ECZACININ SESİ/ ANALİZ

Ecz. Ertan ÇİFTÇİ yeni yayınladığımız yönetmelik taslağına ilişkin altı çizilmesi ve dikkat çekilmesi gereken bazı maddeleri değerlendirdi.

Çalışmayı aşağıda bilginize sunuyoruz:

ECZANELER VE ECZANE HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI DEĞERLENDİRMESİ

MADDE 6/1: Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üçbinbeşyüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir . Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterlerine bakılmaksızın bir eczane açılmasına müsaade edilir. ...

İlçelere bağlı beldelerde eczane açımında nüfus kriteri belirsiz bırakılmış. İlçenin toplam nüfusuna orantılandığında eczane kotası doldu ise, o ilçeye bağlı beldede eczane yoksa nasıl bir işlem uygulanacak?

Dikkat edilmesi gereken bir nokta da özellikle büyükşehirlerde yaşanacak. Bir çok ilçe, arasından geçen caddelerle ayrılmış durumda. Eczane caddenin karşı kaldırımına taşınsa ilçe değiştirilmiş sayılacak, kısıtlamaya tabi olacak.

MADDE 6/3: ... Hizmet puanı hesaplanırken ilçe katsayısı, doktora yapmış olanlar için dörtte bir oranında arttırılarak uygulanır. ...

Eczanesi olmadan akademik çalışma yapanlar için standart bir hizmet puanı uygulanmalı. Aksi halde eczane eczacıları ile arasında eşitsizlik olacak.

MADDE 6/5: Eczanesini devretmiş bir eczacı yeni bir eczane açmak istediğinde yerleştirme puanı yarı oranında düşürülür.

Eczanesini kapatan eczacıya puan kaybı yok, devreden eczacıya yarı oranında puan kaybı var.

MADDE 8/b: Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş eczacılık diplomasının il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti,

Mevcut yönetmelikte "noter"den onay isteniyordu. Kaldırılmış.

MADDE 10/2: Düzenlenen ruhsatnameler en geç bir ay içerisinde teslim alınmadığı takdirde iptal edilir.

Mevcut yönetmelikte böyle bir hüküm yoktu.

MADDE 12/1: ... Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı üyeleri bu görevleri devam ettiği müddetçe eczaneye bir mesul müdür atar.

TEB Başkanlık Divanı üyelerine mesul müdür atama şartı getiriliyor. Mesul müdürlerin maaşı ve tüm giderleri TEB bütçesinden ödenecek.

MADDE 12/3: Eczacı Odası Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri mesai saatleri içerisinde eczanesinde bulunmak zorundadırlar...

Eczacı Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri eczacı odasında ve seçildikleri görevin ifasında nasıl ve ne zaman çalışacaklar? Gerekli imzalar nasıl atılacak? Bu madde ile Oda çalışmaları engellenmeye çalışılıyor.

MADDE 13/1: Serbest eczanelerde aylık asgari ... reçete veya asgari ücretin ... tutarında ciro yapılması halinde ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur.

Bu maddeye uygun eczaneler yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 18 ay içinde ikinci eczacı çalıştırmak zorundalar. Rakamlar ve ölçüler henüz saptanmamış.

NOT: Mevcut yönetmeliğin 8. maddesinde yer alan "Kanun’da belirtilen kurumlar dışında hiçbir kurum eczane açamaz." hükmü bu yönetmelikte yok.

MADDE 16/1: Eczanenin naklinde, açılmaya ilişkin usul ve esaslar uygulanır.Yeniden ruhsat düzenlenene kadar mevcut eczane, vasıflarını korumak kaydıyla faaliyetine devam eder.

Bu madde ile Sağlık Grup Başkanlığı’nın (yeni adı ile Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı) hoşgörüsünde olan ve eczacıların da mağduriyetine neden olan nakilde açık kalabilme olayı açıklığa kavuşturulmuş.

Aynı açıklığın yeni yönetmelik taslağının 15.nci maddesinde yer alan "devir" olayı için de sağlanması gerekli.

MADDE 17/2: Eczane olarak kullanılacak binanın imar mevzuatına göre inşa edilmiş olması ve yapı kullanım izni bulunması gerekir.

Özünde doğru bir uygulama. Ancak, özellikle 1999 depremi öncesi yapıların önemli bir bölümünde bu belgeler yok. Bir çok yapıda bu belge edinilemiyor. Daireler ve dükkanlar arsa hisse tapusu ile satışı yapılmış. Bu nedenle önemli sayılacak miktarda binada eczane açılamayacak. Mevcut dükkanlara herhangi bir işyeri açılabilirken, eczane açımının önü kesiliyor. Dükkanın yapı kriterlerinin belirlenmesi daha doğru bir yaklaşım olur.

Aksi halde yeni yönetmeliğin Geçici Madde 1 hükmü gereği 18 ay içinde yapı izni belgesini alamayan bu eczaneler kapanma tehdidi ile karşı karşıya.

MADDE 17/3: ...

Bodrum katlar laboratuar olarak kullanılamaz.

Önceki yönetmelikte olmayan bir bent. Laboratuarı bodrum katta olan eczanelerin, yeni yönetmeliğin Geçici Madde 1 hükmü gereği bu yönetmeliğin yayımından itibaren 18 ay içinde laboratuarlarını zemin kata ya da varsa üst kata taşımaları gerekecek.

MADDE 17/4: ... Alışveriş merkezindekiler de dahil olmak üzere eczanelerin bağlı olduğu bölgedeki eczane çalışma gün ve açılış kapanış saatlerine uyması zorunludur. ... Uluslararası uçuşa açık olan havaalanları içinde yer alan eczaneler ve bazı bölge eczacı odalarınca 8 saatten fazla açık bulundurulmasına izin verilen eczaneler, eczane çalışma gün ve saatleri dışında da 24 saat açık olabilirler. Bu durumda biri eczanenin sahibi olmak kaydıyla her 8 saat için bir eczacı bulundurulması zorunludur.

AVM eczanelerinin gece geç saatlere kadar açık olabilme hayalleri sonlandırılmış. Ancak bentteki " bazı bölge eczacı odalarınca 8 saatten fazla açık bulundurulmasına izin verilen eczaneler" ibaresi yoruma açık.

Mevcut çalışma saatlerimiz zaten günlük on saatin üzerinde. Bu madde gereği hepimiz bir eczacı çalıştırmak zorunda kalacağız. Ayrıca her eczane "oda izniyle" 8 saatten fazla çalıştığı için 2 eczacı çalıştırmak şartı ile 24 saat açık kalabilir.

Ya da eczanelerin çalışma saatleri günlük 8 saat olarak belirlenecek.

MADDE 17/6: Özel saklama koşulu gerektiren ilaçları da içerecek şekilde eczanelerde ortamın sıcaklığı ve nemi ilaçların saklama şartlarına uygun olmalı ve kayıtları düzenli tutulmalıdır.

İlaçların genel saklama şartları net olarak belirlenmeli. Özellikle Türkiye’nin güney bölgelerinde ısı ve nem kriterleri göz önünde bulundurulduğunda bu bölgelerde eczane açmak olanaksızlaşabilir.

MADDE 44/1: Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacılar görevi başında bilfiil bulunmak zorundadır...

Eczanede ikinci ve yardımcı eczacı bulunmasına karşın mesul müdürün eczaneden ayrılmasına izin verilmiyor. Eczane ile ilgili eczane dışında yapılacak işlemler (bankalarda, Eczacı Odasında, resmi kurumlarda vb.) nedeniyle pratikte uygulanamayacak bir madde. Ancak eczacının üzerinde devamlı bir tehdit unsuru.

Oysa ki, 6197 sayılı yasanın 35.nci maddesi 2. bendi eczacılara 24 saate kadar eczaneden ayrılma olanağı sağlıyor.

Yönetmeliğe "yasadaki kıstaslar uygulanır" şeklinde bir ibare eklenmesi doğru olur.

GEÇİCİ MADDE 2/2: Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte serbest eczanesi bulunan eczacılar, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini bulunduğu ilçe dışına nakledebilir ve devredebilir.

Anlaşılan o ki, mevcut eczane sahipleri yönetmeliğin ilanından sonra mevcut eczanelerini şu an bulundukları ilçe dışına bir defaya mahsus olmak üzere taşıyabilecekler ve bu taşıdıkları eczanelerini yine bir defaya mahsus olmak üzere devir hakkına sahip olabilecekler.



 

SONUÇ: Bu yönetmelik taslağının tekrar gözden geçirilmesini öneriyorum.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat