Tıpta KİFOS adı verilen kamburluk sırt omurgasının öne eğik olmasıdır. Kamburluk en çok sırt bölgesinde görülür. Kifos açısının üst limiti 50 derecedir, bu açıyı geçtiği zaman KİFOZ -kamburluk– başlamış demektir. Anne babalar çocuklarına ‘dik dur yoksa kamburun çıkar’ diye uyarırlar. Haksız da sayılmazlar! Omurga eğrilikleri genelde çocuk yaşlarda başlar, bu yüzden başta ailelere ve biz eczacılara çok iş düşmektedir. Aileler çocuklarındaki kifozu havuz veya deniz aktivitelerinde, banyoda çıplak olduklarında sırtlarındaki çıkıntıyı yada duruş bozukluğunu fark edebilirler. Bizler eczanemize gelen çocuklarda kifoz çıkıntısı fark ettiğimizde aileyi uyarabiliriz ve bu konuda bilgilendirebiliriz .
Omurga cerrahları bu konunun uzmanı oldukları için farkettiğimiz kamburluk vakalarını uzmanına yönlendirmeliyiz. Omurga cerrahı da röntgen, MR, tomografi yöntemleri ile tanı koyup açısal ölçümünü yapabilir.
En önemli kamburluk nedeni DURUŞ BOZUKLUĞU’dur.
Uzun süre masa başında çalışanlar, bilgisayar ve daktilo gibi klavyeli cihaz kullananlar, işi dolayısıyla sürekli bir ekran izlemek zorunda kalanlar, çok fazla miktarda el işi (ince iş) yapanlarda sırtta kamburluk, omuzlarda çökme ve yuvarlaklaşma ve boynun öne doğru eğim yapması şeklindeki duruş bozuklukları ile çok sık karşılaşırlar. İlerde oluşabilecek kifozu engellemek için duruş bozukluğu mutlaka düzeltilmelidir.
İkinci bir kamburluk nedeni "Scheuermann Hastalığı"dır. Ergenlik çağında ortaya çıkar. Erkeklerde daha sıktır. Bu hastalıkta omur gövdelerinin büyüme kıkırdaklarının ön kısmında büyüme yavaşlar, arka bölümde ise normal devam eder. Sonuçta omur gövdeleri önü arkadan daha kısa birer yamuk haline gelerek kamburluk oluşturur. Genellikle ağrısızdır.
Konjenital kifoz, omurların eksik, yapışık ya da şekli bozuk oluşmasına bağlı ortaya çıkar. Bu tür kamburluklar hemen doğum sonrasında fark edilebilir. Bazen de omurlar arasında kaynamalar, yapışıklıklar zaman içinde asimetrik büyümeyle kamburluğa sebep olur. Omurga eğikliğinin yanı sıra boy kısalığına da sebep olur. Bu tip kifoz hızlı ve ciddi biçimde ilerler. Cerrahi tedavi ile ilerleme engellenip düzelme sağlanabilir.
Kamburluk konusunda tedbir olarak hayatımızda bazı değişikler yapmalıyız:
Spor olmazsa olmazımız. Ufak yaşlardan başlayarak kasları güçlendirecek şekilde spor yapılmalı… Çocuklar ağır sırt çantaları taşımamalı, gerekirse çekmeli çantalar kullanılmalıdır. Doğru duruş öğretilmeli ve gerekirse sık sık uyarılmalıdır. Yaşam alanları yaşa ve boya uygun hale getirilmeli, ders çalıştıkları masa sandalye ergonomik olup, tv seyrettikleri koltuktaki oturma pozisyonu öğretilmelidir. İster yetişkin ister çocuk olsun 90-90 oturma şekli benimsenmeli yani oturulan sandalyede dizler 90 derece kıvrılıp ayaklar yere değmeli, sırtın dizlerle oluşturduğu açı da 90 derece dik olmalı, yürürken karnı içeri çekerek yürümelidir.
KAMBURLUK KORSELERİ
POSTUREX-DİK DURUŞ-KAMBURKORSESİ
“Dik duruş problemi, günümüzün en yaygın problemlerindendir. Eczanelerde, doğru korse hakkında yeterli bilginin verilmesi çok önemlidir. Dik duruş korseleri kullanımı zor korselerdir. Yıllarca alışılmış yanlış duruşu düzeltmek için, kişileri zorlayan korselerdir. Bu tür korselerde, dikkat edilmesi gerekenler:
Eski model dik duruş korselerinde,sırt kısmında plastik balenler kullanılırdı. Plastik balenler, eğilip şekil değiştirdikleri için, çok güçlü çekemezler. Yeni modellerde, balenler-elastik metaldir. Hep aynı güçte çeker, şekil değiştirmez ve tembelleştirmeden harekete izin verir.
Dik duruş korselerinde, ilk 21 günlük süreç çok önemlidir. 21 gün tüm kullanılmalı. Yatarken hariç... Sonra ki günlerde, ihtiyaç olursa günde1-2 saat kullanılması önerilir. Kişi dik duruş korsesine alışmamalı. Egzersiz desteğiyle, korseyi paralel kullanıp, kaybedilen dikduruş alışkanlığı tekrar güçlü bir şekilde kazanılmalıdır.
Piyasada sesle ya da titreşimle uyarı veren dikduruş korseleri de vardır. Ancak, bu tür korseler, kişiyi dik duruşa zorlamazlar. Kişi gerçekten istiyorsa, 20 şer dakikalık eğitim şeklinde kullanılırlar( mankenler-balerinler için uygun olabilir.).
CLAVİ-CULA BANDAJ- DİK DURUŞ YARDIMCI KORSE
Clavi-kula bandajı, normalde, kürek kemiği ya da köprücük kemiği problemlerinde kullanılır. Ancak dikduruş problemlerinde de yardımcı korse olarak kullanılabilir. Giysi içlerinde daha az belli olduğu için bu korseler de tercih edilebilmektedir. Posturex-dikduruş korsesi kadar etkili değildir.sırt kısmında balen olmaması ve esnek olmaması nedeniyle, asıl balenli dikduruş korsesini öneriniz.
Dik dur ve gülümse. Bırak neden gülümsediğini merak etsinler.
Ernesto Che Guevara
Sağlıklı bir hafta dilerim.
0216 3306500
g.kara@eczacininsesi.com
hurriyeteczanesi@ttmail.com