Doğa kendisine karşı işlenen suçu affetmiyor
[Sesonline] Türkiye'nin sulak alanları bir bir kuraklığa teslim oluyor. Suyun bilinçsiz kullanımı ve iyi düşünülmeden yapılan projeler son olarak "Akgöl sazlıkları" ve "Seyfe gölü"nü kuruttu. Artık kuşlar gelmemeye başladı. Doğal dengenin bozulmasıyla beraber burasını sivrisinekler, karaksinekler, yılanlar istila etmeye başladı. Çevre örgütleri, son üç, dört yılda Türkiye'de üç Van gölü büyüklüğünde sulak alanın kurutulduğuna dikkat çekiyor.
AKGÖL SAZLIKLARI KURUDU
Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl sazlıkları 15 yıl öncesine kadar dünyanın en önemli sulak alanları arasında gösteriliyordu. Ancak sazlıklar kurudu.
Sazlıkları besleyen İvriz kaynağının üzerine 1980'li yıllarda kurulan "İvriz Barajı" da 6.8 milyon metreküple minimum seviyesinin altına indi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) Su Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak konu ile ilgili şunları söylüyor:
" İvriz kaynağı belki de yüzyıllarca ulaştığı Akgöl'e değil, İvriz Barajı'na doğru akmaya başladı. Burada yüzyılların doğal dengesi bozuldu. Kaynağın kesilmesi, yeraltından fazla suların çekilmesi gibi nedenlerle Akgöl zamanla küçüldü. 35 bin hektarlık Akgöl sazlığı yavaş değil, hızla yok oldu. Önceden yaklaşık 200 türde binlerce kuşun geldiği Akgöl'e kuşlar da küstü."
Akgöl'ün kurumasının ardından bölgede iklim ve yağış rejimi de değişti. Bölgeye az yağış düşmesi, yeraltı sularının çekilmeye devam etmesi nedeniyle İvriz kaynağı başta olmak üzere İvriz Barajı'nı besleyen kaynaklar da Akgöl'ün ardından kurudu. Son olarak da Akgöl'ü kurutan İvriz Barajı can çekişmeye başladı. İvriz Barajı'ndaki su miktarı 10 yıl öncesine göre yüzde 91 azaldı.
Dıvrak, ''Ereğli'deki en yaşlı kişi bile hayatında ilk kez bölgede don gördüğünü söylüyor. Doğa, intikamını Ereğli'de en acı şekilde alıyor. Böyle giderse Ereğli, çok yakında suya hasret kalacak'' dedi.
SEYFE GÖLÜ DE ALARM VERİYOR
207 kuş türünün barındığı Kırşehir'deki Seyfe gölü için de tehlike çanları çalıyor. Doğa ve Çevre Derneği Genel Başkanı ve eski Milli Parklar Genel Müdürü Nevzat Ceylan, son 3-4 yıldaki kuraklık yüzünden gölün çöl sahası haline geldiğini söyledi.
Ceylan, ''son yıllarda, özellikle bu yıl büyük göllerimiz kurutuldu. Akşehir, Beyşehir gölleri, Ereğli sazlıkları bir bir ortadan kaldırıldı. Türkiye'de üç Van gölü büyüklüğündeki sulak alanlarımız kurutulmuş bulunuyor. Seyfe gölü de önemli kuş göç yolları üzerinde bulunan bir bölge" dedi.
Seyfe gölünün kurumaya yüz tutmasının nedeni de yanlış sulama ve yanlış tarım arazisi kullanımı. Ceylan'a göre Seyfe gölü 25 bin hektarlık alanı kaplıyordu, bugün ise 7-8 bin hektara düştü.
Bölgeye kuşların da gelmemeye başladığını kaydeden Ceylan, "dengenin bozulmasıyla beraber burasını sivrisinekler, karaksinekler, yılanlar, çıyanlar, fareler istila edecektir'' dedi.
"ESKİDEN TARIM ARAZİSİ OLSUN DİYENLER ŞİMDİ PİŞMAN"
Ceylan ayrıca, ''geçmişte bu bölgenin tarım arazisine kazandırılması için mücadele edenler, burasının kurutulmasından vazgeçilmesi, tekrar sulak alan haline getirilmesi konusunda hemfikirler. DSİ yetkilileri, drenaj kanalı projesini yeniden gözden geçirmeli, kanalları kapatmalı. Yanlış sulamadan vazgeçilmeli" diye konuştu.
Seyfe Gölü Ekoloji ve Tabiatı Koruma Tanıtma Derneği Başkanı Ömer Çetiner de, yetkililerden kanaldaki suyu göle yeniden akıtmalarını istedi.
Çetiner, ''göl kuruduğunda yüzeyde biriken tuz, rüzgarla tarım alanlarına yayılıyor ve ürünler bu durumdan olumsuz etkiliyor. Son dönemlerde bölgedeki hububat ekili alanlarda bu sorun kendini gösterdi'' dedi.
Kırşehir Çevre ve Orman Müdürü Reşat Karaca ise Valilik bünyesinde, Yerel Sulak Alanlar Komisyonu oluşturulduğunu belirterek, ''Komisyon'un aldığı kararla tarım alanları için yer altından su çeken pompalar kapatıldı. Seyfe gölü için su, elzem bir konu. Ancak son üç yıldır bu çevrede anız yangınları görülmekte. Anız yangını sonucu kuşların kuluçkaya yattıkları doğal ortamları yok oluyor" dedi.