene Descartes Üniversitesi Öğretim Üyesi, Avrupa Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü, Fransız ve Çin Hükümetleri Farmakoekonomi Danışmanı Prof.Dr. Jean Jacques Zambrowski’yi dinleme şansına da sahip olacağız. Toplantı sırasında İngilizce-Türkçe anında çeviri yapılacaktır. Program ayrıntılarını www.farmakoekonomi.org adresinden öğrenebilirsiniz. Salonun kapasitesi sınırlı olduğundan konuya ilgi duyanların bu web sitesine girerek kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Katılım ücretsizdir.

        Akılcı İlaç Kullanımı ve Farmakoekonomi Sempozyumu Türkiye’de konuyla ilgili tüm tarafların temsil edildiği ve konuyla ilgili her kesimin onayını almış ortak ve ulusal stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan bir uzlaşı sempozyumu olacaktır. Sempozyumun işlevselliği, katılım ve katkılar ile doğru orantılıdır. Şimdiden konuyla ilgili herkesin 4-5 Mayıs günlerini bize ayırmasını diliyoruz. Bu sempozyumda ilgili herkesi aramızda görmekten mutluluk duyacağız.    

Dr. Mustafa Çetiner CBT 30.Mart.2007



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat