Asya'nın perakende devi A.S. Watson Türkiye'de

SUAT SOYSAL

Asya'nın perakende devi A.S. Watson, sağlık ve güzellik alanında Türkiye'de yatırım kararı aldı. Türk Cosmo Shop ile birleşerek Türkiye pazarına giren A.S. Watson, beş yıl içerisinde Türkiye'de 100 Watsons mağazası açmayı hedefliyor.
Bu birleşme ile ülkemizin sağlık ve güzellik alanında uluslararası ilk mağazalar zinciri kurulmuş oluyor. Yatırım yaptığı diğer ülkelerde farklı markalarla faaliyet gösteren A.S Watson, Watsons ismiyle Asya'dan sonra Avrupa'daki ilk mağazasını Türkiye'de açıyor.
1828 yılında kurulan ve bugün Asya ve Avrupa'daki faaliyetleriyle sektörünün en büyük gruplarından biri olan A.S. Watson, aralarında İngiltere, Belçika, Almanya, İsviçre, Lüksemburg, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Estonya ve Hollanda'nın da yer aldığı 21 ülkede 4 bin 800 mağaza ve 14 marka ile faaliyet gösteriyor.
Merkezi Hong Kong'da bulunan Hutchison Whampoa Limited'in perakende ve üretim grubu olan A.S. Watson, sağlık ve güzellik zincirinden gıdaya, elektronikten havaalanı ve perakende bölümlerine kadar çeşitli alanlarda 64 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyor.

Ermenegildo Zegna'dan müşterilerine cep telefonu
Dünyaca ünlü İtalyan erkek giyim markası Ermenegildo Zegna, İtalya'dan gelen uzman terzilerine 17, 18 ve 19 Mart tarihlerinde üç kostüm ya da üç ceket - pantolon siparişi veren müşterilerine 2005 model bir cep telefonu hediye etti. Kumaşı, düğmeleri, deseni ve modeli müşterinin seçimiyle yapılan giysiler, bir aya kalmadan teslim ediliyor.
Ülkemizdeki ilk mağazasını 1991 yılında Nişantaşı Rumeli Caddesi'nde açan Ermenegildo Zegna, 1970 yılından bu yana dünyanın çeşitli yerlerindeki mağazalarında hizmet veriyor.
Dünyanın bütün metropollerinde mağaza açmayı hedefleyen Ermenegildo Zegna'nın şu anda 400 mağazası ve 5 bin çalışanı var. Türkiye'deki satışının yüzde 90'ını İstanbul'da yapan şirketin yıllık cirosu yaklaşık 1 milyar dolar.

Wal - Mart, tazminat ödeyerek uzlaşmayı tercih etti
Dünyanın en büyük perakende şirketi Wal - Mart'ın Türkiye'ye gelip gelmeyeceği, Migros'la aralarında neler geçtiği konuşulurken Wal - Mart kendi ülkesinde sıkıntılı günler yaşıyor. Wal - Mart aleyhine açılan davalara ve tazminat ödemeye alışkın. En son çalışma yasasını ihlal ettiği iddiasıyla hakkında açılan davada tazminat ödeyerek uzlaşma yolunu seçti.
ABD Çalışma Bakanlığı, Wal - Mart'a Arkansas, Connecticut ve New Hampshire eyaletlerindeki mağazalarında çalışan küçük yaştaki işçilere forklift, zincir, testere gibi tehlikeli aletler kullandırması nedeniyle dava açmıştı. Wal - Mart, davanın kapatılması karşılığında 135 bin 540 dolar ödemeyi kabul etti. Wal - Mart ayrıca mağaza yöneticilerini çocuk işçilerin çalıştırılması hakkında eğitmek konusunda mahkemeye taahhütte bulundu.
Yine Wal - Mart aleyhine, kadınlara yönelik ayrımcılık yaparak erkek çalışanlara göre daha az maaş verdiği ve bu konuda şikayette bulunanları da cezalandırdığı suçlamasıyla 1.6 milyon kadın çalışanı adına geçen yaz dava açılmış ve şirket aleyhine karar verilmişti. Mahkeme, 6 kadının açtığı davayı, bir 'grup / sınıf davası' olarak tescil etmiş ve bu kararla, 1.6 milyon kadın çalışanı temsil eden dava, ABD'nin en büyük sivil hak arayışı durumuna gelmişti.
Öte yandan ABD Kongresi, tüketicilerin ya da çalışanların birleşerek gördükleri zararlara karşı toplu dava açmalarını kısıtlayan tasarıyı kabul etti. Tüketici örgütleri ve muhalefet yeni uygulamaya ateş püskürse de açılan davalarla başı oldukça sık ağrıyan Wal - Mart, tasarının getireceği avantajlardan fazlasıyla yararlanacak gibi gözüküyor.

Nuşin Oral, AMPD'de başkan adayı
Perakende sektöründe alışveriş merkezlerini ve perakendecileri bünyesinde toplayan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin (AMPD) seçimli kongresi 23 Mart'ta yapılıyor. Kongrede, diğer çalışmaların yanısıra yeni yönetim kurulu da belirlenecek.
Seçimler öncesi sektördeki hava, bir rekabetten çok, sektöre değerli hizmetler yapacak bir yönetim kurulu listesinin birlikte oluşturulması doğrultusunda. Bunun ışığında üzerinde neredeyse fikir birliğine varılmış olan başkan adayı Nuşin Oral. YKM'nin yönetim kurulu üyesi olan Oral, kurulduğundan bu yana AMPD yönetiminde. Konusu ile ilgili derneklerde aktif ve başarılı çalışmalar sürdüren Oral, uluslararası derneklerde de çok faal. YPO (Young Presidents Organization) bu kuruluşlardan bir tanesi.
Yeni yönetim kurulu için konuşulan diğer isimlere baktığımızda Aziz Torun ve Serdar Sunay'ı görüyoruz. Aziz Torun Bursa zafer Plaza ve Antalya Depo alışveriş merkezlerinin sahibi. Aslında sadece yatırımcı değil aynı zamanda alışveriş merkezleriyle yakından ilgilenen ve sektörü çok iyi bilen bir kişi. Serdar Sunay ise Boyner Holding'in en eskilerinden. BBA'nın murahhas azası ve Boyner Holding'in diğer şirketlerinde de yönetim kurulu üyesi. Kırklı yaşlarda olmasına rağmen sektörün en deneyimli profesyonel yöneticilerinden.
AMPD'ye yeni dönemde şimdiden başarılar diliyoruz.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat