-Havandan ...tablete

3D Yazıcıyla Üretilen İlk İlaçlarla Tanışmaya Hazır mısınız?

Kısa bir süre önce hayatımıza giren 3D yazıcı teknolojisi, her alanda her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlandı. Aklınıza gelebilecek her türlü nesneyi üretebildiğiniz 3D yazıcılar, sağlık sektöründe de oldukça yaygın bir şekilde kullanılır oldu. Sağlık sektöründe yaşanan en son gelişme ise tüm dünyayı ilgilendirecek bir nitelik taşıyor. Aprecia ilaç firması tarafından Amerika’da 3D yazıcı ile üretilen bir ilaç FDA’dan onay almayı başardı. Bu sayede, ilaçların da 3D yazıcılar vasıtasıyla üretilmesinin mümkün hale geldiği görülmüş oldu. Aprecia firması, epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilacı 3D yazıcı ile geliştirdikten sonra, FDA’nın onayına sundu. İlacı incelemeye alan yetkili FDA ilaç onaylama kurulu, ilacın kullanımında herhangi bir sakınca olmadığını belirterek gerekli onayı verdi.

3D yazıcıyla yüksek dozlarda bile ilaç üretilebiliyor ve bu teknoloji kullanılarak üretilen ilaçlar suda çabuk eriyor. Bu da hastaların, bu ilaçları kolaylıkla kullanmasını sağlıyor çünkü suda çabuk eriyen ilaçlar, midede hızla çözülüyor ve etkisini en kısa zamanda gösteriyor. 2016 yılında kullanımına başlanacak olan FDA onaylı bu ilaç, sağlık sektöründe bir devrim yaratacak gibi gözüküyor. Zira, gelecekte aynı yöntemle üretilecek ürünlere ön ayak olacağı tahmin edilen bu ilacın, tıp dünyası için son derece büyük bir yenilik olduğu da inkar edilemez bir gerçek.

 

-Kaynatılan cam enjektörden

Lazerle Deriden Kansız Glikoz Ölçümü: Glucosense

Günümüzde birçok diyabet hastası, kan glikoz seviyesini ölçmek için parmağını iğne ile delip kan damlasını, test striplerinin üzerine dökerek sonuçlarını taşınabilir glikometreler yardımıyla değerlendirmektedir. Tedavide amaç; kan glikoz seviyesinin kontrol altında tutulması olduğundan hastaların gün içerisinde birçok defa ölçüm alması  birçok defa ölçüm alması gerekmektedir. Gerçekleşen bu süreç, hastalar için rahatsız edici ve karmaşık olabilmektedir.

 

Leeds Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi tarafından geliştirilen yeni teknoloji, insanlara parmak delmeye göre daha basit, acısız bir alternatif sunuyor. Bu teknolojide deriyi delmeden, kan glikoz düzeylerini ölçmek için deriye düşük güçte lazer veren küçük bir cihaz kullanılıyor. Teknolojinin sahip olduğu sürekli görüntüleme yeteneği, giyilebilir bir cihaz olarak geliştirilmesini de ideal hale getiriyor. Böylece glikoz düzeylerinin sürekli ölçülmesini mümkün kılarak milyonlarca insanın yaşam kalitesini iyileştiriyor.

Bu yeni teknolojinin çalışma prensibinin merkezinde, düşük güçlü lazer ışık vurduğunda kızılötesi floresan ışık yayan ve nano-mühendislikle elde edilen iyonlu kuvars camı bulunmaktadır. Cam, kullanıcıların derisi ile temas ettiğinde, floresan sinyallerinin uzunluğu, kandaki glikoz konsantrasyonu ile ilişkili olarak değişiklik göstermektedir. Cihaz, herhangi bir iğneye ihtiyaç olmadan floresan ışığın sona erdiği süreyi ölçmekte ve böylece kişinin kan dolaşımındaki glikoz miktarını hesaplayabilmektedir. Cihaz her bir ölçümü 30 saniyeden daha kısa bir sürede tamamlayabilmektedir.

 

-Hücreden ....gen teknolojisine

 

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayı ile  ilk hücre kültürü kaynaklı aşıyı onayladı.

