Özlem Demir Sordu, PGED Başkanı Armağan Ener Yanıtladı

Mesleğimizde fırtınalı bir dönem yaşıyoruz. Yeni yasa, yeni yönetmelik, yeni bazı uygulamalar ve yeniden şekillenen eczacılık... Meslektaşlarımızda gelecek kaygısı had safhada. Özellikle eczacılık öğrencileri ve yeni mezun meslektaşlarımızdan e-posta yağıyor.

Mesleğimiz pek çok tehlike ile karşı karşıya geldiği kadar gelişip dönüşüyor. Meslekte yaşanan bunca sorunlara rağmen meslek örgütlerimizde derin bir sessizlik sürüyor.

Oysa şimdi, kendi mesleğimizi, kendimizi, geleceği şekillendirme, dönüştürme zamanı. Böyle zamanlarda sivil toplum kuruluşlarının önemi daha da artıyor.

Bu noktada, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği’ni (kısaca PGED) eczacı kamuoyuna tanıtmayı uzunca süreden beri düşünüyordum. Özellikle yapılan eğitimler, üyelerinin memnuniyeti ve sanayii ile iletişimleri doğrultusunda son zamanlarda meslektaşlarımızın daha çok ilgisini çekmeye başladı ve önemli projeler ile ciddi adımlar attı.

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Sayın Ecz. Armağan Ener ile Eczacının Sesi e-gazete ofisimizde görüştük.

Eczacılığın bunca sorununa rağmen, Ecz.Armağan Ener’i son derece kararlı ve geleceğe umutla bakar buldum. Morali yerindeydi. İçtenlikle sohbet ettik, gülümseyerek yanıtladı sorularımı. Şimdi ve geleceğe dair çok güzel projeler konuştuk.

Onunla birlikte ben umutlarımı tazeledim.

İlgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

Bu röportajın hazırlanmasında emeği geçen yayın kurulu arkadaşlarıma ve özellikle fotoğraflarımızı çeken, yayına hazırlayan Dicle Gençosmanoğlu’na çok teşekkür ediyorum.

Özlem Demir

 

“Sağlıklı geleceğin yolu eczaneden geçer”

Ö.Demir:Merhaba, hoşgeldiniz.

Davetimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.

PGED hakkında bilgilendirir misiniz? Bu dernek neyi amaçlar, ne yapar?

A.Ener: Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED), Türkiye’de Eczacılık davranış ve etiğinin anlaşılmasına, gelişimine ve yaygınlaşmasına, eczacılık alanında yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlamak,İlaç ve Eczacılık alanında ilkleri gerçekleştirmek amacıyla 10 yıl önce yola çıkmıştı. Bugün “Sağlıklı geleceğin yolu eczaneden geçer” iddiasında olan 300 ü aşkın üyesiyle eczacılık ve sağlık alanında birçok projeye imza atmış ve atmaya devam etmektedir.

Eczanelerimizin fiziki yapısını iyileştirmek çağdaş ve modern bir tarzda dizayn etmek, "Danışman Eczacı" kimliğimiz yönetiminde, bilgili ve etkin eczane personeli ile hastalarımızın huzur içinde alışveriş imkanı bulabileceği mekanlar yaratmak öncelikli hedefimiz oldu.

Bu amaçla 10 yıl boyunca sürekli eğitimlerle kendimizi geliştirme gayreti içinde olduk. Mesleki eğitimlere, ürün eğitimlerine, eczane yönetimi, eczane ekibi eğitimleri, kategori yönetimi gibi konulara önem vererek eczanelerimizi daha profesyonel bir düşünce ile idare etmeye çalışıyoruz

“Eczacınız en yakın sağlık danışmanınızdır” iddiasının altını doldurmak ve danışmanlık alanında üzerimize düşen görevi yerine getirmek en büyük amacımız.İlaç, eczanelerimizin vazgeçilmezidir. Ancak ilaç dışındaki sağlık ürünlerini, besin desteklerini, ağız ve diş sağlığı ürünlerini, anne-bebek ürünlerini, cinsel sağlık ürünlerini, dermo-kozmetikleri, medikal ürünleri ve fitoterapi ürünlerini kısacası sağlık sektörünün tüm unsurlarını halkla buluşturmak ve tedavi hizmetimizin yanında koruyucu sağlık hizmetini gerçekleştirmek gerekiyor.

10 yıllık bu süreç içinde her zaman meslek örgütlerimizle birlikte hareket etme gayreti içinde olduk. Bir büyük holdingin ülkemizde yaratmaya çalıştığı iki oluşuma PGED yönetimi ve üyeleri büyük emek harcayarak,firmaların ve meslek örgütümüzün desteğini sağlayarak engel olmayı başarmıştır.

 

Ö.Demir: Geleceğin E-Hali, Çalıştay ve onlarca eğitim düzenlemişsiniz. Bu organizasyonların hiç kolay olmadığını ve ne kadar emek gerektirdiğini bilenler olarak, bunları nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

A.Ener: Elde ettiğimiz tecrübe ve bilgi birikimimizin sadece 300 üyemizle sınırlı kalmaması için bu tecrübeyi tüm eczacı meslektaşlarımıza aktarabilmek amacı ile 2012 yılında “Geleceğin E Hali Fuar ve Kongre Organizasyonunu gerçekleştirdik. Eczacılık mesleğine dair her bileşenin yer aldığı,4500 meslektaşımızın katıldığı en büyük Eczacılık buluşması olan Geleceğin E Halinde; mesleğimizi ileriye taşımak, güçlendirmek ve geleceğin eczacılarına da güzel yarınlar hazırlamak için önemli bir adım atılmış oldu. Bu buluşmada fark ettiğimiz en önemli şey; tüm meslektaşlarımızla sağlık sektörümüzün tüm bileşenleriyle birlikte bu tür buluşmalara ne kadar çok ihtiyacımız olduğu idi.

Buradan hareketle, ele aldığımız tüm konularda olduğu gibi bu projemizdede sürdürülebilirliği, “hep birlikte çaba harcamayı” esas aldık . Yine sektörümüzün çok sayıda temsilcisi ile Geleceğin E hali Tematik Proje Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Burada, PGED’e  benden önce başkanlık yapmış olan değerli arkadaşlarım Adile Özdağ ve Neylan Zırhlıoğlu’nada şükranlarımı sunuyorum. Onlarla hep uyum içinde olmaya ve başlattıkları projelere aynı titizlikle devam etmeye gayret ettim. Özellikle "Geleceğin E Hali" ve "Onuncu Yıl Kutlama" programlarımızdaki uyumumuz mükemmeldi.

 

"Bu bilgi birikimim PGED Yönetim Kurulu Başkanı olarak hizmet ederken bana yol gösteriyor."

 

Ö.Demir: Kaç yıldır bu derneğin içindesiniz? Gerçekleştirilen ve devam etmekte olan projelerinizi biraz anlatır mısınız?

 A.Ener: Pharmetic aracılığı ile mesleğimize hizmet etmek mutluluk veriyor bizlere..

PGED öncesinde görev yaptığım bir başka sivil toplum örgütünde Başkanlık, Ülke Başkanı Yardımcılığı, Türkiye Polio Plus(Çocuk Felci) Ana Komite Başkanlığı görevlerimde elde ettiğim tecrübelerimi , Meslek Örgütümde yıllardır devam eden Bölge Temsilciliği ve Genişletilmiş Kurul üyeliğimde kazandığım bilgi birikimimi Pharmetiğin gelişmesi ve mesleğe daha büyük katkı sağlaması için harcamak mutluluk veriyor.

Bu bilgi birikimi, PGED’in kuruluşunda, tüzüğünün hazırlanmasında, İktisadi İşletmemizin kuruluşunda ve sorumluluğunu hala yürütüyor olmamda, 4 yıl Başkan Yardımcısı olarak, 6 yıl PGED Firma iletişim Komisyon Başkanı olarak çalışmalarımda ve sonundaPGED Yönetim Kurulu Başkanı olarak hizmet ederken bana yol gösteriyor.

Bu doğrultuda öncelikle kurumsal yapımızın geliştirilip yenilenmesini sağlamaya çalıştık. Genel Merkezimiz’in yeni yerinde teknolojik ve güncel olanaklara kavuşturularak üyelerimize en iyi hizmet kalitesini sunduk. Dernek merkezimizde buluşup çalışabileceğimiz,üyelerimiz ve iş ortaklarımızla eğitici toplantılar yapabileceğimiz bir ofis oluşturduk.

 

"Derneğimiz bünyesinde çalışan 16 komisyonda yaklaşık 70 üyemiz büyük bir heyecan ve özveri ile görev yapıyorlar."

 

Ö.Demir: Derneğin içinde gördüğüm kadarıyla 16 komisyon var. Şu an meslek örgütlerimizde bile bu sayıda komisyon bulunduğunu sanmıyorum. Çalışmalar nasıl gidiyor?

A. Ener: Bir Meslek Örgütünün tüm üyeleri arasında sevgi ve saygı bağı mevcutsa ve tüm unsurları ile koordineli bir çalışma içindeyse başarılı olabiliyor. Derneğimiz bünyesinde çalışan 16 komisyonda yaklaşık 70 üyemiz büyük bir heyecan ve özveri ile görev yapıyorlar.

Üye Geliştirme Komisyonumuz, Derneğimizi yeni üyelerle takviye ederken onların oriantasyonunuda sağlıyorlar. Etik ve Dönüşüm Eczacılığını benimsemiş, sahibi olduğu eczanesinde ilaçların yanı sıra tüm sağlık ürünlerini bulundurma gayreti içinde olan ve "Danışman Eczacılığı" uygulayan, dernekler yasasına uygun ve meslek örgütlerimizden ceza almamış olan tüm meslektaşlarımıza kapımız açık.

Eğitim Komisyonumuz, yoğun eğitimlerle üyelerimizin, çalışanlarımızın bilgilerini taze tutmak geliştirmek ve eczanelerimizi geleceğe taşımak için emek harcıyorlar.

Dergi Komisyonumuz’un büyük emekle üç ayda bir çıkardığı "Pharmetic sağlık Dergimiz 35.000 tirajıyla ülkemizin en iyi sağlık dergileri arasında. Tüketicilerimiz tarafından çok beğeniliyor ve çıkması bekleniyor.

Web sayfamız hem üyelerimiz arasındaki hem de tüm sağlık sektörü ile olan iletişimimizi sağlıyor. İzlenilirliği her geçen gün yükseliyor.

Firma İletişim Komisyonumuz, iş ortaklarımızla PGED üyeleri arasındaki ticari hacmi geliştirmek, çözüm önerileri sunmak ve her konuda olası sorunları gidermek için gayret sarfediyorlar. Yeni ürün sunumlarında firmanın güvenilirliğini,faaliyet alanlarını,pazar paylarını ve pazarlama yeteneklerini ürünün klinik çalışmalarını inceleyerek sonuçlarını üyelerimizle paylaşıyorlar. Bayilik sözleşmelerinin üyelerimizin yararına düzenlenmesini sağlamaya çalışıyorlar.

Gençlik Komisyonumuz, medikal malzemelerin eczanelerimizde konumlanması ve eğitimlerinin sağlanması gayreti içinde.

Fitoterapi Komisyonumuz, "Geleneksel Tıbbi Bitkilerden" oluşan fitoterapik ürünlerin eğitim, üretim veya ithalatının yapılmasını hedefliyor.

Homeopati Komisyonumuz, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Yeditepe Üniversitesi ve İzmir Homeopati Derneği iş birliğiyle ülkemizde eczacılar ilk defa sertifikalı eğitim şansı buldular.

Klinik Farmasi Komisyonumuz yine üniversite bünyesinde oluşturulacak "Klinik Farmasi" eğitiminin hazırlıklarını sürdürüyor.

Kariyer Günleri Komisyonumuz çeşitli üniversitelerde düzenledikleri eğitim organizasyonları ile eczacı adaylarının zihinlerinde yeni ufuklar açıyorlar.

Kurumsal İletişim Komisyonumuz, Yönetim Kurulumuz ile birlikte Haziran 2013 te,TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Eczacı Milletvekillerimizin ziyaretini gerçekleştirdik. Bu ziyarette internet satışlarının halkımızın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini, oluşan haksız rekabeti ve o günlerde en basit ağrı kesicilerin bile reçeteyle satılması konusundaki baskıların eczane ve tüm sağlık sektörüne vereceği zararların önlenmesi yolunda önerilerimizi sunduk.

Proje Komisyonumuz,"Sigara Bırakma" ve "Kadın Sağlığı" konularında çok başarılı çalışmalar yaptı. "Güneşten Korunma" sosyal sorumluluk projesi kapsamında ülkemizin çeşitli yörelerinde yaklaşık 5000 ilkokul öğrencisine ulaşıldı. Güneşten kaynaklan cilt hastalıkları anlatıldı, çocuklarımız biliçlendirildi.

Sosyal Etkinlik Komisyonumuz, yurtiçi gezileri gerçekleştirdi. 29 Ekim 2013’te Cumhuriyetimizin 90. Yılını Ankara’da Ankara Palas’ ta coşku ile kutladık.

Ticari Gelişim Komisyonumuz, üyelerimizin bankalar ve sigorta şirketleriyle avantajlı koşullarda çalışmasını sağlıyor.

  

"Eczanelerindeki yardımcı personelin "Milli Eğitim" sertifikalı bu eğitime katılmasını arzu eden tüm meslektaşlarımın derneğimiz ile temas kurmasını öneriyorum."

Ö.Demir: Geçtiğimiz yıl işsiz genç kadınlar için bir uzman yetiştirme ve iş olanağı sağlama çalışmalarınız olmuştu. Böyle heyecan ve umut veren projelere devam mı?

 A.Ener: Uzman Yetiştirme Komisyonumuz, düzenledikleri eğitim programıyla 150 işsiz genç kadınımızın meslek sahibi olmasını sağladılar.Yeni program Ağustos ayında başlıyor. Eczanelerindeki yardımcı  personelin "Milli Eğitim" sertifikalı bu eğitime katılmasını arzu eden tüm meslektaşlarımın derneğimiz ile temas kurmasını öneriyorum.

Türkiye genelindeki 15 bölgemizde 32 Bölge Temsilcimiz bölgelerinde ki üye meslektaşlarımızın sorunları ile yakından ilgileniyor ve Yönetim Kurulumuzla irtibatı sağlıyorlar.

Tüm bu çalışmalarda özveri ile emek harcayan Yönetim Kuruluma, Komisyanlarda ve Bölge Temsilcilklerinde görev yapan arkadaşlarıma ve tüm üyelerimize sonsuz teşekkürler.

 

 

"Pharmetic Akademi bir büyük hayalimizdi..."

Ö.Demir: Özellikle Pharmetic Akademi çok ilgimi çekti. Akademi’de neler yapılıyor?

A.Ener: Pharmetic Akademi bir büyük hayalimizdi... Eczacılık Mesleğimiz ve sağlık sektörümüz ile ilgili her alanda etik ve güncel bilgi donanımı ile tüm paydaşlarımız tarafından örnek gösterilen ve sınıfının en iyisi olan bir Akademik Kurum yaratmayı hedefledik. Bu kuruluşun gerçekleşmesinde büyük emeği olan değerli arkadaşım ve YK Üyemiz Sn.Prof Ecz. Sedef Atmaca’ya ve diğer çalışma arkadaşlarıma teşekkürü borç biliyorum. Yaptığımız çalıştaylarda üyelerimizin büyük ve coşkulu katılımları ile tüm üyelerimizin ve çalışanlarımızın gereksinim ve yetkinliklerini artıracak,kariyer gelişmelerine katkı sağlayacak çalışma modellerioluşturmaya çalıştık. Ve bunu en kısa sürede sektörümüzün tüm üyeleri ile paylaşmaya hazır hale getireceğiz.

Çünkü biz, gelişimin gerekliliğine inanıyoruz ve bu günün hızlı değişim ortamında tüm paydaş ve kurumlarımızın ancak bütünleşerek ve ekip çalışması ile başarılı olabileceğini düşünüyoruz.

 

"Eczanelerimize biz sahip çıkmazsak, başkaları sahip çıkar!"

Ö.Demir: Parmeticcare... Derneğinizin ürettirdiği eczacılara ait bir ürün. Sizin markanız... Bu konuda bilgilendirir misiniz?

A.Ener: Eczanelerimize biz sahip çıkmazsak, başkaları sahip çıkar!Bu düşünce ile kendi markamızı yaratmalıyız dedik ve PHARMETİCCARE ürünlerimizi ürettik çok uzun süren çalışmalar sonucunda ilk etapta el kremi, ayak kremi, thermal su ve tamamen bitkisel içerikli bit önleyici bir şampuan ürettik. Elbette bu ürünler  üyelerimizin istekleri doğrultusunda geliştirilecek ve yeni ürün grupları ilave olacak. Ticari anlamda önemli avantajlar saglayan “kendi markamiz; PHARMETICCARE bizleri geleceğe taşıyacak en önemli değerlerden. Ayrıca, şimdilik sadece üye eczanelerimizde olan bu ürünleri yakında tüm meslektaşlarımız ile paylaşacağız.

 

Ö.Demir: Sizce, gelecekte eczacılık nasıl olacak?

A.Ener: Gelecek için mesleğimizi yeniden yorumlamalıyız. Geleceğin en güvenilir meslek sahibinin eczacılar olmasını istiyorsak, değişimleri erken fark etmeli, gereken tedbirleri almalı geleceği şekillendirmeye başlamalı ve başkalarının yapmasına izin vermeden "Geleceğin Eczanesini ve Eczacısını" biz yaratmalıyız...

Eczacının Sesi olarak davetinize,  emeklerinize ve bu güzel söyleşi için size çok teşekkür ediyorum. Mesleğimiz için yaptığınız özverili çalışmalarda başarılar diliyorum.

 

 -SON-

Milliyet.com.tr 'de röportajı okumak için;

http://www.milliyet.com.tr/-saglikli-gelecek-eczaneden-gecer--gundem-1916621/

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat