SAĞLIKTA HASTANIN CEBİNE EL ATACAK BİR SİSTEM DAHA
Hastanelere Medula 3 denetimi
ŞULE KÖKTÜRK
Eczanelerde ciddi sıkıntılara yol açan promosyon sisteminin benzeri Medula 3, bugün hastanelerde uygulanmaya başlayacak. Günde bir kezden fazla damar yolu açılmaması, 3 kezden fazla enjeksiyon yapılmaması, hastanede yatan hastanın serbest eczaneden alınan reçetesinin ödenmemesi gibi 600’e yakın kuralı denetleyecek sistemde, hasta karşılanmayan işlemin bedelini kendi cebinden ödeyecek ya da bu sağlık hizmetinden mahrum kalacak. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) giderlerini azaltmaya yönelik uygulamanın vatandaşın cebinden çıkacak paranın artmasına yol açacağını ifade etti.
SGK, yeni Medula sistemiyle, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile getirilen kuralların elektronik ortamdaki takibine bugün geçecek. Medula, SUT’ta yer alan 600’e yakın işlemi anında denetleyecek ve işlem uygun değilse uyarı verecek. Özel, üniversite ve devlet hastanelerinde uygulanacak sistem, uzmanlara göre ciddi handikaplar içeriyor.
Dr. Hüseyin Demirdizen, hastanın yattığı süre içinde ayaktan reçetenin karşılanmaması uygulamasına dikkat çekerek, hastanelerin bütün hastaların ilaçlarını alabilecek kadar parası olmadığı gibi bunları depolayacak yerleri olmadığını belirterek, “Hastanede yatan hastanın ilaçlarını kurum karşılayamazsa, kişi ya bunu cebinden ödeyerek alacak ya da mahrum kalacak” dedi.
Sistemin SGK giderlerini azaltmaya yönelik bir proje olduğunu ifade eden Demirdizen, bunun “otomatik olarak vatandaşın cebinden çıkan paranın artması” anlamına geleceğini vurgulayarak, projeyi “Piyasacılığın içinden çıkılmaz handikapları” şeklinde değerlendirdi.
SUT’ta yer alan bir kural ise ayrıca dikkat çekici. “Kurumca finansmanı sağlanacak erken tanı ve tedaviye yönelik sağlık hizmetleri” başlığı altında, “KETEM tarafından yapılmak şartıyla” ifadesi sonrasında, “50-69 yaş arası kadınlara, her yıl yapılacak muayene, 2 yıl aralıklarla yapılacak mamografi çekimi, meme ultrasonografisi; 20 yaş üstü kadınlara, her yıl yapılacak muayene + pap smear tetkiki, kolposkopi tetkiki, 50-74 yaş arası erkek ve kadınlarda her yıl yapılacak olan gaitada gizli kan tetkikleri; 50 yaş üstü erkeklere her yıl yapılacak olan PSA tetkikleri” ödeneceği belirtiliyor.
SUT’ta yer alan “Hasta 10 gün içinde aynı branşta bir başka doktora ya da hastaneye gittiğinde geri ödemesi yapılmaması” da hastaları zor durumda bırakacak bir başka kural. SUT’a göre ayrıca sosyal güvencesi olan yurttaşlar, birinci basamak sağlık kuruluşunda muayene olduğunda 3, eğitim ve araştırma hastanesinde 4, üniversite hastenesinde 6 ve özel hastanede 10 lira ödeyecek.