Eczacı Odalarımızın seçimleri tamamlandı.
Sosyal medyada eczacılarla ilgili sayfalarda yer alan “değişim” içerikli yazılar çok çok beğeni, çok çok destek içerikli eleştiriel yorumlar almasına karşın bir eczacı odamız haricinde seçimlere katılan meslektaşlarımız mevcut yönetimlere destek verdiler, onayladılar.
Üzücü olan ise meslektaşlarımızın seçimlere olan ilgilerinin ve katılımlarının azlığı idi.
Önümüzde TEB seçimleri var. Adaylar kişisel olarak çalışmalarını yürütüyorlar. Mesleğimizin geleceğini şekillendirecek, mesleki gündem oluşturacak bir öneri, bir proje henüz duyulmadı.
Oysaki mesleğimizin geleceği hakkında bizlerin dışında girişimler yapılıyor, alt yapılar hazırlanıyor.
Örneğin;
Abdi İbrahim ilaç firmasının CEO’su gelecek planlarının “kişiye özel ilaç ve vitamin üretip, bire bir hastaya ulaştırmak” olduğunu ifade etti. Ecza Deposu ve eczaneleri yok sayarak.
Ardından, dünya üzerinde birçok ülkede internet üzerinden satış yapan bir firma, ülkemizde “Amazon Pharmacy” marka adı ile isim tescil ettirdi. Türk Patent Enstitüsü verilerine göre 2020/02901 Tescil no’lu belgede yer alan faaliyet konularında beşeri, veteriner sağlık alanları ile ilgili sınıflar yer alıyor. Yazılı faaliyet konuları arasında “eczacılık hizmetleri”, “ilaçların tarifine göre hazırlanması”, “ilaç ve farmasötiklerle ilgili bilgi hizmetleri”, “perakende eczane işlemleri”, “eczanelerde reçete hazırlama hizmetleri”, “eczane sosyal yardım hizmetleri”, “çevrimiçi perakende mağaza hizmetleri, yani eczane, perakende eczane ve genel satış mağazaları hizmetleri”, “reçeteli ilaçların teslimatı hizmetleri” ve benzer birçok eczane/eczacılık hakkında faaliyet konuları yer almakta.
Yine önceden başvurusu Ankara Eczacı Odasının o dönem Yönetim Kurulunun hukuki girişimi ile iptal edilen Eczacıbaşı Holding A.Ş. “eczacı” ismini geçtiğimiz günlerde 2011/79848 Tescil no ile kayıt ettirmiş.
Faaliyet alanları olarak hemen hemen tüm sınıflar mevcut.
Mevcut TEB yönetimi süresi dahilinde bu tescile itirazını bir an önce yapmalıdır. Ola ki seçim sonrasına bırakırlarsa meslek adına büyük vebal alırlar. Üstelik TEB, Türk Marka ve Patent Kurumunun danışma kurulunda üyesi olan bir kurum.
İşin garip tarafı, “eczacı” ismini önceden tescil ettirmiş, eczacılıkla ilgisi olmayan kişilerin kayıtlarının da Türk Patent Enstitüsü verilerinde yer alması.
Şimdilik son haber de Kıbrıs’ta düzenlenen bir ecza deposu etkinliğinde konuşan eskinin Hedef Ecza Deposu patronu, günümüzde silah sanayi ve medya kurumları sahibi olarak bilinen Ethem Sancak’ın tekrar “ilaç dağıtım alanına gireceğini” açıklaması oldu.
Gerek Eczacı Odası ve gerekse TEB seçimlerinin gölgesinde gelişen olayları doğru değerlendirmek gerekiyor.
Meslekte yaklaşık 20 yılını tamamlamış meslektaşlarımın çoğu hatırlayacaktır.
Geçmiş yıllarda, özellikle raporlu ilaçların TMO ya da DMO gibi devlet kurumları tarafından temin edilip kargo firmaları ile hastalara ulaştırılması konuşulur olmuştu. Hatta bir kargo firmasının bu hizmeti verebilmek adına eczacı istihdamı söz konusuydu. Yukarıda adı geçen eski depo patronunun da o dönem konuşmalarında bu yöntemi destekleyen ifadeleri duyulmuştu.
Şimdi birçok meslektaşımız, belki de yöneticilerimiz “marka tescili tek başına bir anlam ifade etmez. Sonuçta mevcut mevzuat bu duruma müsaade etmiyor” diye düşünebilir.
Evet, şu an için haklı olabilirler. Ama gelecek günlerde …
Kendimize soralım o zaman.
- Bir ilaç firması CEO’su gelecek faaliyet planlarını bugünkü mevzuata aykırı olduğunu bile bile neden dillendirir?
- Bir firma bugünkü mevzuata aykırı faaliyetler için neden patent alma ihtiyacını hisseder?
- Silah sanayi ve medya gibi faaliyet alanlarının başında yer alan biri, tekrar ilaç dağıtım kanalı sahibi olma işine neden soyunsun?
Anlaşılan bu pilav daha çok su götürecek.
Umarım biz aymazlık içinde kumda oynarken birileri bütün sahili parsellemez…
İLETİŞİM
e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel: 0212 5474746
https://twitter.com/#!/ECiftci1
https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1