Ecz. Gül Kara
Bu virüsün ismi bile şaibeli!
Kimse hakkında çok bir şey bilmiyor.
Kasım ayının son günlerinde Güney Afrika Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bir brifingde verilere göre bazı Omicron mutasyonlarının aşının sunduğu koruyuculuğu azaltan gelişmiş antikor direnci oluşturduğunu açıkladı.
Ardından BM, B.1.1.529 soyundan gelen ve şimdi ismi Omicron olan yeni covid türünü endişe verici olarak kabul etti.
Dünya Sağlık Örgütü, varyantın teşhis, tedavi ve aşıların nasıl etkileyebileceğini anlamanın haftalar alacağını açıkladı.
Güney Afrika ‘da GAUTENG eyaletinde 100’e yakın Omicron varyant genomu tanımlanmış, İsrail, Botsvana ve Hong Kong ‘da da tespit edilmiş.
BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher'a bilgi veren bir bilim insanı, varyantı "korkunç" diye niteledi, bir diğeri ise bugüne kadar gördüğü en kötü varyant olduğunu söyledi.
Bu haberlerin ardından 26 Kasım Cuma akşamı İngiltere'deki FTSE 100 endeksi yüzde 3,6 değer kaybetmiş. Bu 72 milyar sterline denk bir kayıp. FTSE 100, pandeminin ilk günlerinden bu yana bir günde bu kadar değer kaybetmemiş.
ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 2,5, Nasdaq ise yüzde 2,2 değer kaybetmiş.
Peki bu B.1.1. 529 nasıl OMIKRON adını almış tahmin edersiniz ki beni merakta bırakır.
Wikipedia ya danıştım ki bana yetersiz geldi;
Omicron varyantı, COVID-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2'nin bir varyantıdır. İlk olarak 24 Kasım 2021'de Güney Afrika'dan Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirildi. 26 Kasım 2021'de DSÖ, onu bir endişe varyantı olarak belirledi ve Yunan alfabesindeki on beşinci harf olan omikron adını verdi. Wikipedia (İngilizce)
Olay Yunan alfabesine uzanınca araştırmaya devam ettim.
DSÖ varyantları tanımlamak için 'Alfa', 'Beta' ve 'Delta' gibi Yunan harflerini kullanıyor Ve bunun 'bilimsel olmayan izleyiciler tarafından tartışılmasının daha kolay ve daha pratik olacağını' belirtiyor.
Önce bu varyanta NU adı verilmiş.
Yunan alfabesine göre sıradaki harf Nu olduğu için varyanta ismini vermiş, Nu okunur, Nv yazılıyor ancak teleffuzda new ile karışabileceği düşünülerek bir sonraki harfe geçilmeye karar verilmiş.
Onun da Xİ olduğunu aşağıdaki tabloda görüyoruz
Peki neden Xİ ‘yi de beğenmediler; aslında Xİ harfi Çin’le aralarını bozmamak için kullanmadılar.
Çin devlet başkanı ‘Sİ Cinping’ in adının İngilizce yazılışı ‘Xi Jinping’ Devletler arasında yeni bir krize ihtiyacımız yok diye DSÖ yetkilileri Xİ yi de kullanmamış anlaşılan. Çin devlet başkanı bir alınsa işte o zaman yandık J
Son harfte atlandıktan sonra gelen harf OMICRON !
Yunan alfabesinde 15. harf olarak geçer.
Her sesin, sözcüğün kendine ait bir frekansı, tınısı olduğunu bilirim.
Kelimelerin, insan isimlerinin, her harfin bile bir mana olduğunu fark edersek bu insanların bir varyant ismini bile 3 kere değiştirmiş olduklarına şaşırmamak gerekir.
Böylece nur topu gibi yeni varyantımız oldu, ismi Omicron oldu da her şey bitti mi?
Hemen ardından komple teorileri geldi.
No Crimbo
İngiliz İngilizcesinde NOEL anlamına gelen argo bir kelime olan Omıcron’un tersten yazılışı
No Crimbo yani NOEL YOK ya da NOEL İPTAL OLDU anlamına geliyor.
Başka bir teoride Omicron isminin aslında 'moronic' kelimesinin tersten yazılışı olduğunu da iddia etti. moronic kelimesi İngilizce de geri zekalı ya da aptal anlamlarına geliyor.
Bunlar komplo teorileri evet ama bir gerçek var ki çok hızlı yayıldığı ve aşıya dirençliği olabileceğini bilmemiz gerekiyor.
Yazının ilk başında Kasım’daki durumdan bahsettim.
5 Aralık 2021’ e geldiğimizde şöyle bir haber buldum;
’’Afrika, İsrail ve Hong Kong’dan sonra Belçika, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de yeni koronavirüs varyantına rastlandı. Güney Afrika’dan Hollanda’ya gelen 600 yolcudan 61’nde koronavirüs çıktı. Mutasyonun hızla yayıldığı endişesi pandeminin başındaki gibi etkinlik ve uçuş iptallerini beraberinde getirdi ’’
Görüldüğü üzere hızına yetişmek zor.
Türkiye’de henüz yok umarım bu yazı yayınlanana kadar da olmaz.
Son bir haber olarak; WHO Sözcüsü Christian Lindmeier da bugün Cenevre'de Birleşmiş Milletler'de yaptığı bilgilendirmede, aşı üreticilerinin Covid aşılarını Omicron varyantı için de etkili olacak şekilde geliştirmeye hazır olması gerektiğini, araştırmalar için son dakikaya kadar beklenmemesi gerektiğini ‘söyledi.
Lindmeier, "Henüz Omicron nedeniyle hayatını kaybeden yok" dedi.
Bu haber sevindirici olmakla birlikte zor bir kış başladığını anlıyoruz.
Herkese, her şeye rağmen iyi bir aralık ayı olmasını diliyorum.
Şans ve bereketi isterseniz o sizi bulur.
Sağlıkla kalın…
Uzm. Ecz. Gül Kara
hurriyeteczanesi@ttmail.com
05325814059- Hürriyet Eczanesi
Rıhtım caddesi No:64 Kadıköy -İstanbul