Merhaba,
Bu hafta sizler için, pilates antrenörlüğü yapan Gündüzhan Gündüz’e bir sürü soru yönelttim.
-Pilates nedir?
-Bel ve boyun ağrılarına önleyici etken olarak pilates nasıl yardımcı olabilir?
-Pilates yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Ve dahası…
Gündüzhan Gündüz; Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü mezunu. Taekwondo, fitness ve pilates antrenörlükleri yapmış. Şuan sadece pilates antrenörlüğü yapmakta.
Paylaştığı bilgiler için kendisine çok teşekkür ediyorum.
Pilates konusunu iki hafta inceleyeceğiz. Umarım faydalanırsınız.
Sevgiyle kalın…
Gül KARA
PİLATES NEDİR?
Joseph Hubertus Pilates, tarafından vücudu yaşam boyu zinde tutmak amacıyla tasarlanmış zihin ve beden bütünlüğü gerektiren özellikle derin karın kaslarının güçlenmesi esasına dayanan bir egzersiz metodudur.
GENEL ZİNDELİĞİMİZ VE PİLATES AÇISINDAN OMURGA SAĞLIĞININ ÖNEMİ NEDİR?
Omurga sağlığı sıhhatli olmanın temel gereksinimidir. Eski sağlık öğretilerinde omurgaya HAYAT AĞACI ismi vererek omurgaya verilen önemi göstermişlerdir.
Omurga problemleri kendisini genelde bel ve boyun ağrılarıyla belli eder.
Bel ve boyun ağrıları yaşam boyunca her 10 kişiden 8 inin başına gelen bir sorundur. 20-50 yaş grubunda en pahalı sağlık sorunudur. 45 yaş altı çalışanlarda sakatlığın en sık nedenidir.
Bizimde yaşama ihtimalimiz yüksek görünüyor. O halde bel ağrılarımızın oluşmasını beklemeden önlemimizi almalıyız.
BEL ve BOYUN AĞRILARINA ÖNLEYİCİ ETKEN OLARAK PİLATES NASIL YARDIMCI OLABİLİR?
Öncelikle pilates haftada 2 ya da 3 saat yaptığınız bir egzersiz metodu değil, yaşam biçimidir. Bilincinize kazınmış bir DAVRANIŞ EĞİTİMİDİR. Pilates yapmaya başladığınızda artık kambur durmak yada omurganızın ergonomik olmayan pozisyonları sizi rahatsız etmeye başlayacak ve kendinizi düzelteceksiniz, çünkü artık bu hareket eğitimine sahip olmaya başladınız.
BEL VE BOYUN AMELİYATLARI GEÇİRMİŞ KİŞİLER PİLATES YAPABİLİR Mİ?
Bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz, kifoz gibi rahatsızlıklar sonucu ameliyat olan kişilere doktorları genelde bir fizik tedavi süreci önermektedir. Fizik tedavi uzmanlarıyla rehabilitasyon süreçlerini tamamladıktan sonra tekrar doktorlarına danışarak uygun görüldüğü taktirde antrenör devreye girer.
Bu gibi durumda pilates metoduyla yapılması istenen öncelikle davranış eğitimiyle omurganın doğru kullanımının öğretilmesi. Özellikle sıkıntılı bölgeyle ilişkili kasların esnetilip stresinin azaltılması… Gerekli kasların güçlendirilmesiyle iskelet sistemine binen yükün azalmasıdır. Böylelikle günlük hayatlarında veya profesyonel yaşamlarında maksimum konfor hedeflenir.
PİLATES NASIL YAPILMASI GEREKİR?
Pilates minderde yapılan egzersizlerin yanı sıra pilates için özel üretilen ekipmanlar kullanılarak da yapılır.
Her bireyin vücut özellikleri ve ihtiyaçları farklıdır bu nedenle pilates özel ders şeklinde yapılmalıdır. Yüksek konsantrasyon ve odaklanma isteyen bir egzersizdir. Grup egzersizi olarak yapıldığında pilatesi pilates yapan prensipleri yerine getirmek mümkün değildir. Ayrıca bazı kişilerin yapması gereken egzersizleri diğer bir kişinin uygulamaya çalışması sağlığı açısından olumsuz sonuçlar yaratabilir.
PİLATES YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Yapılan şeyin pilates olması için 6 temel prensip vardır. Kısaca anlatacak olursak Joseph Hubertus Pilates bu metodu ortaya koyarken ’’KONTROLOJİ’’ diye adlandırmış yüksek kontrol ve konsantrasyon esasına dayandırmıştır. KONSANTRASYON en üst düzeyde tutularak yapılan hareketi derinlemesine hissetmek, bu deneyimi NEFES ile daha etkin hale getirmek gereklidir. Bunlar olurken hareket hiç kesilmeden AKICI bir şekilde tamamlanmalıdır. Hareketler KESİNLİK VE DOĞRULUK halinde yapılmalı, zorlanıldığı durumlarda modifiye edilmelidir. Sağlam bir fizyolojinin temel gereksinimi sağlam bir karın çevresidir. Burası vücudumuzun çekirdeğidir. Her pilates hareketinde karın kaslarımızı devreye sokarak ve hareket tamamlanıncaya kadar karın kaslarımızı devrede tutarak gerçekleşmesiyle MERKEZLEME prensibi çalışmaktadır.
ELİT SPORCULARA PİLATES FAYDA SAĞLAR MI?
Pilates tüm vücudun sistemli bir şekilde çalışmasını sağlarken gücü core bölgesi (karın ve çevresi ) kaslarından alır. Hemen hemen her hareket etkili yapılması için karın kaslarının doğru çalışmasına ihtiyaç duyar. Örneğin bir boksörün güçlü kroşe vurması, tenisçinin aksiyon halinde doğru ve etkili backhand çıkarabilmesi karın bölgesi kaslarına hakimiyetiyle ilgilidir. Pilates tüm vücudunuzu merkezle birlikte çalıştırdığından işinize yarayacaktır.
Bir elit sporcu en az 6 yıl kadar aynı teknikleri uygular ve o tekniklerde uzmanlaşmaya başlar bu vücudunun tek yöne uzmanlaşmasının yanı sıra vücudunu değişik yönlerle de çalışarak kendini geliştirmeyi öğrenmelidir. Elit sporcular arasında şampiyonu nüanslar belirler o sihirli farkı pilatesle sağlamanız mümkündür.
Daha ilginç örnekler verecek olursak. Pilatesin doğru postüre (duruşa) katkısı inkar edilemez. Örneğin bir satranç oyuncusu saatlerce süren oyunda aynı masada oturmaktadır. Boyun ve bel ağrıları çekmeyen bir satranç ustası, bu sıkıntıları çeken rakibine karşı avantaj sağlayacaktır.
Pilates elit sporculuk dışında profesyonel yaşantınızda da size öz güvenli ve etkili bir duruş katar.
Devamı haftaya...
Ecz. Gül KARA
hurriyeteczanesi@ttnet.com
g.kara@eczacininsesi.com