Hakan Gençosmanoğlu sordu, Mahmut Tokaç yanıtladı...
BÖLÜM 2
İl Dışı Takas Yasağı
H. Gençosmanoğlu: Bu arada... Eczanelerarası il dışı ilaç takasının yasak olmasını daha doğrusu bakanlığın İTS’ yi il dışına kapatmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
M. Tokaç: Kesinlikle yanlış buluyorum. Ülkemizde öyle yerler var ki aradan bir cadde geçiyor ama farklı illere bağlı. Bu da ayrı bir sorun olarak yaşanıyor. Düzeltilmesi, serbest olması lazım. Bu konuda İVEK olarak bakanlığa başvurumuz var. Ancak görünen o ki; değiştirmeyecekler. TEB ve Eczacı Odaları bu yasağı savunuyormuşlar. Öyle dediler. Bu yasak bavul ticaretini engelliyormuş.
H. Gençosmanoğlu: Aşağı yukarı sorunları ortak olarak tespit ediyoruz. Peki, sizce şimdi ne olmalı?
M. Tokaç: Lafı hiç uzatmaya gerek yok. Sisteme acil ‘suni tenefüs’ yapılmalı… Bu da para demek. Yapılması gereken şey bütçeye ek katkı yapmak. Bunun yanında yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Global Bütçe uygulaması firma firma yapılmalı. Firmaların bütçeleri tek tek saptanmalı. KKİ’ ler eczacının üzerinden alınmalı. Firma ile kamu bu işi arasında halletmeli. Eczacı ilacı Perakende Satış Fiyatı üzerinden satmalı.
2. Fiyat olmamalı. Bütün bunların batıda örnekleri var. Oraya bakmalı.
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik
H.Gençosmanoğlu: Gelelim şu yönetmelik bilmecesine... 12 Nisan 2014 tarihinde bir yönetmelik yayımlandı. Ortalık birbirine girdi. Ne diyorsunuz bu konuda. Çok fazla belirsizlik var.
M.Tokaç: Ben, bu yeni yönetmeliğin niye çıkartılmış olduğunu anlayabilmiş değilim. Yıllardır dokunulmamış bir yönetmelik vardı. 2004 yılında o yönetmeliğin eczacılara sıkıntı yaratan hükümlerini değiştirmiştik. 2014 yönetmeliği ile 2004’de yapılan düzenlemelerden geriye dönülmüş oldu. ‘Niye böyle yaptınız?’, diye arkadaşlara sordum. Türk Eczacıları Birliği böyle istedi, dediler.
H. Gençosmanoğlu: Gözlemlediğiniz sıkıntılar nedir?
M.Tokaç: İsim meselesi var. Eskiden aynı ilçede aynı isim olamıyordu. Şimdi aynı ilde aynı isim olamıyor. Bu değişsin, ‘sıkıntı çıkıyor’ dedik. Ama değişmeyecek galiba.
Kapı meselesi var. Yönetmelik, tüm eczane kapılarının ‘belediyelere ait cadde ve sokak üzerinde bulunması zorunludur’ diyor. Bu bazı eczaneler açısından sorun oluşturuyor. Değişmesi lazım.
Tabelaların tek cephede olması zorunluluğu da yanlış. Neden tek cephe… Doğru değil. Değişmesi lazım.
H. Gençosmanoğlu: 2. eczacı meselesi var… Yönetmelik diyor ki, ‘Yıllık Katma Değer Vergisi hariç üç milyon Türk Lirası ve üzerinde ciro yapan serbest eczanelerde ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Belirtilen meblağa eklenen her iki milyon Türk Lirası tutarındaki ciro için bir eczacı daha çalıştırılması gerekir’. Öyle eczaneler var ki; yönetmeliğe göre 7-8 hatta 10 eczacı çalıştırması lazım…
M. Tokaç: Evet.. Dediğin gibi gereksiz rakamlar ortaya çıkıyor. Üst limit olması lazım.
Ciro veya reçete sayısı olacakmış galiba ama veya yerine ve demek daha doğru olur galiba.
Biz İVEK olarak düzeltilmesi gereken konularla ilgili dosyamızı bakanlığa ilettik. Bildiğim kadarıyla taslak kurumdan çıktı. Bakanlıkta bekliyor…
Eczacıların Eczane Açma Hakları
H. Gençosmanoğlu: Eczaneleri nüfusa göre sınırlayan yasa 31 Mayıs 2012 tarihinde çıktı. O zamandan yönetmeliğin çıktığı 12 Nisan 2014 tarihine kadar, ‘daha yönetmelik çıkmadı’ diye (bakanlığın izni ve onayıyla) dileyen devretti, nakil yaptı, eczane açtı. Ancak yönetmelikten sonra eczacıların kazanılmış bir defalık eczane açma hakkı yok varsayıldı... O dönemde eczanelerini kapatmış olup ta, devredenlerin, eczane açmayanların 1 defalık kazanılmış hakkı tanınmıyor ve sınırlamaya tabiler. Bu haksızlık değil mi?
M.Tokaç: Evet... Orada ciddi problem var. Çok insan mağdur oldu. Aslında tek tek senaryo yazılması, çoklu senaryolar üretmek lazım. Bunlar açık açık hiçbir tartışmaya yol açmayacak şekilde yönetmelikte veya genelgede yazılması lazım. Devir hakları, nakil hakları, eczane açma hakları. Tek tek senaryolaştırarak yazmak lazım. Bunların yazılacak geçici maddelerle halledilmesi lazım. Eczacılar mağdur edilmemeli. Bu bir an önce yapılmalı…
İVEK Kongresi
H.Gençosmanoğlu: Gelelim şu Genel Sekreterliğinizi yaptığınız kongreye. İVEK 2. Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi' ne. Az bir zaman kaldı. 27 Kasım' da başlayacak. 1. si oldukça başarılı geçmişti. Nereden çıktı bu kongre fikri?
M.Tokaç: 2010 yılında Amerika’ da Chicago’ da bio conventiona katıldık. Oradan esinlendik. Çok büyük bir organizasyon. Bilimsel, sosyal toplantılar, sunumlar, tartışmalar ve fuar aynı alanda yapılıyordu.
‘Neden biz yapmayalım’ dedik. Orada sayın bakanlarımız Faruk Çelik, Mehmet Müezzinoğlu da vardılar. Onlarla da konuştuk. ‘Destek oluruz’ dediler. Çalışmaya başladık.
Sektörün tüm kesimleriyle görüştük. Katkılarını istedik. 18 aylık bir hazırlık süreci yaşadık.
Geçen yıl yaptığımız 1. Kongremize 5500 kişi katıldı. Eczacılar, kamu çalışanları, sektörün temsilcileri, öğrenciler, eczane teknisyenleri kısaca sektörün her kesiminden ilgililer katıldı. İyi bir kongre oldu.1. Kongreyi kitaplaştıramadık. Yalnızca video çekimlerini sitemizde yayımlayabildik.
Bu kongreyi kitaplaştıracağız. Tarihe not düşmek istiyoruz.
Alanımızda ki her şeyi tartışacağız. Dolu dolu bir kongre olacak. Kayıtlar çok iyi. İlgiden memnunuz. Bu yıl en az 10 bin katılımcı bekliyoruz.