Günümüzden yaklaşık 1,8 milyon yıl önce dik duran Homo Erectus ile başlayan insanlık tarihi (insana benzeyen canlıların ortaya çıkışı ise 2,8 milyon yıl önce), günümüz insanı Homo Sapiens’in 250.000 yıl önce ortaya çıkması ile devam etmiş. "Modern insan" olarak tanımlayabileceğimiz  Homo Sapiens Sapiens’in (düşündüğünün üzerine düşünen insan - Rene Descartes) varlığı da 50.000 yıl önceye uzanmakta.

Avcı toplayıcı olarak yaşam süren insanlar 2 milyon yıla yakın bir süre avlanmak ve toplamak için gerekli basit aletler kullanmanın haricinde bir gelişme gösteremediler. Tüm eğitimleri sadece yaşadıkları deneyimleriydi.

İnsanlığın gelişiminde iki olgu önemli yer tutar. Birincisi ateşin kullanılabilir hale getirilişi, ikincisi tarım toplumuna geçiştir.

Tarımla birlikte yerleşik ortak yaşama geçen insanların alet gereksinimleri arttı ve yaptıkları işlerde de farklılaşmalar ve ustalaşmalar başladı. Biri elbise yaparken, diğeri alet yaptı, bir başkası diğer insan ve hayvanlardan gelecek saldırılara karşı koruyucu oldu. Yani süreç içersinde meslekler, kurumsallaşmalar ortaya çıkmaya başladı.

İşinde ustalaşan insanların çalışmaları icatların çoğalmasını, icatların çoğalması da gelişimleri hızlandırdı. Düşünebiliyor musunuz? Saatlerce pozlama gerektiren ilk sabit baskılı fotoğraf makinesi ile negatiften baskı alabilen ikinci versiyon fotoğraf makinesi arasında yüz yıldan fazla bir süre geçmişken, günümüzde fotoğraf makinelerinin, cep telefonlarının neredeyse iki, üç ayda bir yeni versiyonları çıkıyor.

Yaptığı mesleğinde temel eğitiminin haricinde sürekli eğitim alan, aldığı eğitimi pratiğe uygulayabilenler daha başarılı, mesleğini daha sürdürebilir hale getiriyorlar.

Mesleğimiz olan eczacılık için de bu tez geçerli.

Çok değil, yirmi yıl önce temel eczacılık bilgileri ve basit matematik bilgisi eczane eczacılığı için yeterliyken, günümüzde her gün gelişen ilaç ve geri ödeme bilgilerini takip etmek, mesleğimizi ilgilendirdiği şekli ile işletme, detaylı matematik, hukuk, bilgi işlem, iletişim, pazarlama, psikoloji, felsefe bilimlerine vakıf olmak önem arz eder hale geldi. Bunların haricinde sattığımız ürün çeşitliliğine göre kozmetik, dermokozmetik, gıda destek ürünleri, ortopedik ve tıbbi malzemeler konusunda da ileri derecede bilgi sahibi olmak gerekmekte. İşin hacmi doğrultusunda yanımızda çalışan elemanlarımız da vasıflı olmalı. Önceden mahallemizde değişik nedenlerle öğretimine devam edemeyen gençlerle yolumuza devam edebilirken, artık eczanelerimizde vasıflı, pratik düşünceye sahip elemanlara ihtiyacımız var.

Sözün kısası;

Mesleğimizle ilgili mevcut ve yeni her ürün hakkında detaylı ve güncel bilgi sahibi olmak zorundayız.

Alıp sattığımız ürünün karlılık analizini yapabilmeliyiz. Peşin mi yoksa vadeli mi almalı, acaba MF’lı almak gerçekten karlı mı? Ne kadar stokla çalışmalıyım? Nakit akışı ne? Oluşan karlılık, sabit ve değişken giderlerimi karşılıyor mu? Hesaplayabilmeliyiz.

Eczanedeki ürünlerin yerleşimi nasıl olmalı? Gelen hasta ve hasta yakınları ile nasıl doğru iletişim kurmalıyım? Bilebilmeliyiz.

Çalışanlarımızla İş Hukuku ve diğer hukuk kuralları gereği karşılıklı hak ve sorumluluklarımızı uygulamalıyız. Zorunlu olması ve/veya tutulması gereken belgeleri hazırlamalıyız.

Bu ve benzer konular fakültelerimizin müfredatı içinde yeteri kadar yer bulamamakta. Müfredat içinde yer alanların da eczane pratiğine nasıl uygulanabilir olacağı bilinememekte. Eczanemde staj yapan meslektaş adaylarımda bu eksikliği gözlemlemekteyim.

Çevrenize bir bakın. Meslek bilgisi çok iyi ama işletme ve teknik bilgisi az, mesleki bilgisini pratiğe uyarlayamayan ya da işletme bilgisi çok iyi ama meslek bilgisi zayıf kişilerin açtığı işletmelerin çoğunun kısa süre içinde kapandığını göreceksiniz.

"İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, işleriniz kötü gidiyorsa dört katına..."

Peter Senge

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat