TEKİRDAĞ ECZACISI İLE BULUŞTUK...
Tzirallon Çorlu’nun bilinen en eski adı... Aynı isimde bir de kalesi varmış... Bir diğer adı peynirinin meşhur olmasından dolayı ’Peynir kasabası’ anlamına gelen ’TİRİBİTON’
Friglerden itibaren, sırayla Roma, Bizans, Yunan, Makedon egemenliğinden sonra I. Murad zamanında Osmanlı topraklarına katılmış...
Eczacının Sesi - Selçuk Ecza olarak bizde 1 Mart 2018 de Çorlu’yu fethettik.
Özellikle kendi adıma belirtmek isterim ki Tekirdağ Eczacısı da benim gönlümü fethetti...
Yaklaşık 160 eczacının katıldığı bilgi paylaşım platformu ardından bir çok meslektaşım yanıma gelerek yazılarımı okuduğunu, MEDİKAL DURUŞU takip ettiklerini söylediler... Çok mutlu oldum tabii ki... Aslında yazı yazarken kimlerin okuduğunu farketmiyor insan ancak Türkiye’nin herhangi bir yerine gidipte yanıma gelip yazılarınızı okuyorum diye cümlelerini duyunca birden farkediyorsunuz ki çok güzel yazı dostlukları oluşmuş... Tüm yorgunluk uçup gidiyor. Çok teşekkürler...
Bu hafta KOLOSTOMİ TORBAsını inceleyeceğiz...
Kolostomi torbası onun hayallerini gerçekleştirmesine engel olamadı
Vücut geliştirmeci Blake Beckword, 2003 yılında ülseratif kolit tanısı konulduğunda bir yarışma için hazırlanıyordu. Ancak kullandığı ilaçlar yüzünden spor yapamaz hale geldi ve 10 yıl boyunca tüm hayellerinden vazgeçti ki...
Geçtiğimiz yıl ekim ayında Beckford, John Radcliffe hastanesinde bir operasyon geçirdi. Oxford daki hastanede doktorlar kolonu temizledi ve kendisine bir kolostomi torbası taktı.
Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Ağızlaştırılan organa göre değişik Ostomiler mevcuttur. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere Stoma da denir.
Kalın bağırsağın (kolon) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasına kolostomi denir.
Böylelikle bağırsak içerikleri karın cildine yapıştırılan bir torbaya boşalır.
Normalde kalın bağırsaklardaki dışkı makat yolu ile dışarı atılır.
İleostomi ise İnce bağırsağın (ileum) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır.
Stoma (Ostomi) Torbasının Kullanımı
Stoma (ostomi) oluşturulduktan sonra cerrah veya bir stoma hemşiresi (enterostomal terapist) stoma torbasının nasıl kullanılacağını öğretecektir. Torba vücuda tutunan yapışkan cilt adaptörü ile birlikte özel bir plastikten yapılır. Stoma torbalarının çeşitli tipleri ve büyüklükleri mevcuttur. Torba birkaç sefer kullanıldıktan sonra yenisi ile değiştirilebilir. Torba bağırsak içeriği ile dolduğu zaman isteğe bağlı olarak boşaltılabileceği gibi atılarak yeni torba da takılabilir.
Torba sistemleri güvenlidir. Vücuda tutunan, cilde yapışan ve güvenli adaptörlere sahip torba sistemleri mevcuttur. Kokunun dışarı çıkmasını engelleyen fitrelere sahip torbaların 24-72 saat arayla (kullanılan torbanın tipine / markasına göre değişmektedir), adaptöründe 3-5 gün arayla değiştirilmesi gerekir. Torbayı ara sıra elimizle kontrol edip, yarısı dolduğunda boşaltılması gerekir. Eğer boşaltılmazsa torbanın adaptörden ayrılmasına veya sızıntıya neden olabilmektedir. Genellikle bu durumlar sık görülmez.
Tek Kullanımlık Torbalar
Gün içerisinde 1 – 3 kez değiştirip atacağınız kapalı torbalardır. Boşaltma işlemini yapmak istemeyenler ve kolostomili bireyler için iyi bir alternatiftir.
Boşaltmalı Torbalar
Alttan boşaltma yapılabilen torbalardır. Klemp takılarak kapatılan ve ya kendiliğinden klempli olarak iki çeşit torba (toba sistemi olarak) vardır.
İki Parçalı Torba
Torba ve adaptörü ayrı bulunan torbalardır. Bu torbalar adaptör kısmından kolayca çıkarılarak değiştirilir. Alt kısmından boşaltma yapılan torba katlanıp, yapıştırılıp kapatılarak bir süre kullanılabilir.
Tek Parçalı Torba
Torba ve adaptörün tek bir parça halinde birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Kalabildiği kadar uzun süre vücutta güvenle tutulabilir.
Stoma bakımında kullanılacak malzemelerin hangisi olacağı, hastaneden taburcu olmadan belirlenir.
Nasıl ödenir?
ÜRÜNÜN ADI SUT LİSTE ADI
76 A10036 KOLOSTOMİ TORBASI (TEK PARÇALI ALTTAN BAĞALMALI) (FİLTRE DAHİL) EK-3/C-4
78 A10038 KOLOSTOMİ TORBASI (ADAPTÖR İÇİN)
(FİLTRE DAHİL ) EK-3/C-4
(1) Kolostomi ve ürostomi torbası için uzman hekim raporu düzenlenecek olup raporda, teşhis, yapılan ameliyatın adı, malzemenin adı, kullanım süresi ve (2) inci fıkrada belirtilen miktarları geçmemek üzere günlük kullanım miktarı belirtilecektir.
Hastada ikinci bir stoma söz konusu ise bu durum raporda açık olarak belirtilecektir.
(2) Kolostomi, ürostomi torbası ve bu malzemelerle ilgili olarak adaptör ve pasta sağlık raporunda tedavi protokolü gereğince hekimce reçetede belirtilen adetler esas alınarak en fazla 2 (iki) aylık miktarlarda reçete edilmesi halinde kurumca bedeli karşılanır.
Sağlıkla kalın.
Ecz. Gül Kara