Greenpeace Lübnan kıyılarını vuran petrol sızıntısının deniz tabanındaki etkilerini ortaya çıkarttı
Petrol sızıntısının üzerinden altı hafta geçmesine rağmen, Lübnanın kıyısının petrolden dolayı hala bulanık ve kirli görülüyor. Ciyyeh kıyısından ilk bakıldığında denizin güzel mavisi insanı aldatıyor, çünkü yüzeyin altında; petrol, deniz tabanındaki yaşamı öldürüp denizi zehirliyor.
Görüntüler dehşet verici, deniz dibi tamamen petrol ile örtülmüş durumda. Petrolün daha fazla yayılması hemen önlenmez ve petrol temizlenmezse, bütün deniz yaşamı seneler boyunca bundan olumsuz şekilde etkilenecek.
Ciyyeh de keşfedilenler ve Beyrut ve Jbeil’deki diğer dalışlardan alınan görüntüler, tahmin edilenin çok üzerinde zehirli petrolün, deniz tabanı ve kıyısını olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor; biran önce tam bir kıyı çevre değerlendirmesinin yapılması gerekiyor.
Ciyyeh de termik santralin bombalanması ardından (13 ve 15 Temmuz 2006) tahminlere göre 10.000 – 15.000 ton Fuel Oil 150 Akdeniz’e karışmıştır. Lübnan’ın kuzeyinde
Denize tam olarak ne kadar petrol karıştığını bilmek ve değerlendirebilmek için, kıyıda ve su altında araştırmalar, ayrıca havadan incelemeler yapılması gerekiyor. Değerlendirmenin sürdürülebilmesi için blokajın bir an önce kardırılmalısı gerekiyor. Ayrıca petrolden etkilenmiş alanların iyileştirilme çalışmaları artırılmalıdır.
Savaş nedeniyle petrol sızıntısına karşı ilk önlemler ancak beş hafta sonra alınabildi, bugün hala gerekli uzman ve malzemenin alana gönderilmesindeki zorluklar nedeniyle yeterli çalışma yapılamıyor. Bu gecikmeler daha fazla alanın etkilenmesine sebep oluyor. Deniz dibinde bulunan petrol akıntı ve rüzgarla kıyıların daha fazla kirletiyor.
Görüntüler yerel yöneticilerin uluslarası otoritelerle beraber biran önce harekete geçilmesi gerektigini gösteriyor. Savaşın çevreye olan etkilerinin tam olarak değerlendirilebilmesi için, petrol sızıntısı başta olmak üzere çevreye diğer etkilerinin de bir rapor haline getirilmesi gerekiyor. Kendi hükümetimizinde uluslar arası çağrılara cevap vererek bizim denizimiz olan Akdeniz’e sahip çıkmasını ve biran önce uluslar arası kurumlar ve diğer hükümetlerle çalışmaya başlamalı.
Greenpeace savaş sonrası çevre etki değerlendirmesi yapmak için bilgi toplamayı ve araştırma yapmayı sürdürüyor. Ayrıca otoriteleri deniz tabanındaki kirlenme ile ilgili bilgilendirecek. Organizasyon gerek Lübnan hükümetine gerek de bölgesel kuruluşlara istendiği takdirde her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi ve petrol temizleme çalışmalarına gönüllü gruplarını koordine ederek katılacak