Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavsinde en çok sorulan soruları cevapladı.

  1. Tüp bebek nedir?

Tüp bebek, doğal yolla gebelik elde edilemeyen çiftlere uygulanan üremeye yardımcı bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi; kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin vücut dışında bir araya getirilip döllenmesi ve elde dilen embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Kadından, erkekten ya da her ikisinden de kaynaklanan kısırlık durumlarında ve sebebi açıklanamayan kısırlık vakalarında tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilebilir.

  1. Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?

Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlere gerekli tahlil ve muayeneler yapılır, kısırlığa sebep olan etken belirlenir. Ardından anne adayının yumurtlama düzeni takip edilerek ya yumurtlama ilacı kullanarak ya da doğal yumurtlama düzeninde kadının yumurtaları tıbbi yollarla vücut dışına alınır. Aynı gün baba adayı da meni örneği verir ve bunun içindeki spermler yine tıbbi yollarla ayıklanır, yıkanır. Sonrasında seçilen yumurta ve spermler aynı ortama konularak döllenme gerçekleşmesi beklenir. Döllenmeyle elde edilen embriyolardan en sağlıklı, canlı, kaliteli olanlar anne adayının rahmine transfer edilir. Bu işlemin ardından 12 gün geçtikten sonra da kanda gebelik testi yapılarak tüp bebeğin tutup tutmadığı öğrenilir.

  1. Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?

Tüp bebek tedavisi kadından, erkekten veya her ikisinden de kaynaklanan kısırlık sebeplerinin çoğunluğunda uygulanabilir ve başarılı sonuçlar alınabilir. Bu bağlamda öncelikle yumurta ya da spermin kalitesinin, canlılığının düşüklüğü ile ilgili kısırlık durumlarında, kadının fallop tüplerinin tıkalı olması, karın içi yapışıklıklar, çikolata kisti ve daha çok üremeyi engelleyici sorunda tüp bebek tedavisi ile gebe kalmak mümkündür.

  1. Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanamaz?

Tüp bebek tedavisinde ilk koşul kadın ve erkeğin hala üreyebiliyor, üreme hücresi meydana geliyor olmasıdır. Bu bakımdan menopoz ya da bir hastalık dolayısıyla yumurtaları tükenmiş, 45 yaşını geçmiş kadınlara, menisinde veya testis dokusunda hiç sperm bulunmayan erkeklere tüp bebek tedavisi uygulanamaz. Ayrıca cerrahi operasyonla rahmi alınmış ya da bir rahatsızlıktan dolayı kadınlık hormonu salgısı tamamen bitmiş, sona ermiş kadınlar için tüp bebek tedavisi mümkün değildir.

  1. Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Tüp bebek tedavisinde klasik yöntem kullanılacaksa ekstra bir tedavi ya da ilaç kullanımı gerekmiyorsa tamamı 2 hafta sürmektedir. Ancak kadının yumurta üretimi için ilaç kullanması gerekecekse, ekstra işlemler uygulanacaksa tedavi 3-4 hafta sürebilmektedir.

  1. Tüp bebek tedavisinde hastanede yatmak gerekir mi?

Tüp bebek tedavisi hastanede yatmayı gerektiren bir tedavi değildir. Baba adayının bir kez tedavinin başında görüşmeye, bir de meni alınacağı gün kliniğe gelmesi yeterlidir. Ancak kadın kontroller için en az 5-6 kez kliniğe gelecektir.

  1. Tüp bebek tedavisi kaç yaşına kadar yapılır?

Tüp bebek tedavisinde erkeğin değil de, kadının yaşı çok önemlidir. Zira kadınların yumurta sayı ve kalitesi 30’lu yaşlardan itibaren hızla azalmaya başlar. 40 yaşından sonra tüp bebekle bile olsa gebe kalmak zorlaşır, 45 yaştan sonra ise neredeyse imkansız hale gelir. Bu bakımdan genellikle 40 yaşından, bazı durumlarda da 45 yaşından sonra tüp bebek tedavisi uygulanmaz.

  1. Tüp bebek ile normal bebek arasında ne gibi farklılıklar var?

Tüp bebek gebeliklerinde sadece gebeliğin gerçekleşme şekli olarak doğal yola elde edilen gebeliklerden farklılık gözlenir. Embriyo anne adayının rahmine yerleştikten sonraki tüm gebelik süreci, doğum ve doğum sonrası doğal gebeliklerle, tüp bebek gebeliklerinde aynıdır.

  1. Tüp bebek ilaçları kilo aldırır mı, anne adayı için zararlı mı?

Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurta rezervi yeterli değilse ya da yumurta gelişimi uygun değilse yumurta büyütücü, geliştirici ilaç kullanılır. Bu ilaçlar bir süreliğine kadında şişkinlik ve kilo yapabilir. Ancak bu etki kısa sürede geçmekte ve kadına kalıcı her hangi bir zararı bulunmamaktadır.

  1. Tüp bebek tedavisi kaç kez denenir?

Tüp bebek tedavisinde eğer kadın ve erkeğin tüm sağlık koşulları istenen düzeyde ise ilk denemede gebelik elde edilme şansı % 80 civarındadır. İlk denemede gebelik elde edilemez ya da canlı doğum yapılamazsa soruna yol açan faktörler tespit edilir, gerekli önlemler alınır ve 2., 3. denemeler de yapılır. 3 denemede gebelik elde edilemezse 4., 5. kez denemek faydalı olmayacaktır.

 

Kaynak: https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisinde-en-cok-merak-edilenler-cevaplari



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat