Pilates hocası Gündüzhan GÜNDÜZ ile pilates üzerine konuşurken konu hamilelikte spora geldi.
Gündüzhan Hocaya verdiği bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu yazıyı hazırlarken hem eğlendik, güldük, hem spor yaptık.
Ayrıca o sırada salonda bulunan ve derse gelmiş kişiler de ilgiyle bizi dinleyip soruları ile katılımcı oldular.
Spor yapmaya gelenler, bir eczacı ve spor hocasını aynı anda bulunca
Malum yaz ayı herkes zayıflamaya çalışıyor, hareket ediyor doğru bilinen yanlışlar açısından doğru kişilerden doğru bilgileri almak önemli…
Ben de hamilelikte pilates konusunda merak ettiklerimi sordum, öğrendim sizlerle paylaşıyorum.
İlgiyle okuyacağınızı tahmin ediyorum.
Gül KARA
PİLATES KİMLER TARAFINDAN YAPTIRILABİLİR?
Üniversitelerde ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ bölümü olduğunu ve pilates eğitmenlerinin bu ihtisasa sahip olması gerektiğini vurgulamak isterim. Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu yada yeni adıyla Spor Bilimleri Fakültesi’nde ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ mezunları yetiştirilmektedir. Bu ihtisasa sahip kişiler eğitmenlik konusunda yetkindirler. Lütfen eğitmeninizi seçerken bu kriteri göz önüne alın. Maalesef ülkemizde bunun kontrolünü yapmak size düşüyor. Çeşitli sorunlar, sakatlıklar yaşamadan önce bu işin ciddiyetini anlamalıyız. Nasıl ki tıp eğitimi almadan doktor, eczacılık fakültesi bitirmeden eczacı olamıyorsanız antrenörlük eğitimi almadan da antrenör olunamaz.
KİMLER PİLATES YAPMAMALIDIR?
Akut ağrıları ve rahatsızlıkları olan kişiler sorunları son bulmadan pilates yapmamalıdır. Gebelik beklentisi içinde olan kişiler net bir sonuca varmadan ve gebe ise doktoru izni olmadan pilates yapmamalıdır. Omurga problemleri yaşamış (bel fıtığı, boyun fıtığı v.b...) kişiler problemlerinin boyutunu bilmeden ve doktorları müsaadesi olmadan pilates yapmamalıdır.
Bunun dışında herkes yaşam kalitesini artırmak için pilatesi kullanabilir. Engelliler de pilatesten faydalanabilirler. Pilates kişiye özel bir egzersiz şekli olduğundan pilates hareketleri kişinin ihtiyaçlarına ve isteklerine uygun şekilde modifiye edilerek kullanılır.
HAMİLELER PİLATES YAPABİLİR Mİ?
Hamilelik döneminde egzersiz hamilelik sürecini daha rahat geçirme, kolay doğum yapma ve hamilelik sonrası vücudun toparlaması anlamında tartışılmaz kolaylıklar sağlar.Pilates ise bu dönem içerisinde yapılması en uygun egzersiz metodudur. Ancak pilates yapıp yapamayacak olmanızın kararını doktorunuz verecektir. Gebeliğin ilk 12 haftalık evresi en hassas evredir ve genel olarak bu evrede doktorlar egzersiz önermemektedirler. Sağlıklı bir gebelik geçirildiği durumlarda son haftalara kadar pilates yapılabilmektedir.
HAMİLE PİLATESİ NASIL OLMALIDIR?
Gebelik sürecinde vücudunuz evre evre farklılıklar gösterirken bedeninizin ihtiyaçları da buna göre değişken olacaktır. Hamile pilatesi de kişiye özel olmalıdır, grup dersi şeklindeki dersleri tüm ders katılımcıları gebe olsalar ve hatta aynı haftaları geçiriyor olsalar bile tercih etmeyiniz. Yeterince hassas çalışılması gereken bir çalışma olması adına eğitmeniniz sizi yakından izlemeli ve yönlendirmelidir. Bu süreçte pilates literatüründe bulunan egzersizler modifiye edilir gerek görüldüğü ölçüde kolaylaştırılarak çalışılır. Hamilenin nabzı artırılmadan ve nefes düzenini hiç bozmadan çalışmak esas alınmalıdır. Pilates sistemi her egzersizde karın bölgesini aktif etmeyi gerektirir fakat hamilelik döneminde karın içi basıncın artmaması gerekir bu dengeyi korumak gebe ve eğitmen işbirliği hassasiyetle mümkün olur.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE YAPTIĞIMIZ PİLATESİN YARARINI NASIL GÖRÜRÜZ?
* Hamilelik döneminde evre evre vücudun ağırlık merkezi değişir. Karın büyüdükçe bel bölgesine binen yük artacaktır. Bunu dengelemek isteyen omurga boyun bölgesinin doğal kavisini bozarak desteklemek ister ve omurgaya binen yükün artmasıyla boyun bel ve sırt ağrılar meydana gelir.
En başta gebelik döneminde bunun önüne geçmek isteriz ve bunun dolaylı sonuçlarını engellemek isteriz.
* Pilates kolay doğum yapmanıza katkıda bulunur. Pilates metodunun kendisi önce derindeki, omurgaya en yakın hissetmekte bile zorlandığınız kaslarınızı devreye sokma esasına dayanır. Kısaca bu kaslar sizin bazen ıkınmanıza, bazen idrarınızı tutmanıza yardımcı olur. Bu gibi kas gruplarınıza daha hakim olmamız doğum esnasında size inanılmaz kolaylık sağlayacaktır.
* Doğum sonrası... Vücudumuzu kontrol etmeyi yükümüz varken sağlamayı öğrenmiştik. Fakat yükümüz son bulmadı, şimdi bebeğinize ilgi gösterme zamanı onu sürekli kucağınızda taşıma ve emzirme dönemi.
İşte pilates burada da size destek olmaya devam ediyor. Kendi vücudunuza yaptığınız yatırım bebeğinize boynunuz ve beliniz ağrımadan gülümsemenize yardımcı olacak. Pilates sadece pilates değildir, yaşamınıza etki edecek.
* Karnınız büyümüş, kilo almış, iskelet sisteminizde hormonların etkisiyle değişmeler olmuştu, artık bunları toparlamanın zamanı geldi. Rahatlayın panik yapmayın sizin artık güçlü bir vücut yapınız var. Artık bunları aşmak eğlenceli olacak kadar kolay.
Ecz. Gül KARA
hurriyeteczanesi@ttnet.com
g.kara@eczacininsesi.com