18 yaş ve üzeri bireylerin kullanım izni verilen aşının üretiminde geleneksel yumurta tabanlı üretim yerine hücre kültürü kaynağı kullanılmaktadır. Aşının üretim yönünden hız kazanacağı ve toplum ihtiyacına daha çabuk cevap verileceği belirtilmektedir. Halk sağlığını tehdit eden salgınlara karşılık bir avantaj olduğu da ifade edilmektedir. Ayrıca hücre kültürüyle üretilen aşının timerosal gibi koruyucu madde ve antibiyotikler içermemesi de diğer grip aşılarıyla arasındaki bir diğer farklılıktır.

Onaylanan bu metod, grip aşıları için yeni bir soluk olacağa benziyor.

 

-Civalı ateş ölçerden... sensör teknolojisine

Sürekli vücut sıcaklığı kontrolü yapan, ultra ince ve insan derisine işlenebilen sensörler:

University of Illinois tarafından geliştirilen yeni bir sensör teknolojisi, kişisel sağlık kontrolünde çığır açabilecek bir nitelikte. Oldukça ince olan sensör, inanılmaz ince olması bir yana insanın derisinin üzerine özel bir yapıştırıcı kullanılarak yerleştiriliyor. Deri ile tam bir uyum içinde olan teknoloji bu sayede sürekli olarak vücut sıcaklığını da ölçebiliyor. Aslında bu sensör, o kadar hassas ki sıcaklık ölçüm kabiliyeti en alt sınırları dahi belirleyebiliyor. Bu sebeple ilk olarak dokular arasındaki termal geçirgenliği ölçmesi için tasarlanan bu sensör, yeniden düzenlemeyle günlük sağlık kontrolü yapılmaıs gereken hastalar için oldukça yararlı olabilir.

 

-"Çağrı cihazından...digital sağlık uygulamalarına"

Otizm Tedavisinde Yeni Umut: Google Glass

Stanford Üniversitesi’nde görevli olan bir grup araştırmacı, Google Glass’ın otizmli çocukların tedavisinde yeni bir umut olmasını sağladılar. “Autism Glass Project” adı verilen bu projeye katılması amacıyla seçilmiş 100 otizmli çocuk, Google Glass’a yüklenmiş olan bir program ile bir taramadan geçirildi.

-"Tabletten..."

Doktora Sinyal Gönderen Akıllı İnsülin İğnesi

Son yıllarda akıllı teknolojilerin en akıllısının giyilebilir teknolojiler olduğu konusunda hepimizin hemfikir olduğunu biliyoruz.

-"İlaç kutusundan..."

 

İlaç kullanma çözümleri firması “e-pill” geçtiğimiz günlerde yeni ilaç hatırlatma ve dağıtma sistemi ürününü satışa çıkardığını duyurdu. Bu sistem hastalara ilaçlarını almaları gereken saati hatırlatmasının yanı sıra ilacı hastaya reçeteye uygun dozda vermesiyle de dikkatleri çekiyor. Sadece ilacı almanız gerektiğini hatırlatmakla kalmayan sistem aynı zamanda ilaç saatinizi kaçırdığınızda da bu durumu rapor ediyor.

Sistemin yeni özelliklerinden birisi de sesli alarm verebiliyor olması ve ilacınızın o günkü dozunu aldıysanız sistemin kendini kilitleyip 5 saatten önce tekrar çalışmaya başlamaması. Bu özelliğiyle sistem, Alzheimer hastalarının hayatını oldukça kolaylaştıracak gibi gözüküyor. Aynı zamanda sistemin, hastaneden eve dönen hastalar için gelecekteki bir tarihte ilaç dağıtımına başlamak için programlanabilir olması gibi bir özelliği de var.

Dünyada sağlık alanında teknolojik ve geleceğe dönük gelişmeler hızla yol alıyor..

Veeeee... 2015;

Geleceğe doğru ben! Eczacı olarak eczanemin camında MEDİKAL yazısı olmalı mı, olmamalı mı...?

Sorunum büyük!

Yukarıdaki bilgilerin derlemesi http://www.tekdozdijital.com/ sitesinden alınmıştır...

 

Ecz. Gül KARA

hurriyeteczanesi@ttmail.com

gkara@eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat