Akılcı İlaç Kullanımı ve Farmakoekonomi Sempozyumunun Ardından.

 

“Akılcı İlaç Kullanımı ve Farmakoekonomi Sempozyumu, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, hekim ve eczacıların meslek örgütleri, ilaç sanayini temsil eden dernek ve sendikaların katılımıyla 4-5 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul’da Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük binasında 170 kayıtlı katılımcı ile toplandı.

        Sempozyuma Türk Onkoloji Derneği adına katılan Sayın Prof. Dr. Nurullah Zengin’in yaptığı bir benzetme, ilaç konusuyla ilgili tüm tarafların katıldığı bu sempozyumun işlevselliğini çok iyi açıklıyordu. Dr. Zengin, “Hekimler, eczacılar, sosyal güvenlik kurumu, sağlık bakanlığı, ilaç üreticileri, hastalar, hepimiz karanlıkta filin bir parçasını tutmuş onu tanımaya çalışıyoruz. Akılcı ilaç kullanımı ve Farmakoekonomi herhalde filin bulunduğu odada lambaları açmanın ta kendisidir” demişti.

        Sempozyumdaki tarışmaların düzeyi, insanların heyecanı ve yol alma konusunda gösterdikleri istek, konunun önümüzdeki günlerde dinamik bir süreç içinde tartışılmaya devam edeceğini açıkça ortaya koydu. Bu nedenle sempozyumun katılımcıları www.farmakoekonomi.org adresini canlı tutmaya, orayı yaşayan bir forum haline getirmeye karar verdiler. Bu site aynı zamanda sempozyuma katılamayan ancak bu süreçte yer almak isteyen herkese açık olacak. Bu sayfa benim gibi konunun önemini bilen ama konu hakkında yeterince donanıma sahip olmayanlar için de iyi bir eğitim yeri olabilir. Ayrıca sempozyum konuşmalarının, basın ve sonuç bildirisinin tamamının www.farmakoekonomi.org adresinde yayınlanacağını da belirtmek isterim.

        Bu nokta da sempozyumun sonuç bildirgesinde yer alan bazı kısımları kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.

        “...Sempozyumda ilaç tüketimindeki temel sorunun, tüketimin büyüklüğünü gösteren rakamlar kadar, bu rakamların güvenirliliği ile ilgili belirsizlikler, oransal dağılımdaki dengesizlik ve adaletsizlikler olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra ulusal ilaç sanayimizin hızla yok olduğu ve Türkiye’nin ilaç konusunda tamamen dışa bağımlı hale geldiğinin de altı çizilmiştir. Bu durum ülkemizde ilaç konusunun ulusal, toplumsal, bireysel anlamda yeterince ‘akılcı’ olmadığını düşündürmektedir...

        ... “Akılcı ilaç kullanımı” konusunda eldeki bilgi birikimini toparlayacak, değerlendirecek, yeni açılımlar gerçekleştirecek bir akademik birime gereksinim olduğu açıktır. Bu nedenle alanında deneyim sahibi tüm kesimleri kapsayan akademik bir yapılanmaya yönelik çalışmalara da bir an önce başlanmalıdır. Bu bağlamda ilaç ile ilgili her kesime büyük görevler düşmektedir. İlacın aslında en önemli taraflarından biri olan hastaların yalnızca tüketici kimlikleri ile değil, “hasta hakları” çerçevesinde tanınmış haklarıyla bu sürece dahil olması gerektiği de unutulmamalıdır...

        Bu anlamda sempozyum boyunca yapılan tartışmalar sonrasında bazı önemli noktalar ön plana çıkmıştır.

        Bunlardan birincisi, meslek odaları, uzmanlık dernekleri ve üniversitelerin katılımıyla hastalıklar için kılavuzlar hazırlanmasının gerekliliğidir. Hazırlanan bu kılavuzların Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumlarında katılımıyla süreç içinde bağlayıcı bir nitelik alması işlevselliğini artıracaktır. Dünyadaki benzer örnekleri gibi, Sağlık Bakanlığı, geri ödeme kurumu, meslek ve uzmanlık derneklerinin temsilcilerinden oluşan bir bağımsız kurumun bu kılavuzları hazırlayabileceği de sempozyumda dile getirilmiştir.

        İkinci önemli nokta toplumda, hastalar, eczacılar ve hekimler arasında akılcı ilaç kullanım ilkelerinin benimsetilmesine yönelik eğitimler yapılmasının gerekliliğidir.

        Ayrıca temel ilaç listesi hazırlanması fikrinin dinamik bir süreç içinde tartışılmasının yarar sağlayacağı da dile getirilmiştir.

        Sempozyum katılımcıları, yukarıda dile getirilen görüşleri “bu ülkenin tek bir cebi olduğu”, akılcı ilacın “herkes için” gerektiği “inancıyla kamuoyunun bilgisine sunar.”

        Umarım bu sempozyum, sorunun çözümüne bir katkı sağlayabilir.

Mustafa Çetiner-Güncel Tıp-CBT 18 Mayıs 2007

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat