Türkiye İmmün-onkoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, son 1 aydır Türkiye'ye giren tümör aşısının sadece ileri devre akciğer kanserinin uzun süreli kontrolünü sağladığını açıkladı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığı'nı da yürüten Rüçhan Uslu,  akciğer kanserinin zor bir hastalık olduğunu, bu nedenle hastaların her gelişmeyi dikkatle izlediğini belirtti. 

Günümüzde rahim ağzı ve karaciğer kanserine karşı koruyucu aşı uygulamalarının gerçekleştirildiğini anlatan Uslu, ancak bugüne kadar tedavi edici aşının bulunmadığını, onkologların ve bilim adamlarının hedefinin de bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasını sağlamak olduğunu aktardı. 

Kanserin bağışıklık sisteminden kaçmak, saklanmak, korunmak amacıyla kullandığı mekanizmayı anlamak için bilim adamlarının uzun süre çalışma yürüttüğünü söyleyen Rüçhan Uslu, bu yönde Kübalı bilim adamlarınca geliştirilen tümür aşısının uygulamalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Son 2 yılda bağışıklık sistemini harekete geçirici tedaviler kullanıma girmeye başladı. Bunlardan biri de tümör aşısı. Bu tümör aşısı sadece ileri devre akciğer kanserinde kullanılabiliyor. Küçük hücreli dışı tipi dediğimiz ileri evre, metastaz yapmış, kemoterapide olumlu yanıt vermiş hastalar için öneriliyor. Hastalığın uzun süre kontrolünü sağlıyor. Hastalık ilerlemiyor, başka organlara sıçramıyor, bazı hastalarda stabil seyir kronikleşiyor, bazı hastalarda yanıt elde edilebiliyor, bazılarında ise tamamen yok ediliyor."

Rüçhan Uslu, aşının hastanın kazanım yaşam süresini 3 katına çıkarabildiğini ifade etti.

Sosyal güvenlik kurumları onaylayana kadar hastaların kendi aşılarını karşıladığını söyleyen Rüçhan Uslu, "Maliyetin yüksek olduğunu söylemek zorundayım. Her aşı 2 bin- 2 bin 500 dolara mal oluyor. 10 tane yaptırdığınızda büyük maliyeti olabiliyor" dedi. 

Prof. Dr. Uslu, akciğer kanserinde kullanılabilen Kübalı bilim adamlarınca geliştirilen tümür aşısının uygulamalarıyla ilgili bilgi verdi.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat