Cumartesi sabahı MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ –MEDUPSA- öğrencileri ile Belgrat Ormanında –pharmaRun- adlı etkinliği için bir araya geldik. Orman içindeki 6 km lik parkurda keyifli bir koşu gerçekleştirdik.
Amaç #spor eczacılığı farkındalığını, #sağlıklı yaşamı vurgulamak, gençleri #spora teşfik etmekti…
Türkiye’nin çeşitli yerlerinde neredeyse her hafta yarı amatör spor organizasyonları var… Bazen bir koşu düzenleniyor, bazen de bisiklet yarışı, yelken yarışları yapılıyor.
Baharın gelmesiyle hepimiz daha çok aktif yaşamın içindeyiz.
Aslında daha dikkatli olmamız gereken bu dönemde;
Hava değişimi, gün içinde yaşanan hava dalgalanmaları, beslenme düzeninin farklılaşması,
Bahar yorgunluğu veya daha uzun saatler dışarıda kalmak metabolizmayı şaşırtabiliyor, hele bir de spor yapıyorsanız kendiniz veya çocuğunuz için eczacıya danışmanın tam zamanı…
Koşu yada yürüyüş sırasında önem verilmesi gereken bir noktada AYAK SAĞLIĞI dır.
Geçen hafta diyabetik çoraplardan bahsetmiştim ancak bu tip çoraplar sadece diyabet hastalarında değil ayak sağlığına önem verenler, spor yapanlar tarafından da kullanabilir, çorabın ardından doğru kullanılması, seçilmesi geren bir diğer önemli konu:
DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ
Ve
ECZACI DANIŞMANLIĞI
Eczanemize ayağında nasır, taban düşüklüğü, yüksekliği, tırnak batığı, mantar, koku, ayak vuruğu vb şikayetlerle gelen hastalarınıza ayakkabı konusunda doğru bilgi verebilirsiniz.
Ayakkabının;
Tipi,
Derisi,
İç astarı,
Ne sıklıkla kullanıldığı bile ayak sağlığına doğrudan etkilidir.
Önemli ve vurgulanacak noktalara bakarsak;
-AYAK ÖLÇÜSÜ
Çocukluktan itibaren değişmektedir,
Ayak parmaklarının hepsini RAHAT içine alabilecek genişliğe sahip ayakkabı seçilmelidir, ayrıca en uzun parmak baz alınmalıdır.
Sıkan ayakkabı tüm ayak sorunlarını tetikler, gün içinde ayakların şiştiğini unutmamak gerekir!
AYAKKABI YÜKSEKLİĞİ
Sağlıklı ayakkabının arka bölümü burundan 2-4 cm yüksek olmalıdır. Tabanı zemindeki bozukluklara kaşı koruyucu şekilde kalın olmalıdır, aynı durum SPOR AYAKKABI içinde geçerlidir.
Çok yüksek topuklu ayakkabı sağlığa zararlı olduğu gibi düz tabanlı babet tarzı, topuğu olmayan ayağı tutmayanlarda ayaktan başlayarak omurga sağlığına ciddi zararlar vermektedir.
Vücut ağırlığının %70 i topukların üzerine bindiğine göre düz, topuksuz ayakkabılar belde olması gereken doğal çukurun düzleşmesine neden olup BEL FITIĞINI tetiklediği bilinmektedir…
Bel ağrısı ile gelen hastalarınıza doğru ayakkabı konusunda bilgiler vermeyi unutmayınız!!!
Yine topuksuz ayakkabı dizlere aşırı basınç yaptığından dolayı MENİSKÜS gibi hastalıkları tetikler, ayak tabanındaki planter kasların gerginliğini arttırarak TOPUK DİKENİ hastalığına neden olabilir…
ÇOCUKLARDA AYAKKABI KULLANIMI
Çocuklar düz taban doğarlar ve 5 yaşına geldiğinde kalıtsal sorunları yoksa bu durum kendiliğinden düzelir. Ancak doğru ayakkabı yada patik kullanımının bu düzelme sürecinde etkili olduğu biliniyor .
Çocuklar evin içinde ayakkabı kullanmıyorlar ve daha uzun süre yalın ayak kalıyorlar. Sadece okula gittiklerinde doğru ayakkabı seçilebiliyor. Küçük yaşlarda ayakkabı giyilmediği için ayağın aksını tutan kalkedon denilen arka kemikte olması gereken düzelme olmuyor. Evin içinde ayakkabı yerine tabanı sert, topuk çevresi destekli patikler de kullanılabilir. Bir çocuğun günde 30 - 45 dakika yalınayak basması derideki zemini algılayan sinirlerin gelişmesi için yeterlidir. Çocukların yalın ayak gezmesinin ayak gelişimi için iyi olduğu inanışı doğru değildir. İskelet sisteminin doğru biçimde gelişmesi için çocukların doğru ayakkabı giymesi gerekiyor.
Haftaya doğru ayakkabı konusuna devam edeceğiz …
Ayakkabılarım olmadığı için üzülürdüm, ta ki sokakta ayakları olmayan adamı görene kadar. Anatole France
Sağlıklı ayaklarla sağlıkla kalın…
Ecz. Gül KARA
hurriyeteczanesi@ttmail.com