Değeli Meslektaşlarım, bu makalemde Fransa’da impetigo da reçete edilen bir formülü sizlerle paylaşacağım.
Bildiğiniz gibi impetigo deri üzerinde yara ve sıyrıkların stafilokok ve streptokoklarla enfekte olması neticesinde çoğunlukla bulaşıcı karakterde olup, yumuşak yüzeyel veziküllerle başlayan ve bunların patlamasıyla kalın sarımsı bir kabuk oluşturan bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğunlukla yüzde rastlanır ve yüzeyel piyodermatit diye de adlandırılır.
Formülümüze dönecek olur isek;
Sulfate de cuivre …………. 0,10 g
Sulfate de zinc ………….. 0,35 g
Oxyde zinc ……………….. 10,00 g
Camphre ………………... 0,10 g
Eau purifiée ……………... 10,00 g
Lanoline ……………….. 20,00 g
Vaseline …………………. 59,45 g
Formülde yer alan maddeler
Bakır sülfat-Copper Sulphate-Cuivre sulfate-Göztaşı; Mavi renkte billuri maddedir. 3 k. su ve 3,5 k. gliserinde çözünür. Alkolde çözünmez. Bakır sülfat ve diğer çözünür bakır tuzları mukoza membranları üzerinde astrenjan etki gösterir; derişik çözeltileri ise korozif etkilidir. Tedavide kullanılan başlıca bakır tuzları şunlardır: Bakır klorür, bakır sülfat ve bakır glukonat.
Çinko sülfat -Sulfate de zinc T.K.-Zinksulfat; Renksiz, prizmatik billurlardır. 0,66 k. su, 0,15 k. kaynar su ve 23 k. gliserinde çözünür. Alkolde çözünmez. Topikal olarak uygulanan çinko astrenjan, zayıf antiseptik ve dezenfektan etki gösterir. Bu etki çinko iyonlarının proteinleri çöktürmesine bağlıdır. Bakterisid ve fungusiddir. %0.1'lik-1'lik çözeltisi göz ve %4-5'lik çözeltisi cilt antiseptiği olarak kullanılır. Hafif vazodilatör etkisi vardır. Dekonjestan aktivite göstermez.
Zinkoksid-zinci oxide-oxyde de zinc; Zayıf antiseptik özellikleri ile bilinen astrenjan özellikte bir etken maddedir. Ekzema, yanık, pişik, sürtünmeye bağlı cilt hasarlarında kullanılır. Çinko oksit pomadı %20, pastası ise %25 oranında çinko oksit içerir. Çinko oksit deriden absorbe olmaz, suda erimediği içinde pudra, pomad veya pasta şeklinde uygulanır.
SENTETİK KÂFUR, Camphre synthetique, Camphora synthetica
Fizik özelikler: Renksiz veya beyaz, özel ve keskin kokulu, yakıcı, acımsı ve sonra serinletici lezzetli parçalar, veya beyaz, billûrî tozdur; suda pek az, kloroformda, alkolde ve katı yağlarda ziyade erir.
TABİİ KAFUR: Renksiz veya beyaz, özel ve keskin kokulu, yakıcı biraz acı ve sonra serinletici lezzetli, billûrî kütleler veya beyaz billûrî tozdur; takriben 600 k. suda, 1 k. alkolde, 4 k. zeytin yağında, 1,5 k. terementi esansında, 0,4 k. eterde, 0,25 k. kloroformda ve 0,5 k. asetik asitte erir, alkalilerde erimez.
Eau purifiée-Eau distille
Lanoline-Graisse de laine-Adeps lanae-Rafine yün yağı-Lanae cera-Lanoleine T.K.
Koyun yününden elde edilir. Açık sarı renkte ve merhem kıvamındadır. Eter, petrol eteri, kloroform ve kaynar mutlak alkolde çözünür. Ağırlığının iki misli su alır. Emulgatördür. Su/yağ emülsiyonu yapar. Susuz halde kıvamı oldukça serttir. Su ilavesi ile hamurumsu bir yapı oluşur. Ağırlığınca su emer. Cilt tarafından kolayca emilir ve kokusuzdur. Sıvağ olarak kullanılır.
T.K. nin lanolinum adı ile aldığı sıvağ ise 13 k. Lanolin 3 k. Mayi parafin ve 4 k. Su ihtiva eder.
Vaseline-Vaseline blanche; Beyaz vazelin olarak bilinen yumuşatıcı özellikte bir merhem sıvağıdır. Deriden kolayca absorbe olmaz. Sarı vazelinin beyazlatılması ile elde edilir. Kokusuz ve tatsızdır.
Formülün Hazırlanışı
Hesaplanan miktardaki lanolin ve vazelin 60 c lik su banyosunda eritilir. Erimiş lanolin ve vazelin karışımının yaklaşık 10 g kadarıyla kafur ezilerek karıştırılır. Geri kalanıyla çinko oksit cam bir havan içerisinde karıştırılır. Her iki karışım soğuyana kadar bir havan içerisinde karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra su içerisinde çözündürülmüş bakır sülfat ve çinko sülfat çözeltisi formüle ilave edilerek preparat sonlandırılır.
İyi bir hafta dileğiyle…
Tel: (332) 3520657
Fax: (332) 3512816
a.pekcan@eczacininsesi.com
http://www.majistralformul.com/