Resmi Gazetede bugün (23.02.2024) yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası değerinden 1 Avro değeri 2024 yılı için de uygulamaya devam edilecek.

Anlamı; 2024 yılı içinde ilaca fiyat artışı yok.

16.12.2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararda 1 Avro 17,5483 TL olarak belirlenmişti.

Gerçi 14.12.2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararda da benzer şekilde “1 Avro değerinin 2023 yılı için uygulamasına devam edilir” ibaresi vardı. Ancak kötüleşen ekonomik değişimler sonucu 2023 yılında 23.07.2023 ve 16.12.2023 tarihlerinde Avro kuru iki kez yeniden değerlendirilmek zorunda kalınmıştı.

Her ne kadar ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Avro kuru 2023 yılında iki kez yeniden değerlendirilse de reel enflasyon oranının altında kaldı, genel giderlerdeki artışa yetişemedi.

Genel giderlerdeki bir görünmez artış da kredi kartı ile yapılan tahsilatlarda bankaların uyguladığı komisyon oranları. Bankaya göre değişmekle birlikte yüzde 3,5-4’leri buluyor. Türk Lirasının alım gücünün düşmesi nedeniyle nakit para taşımadaki zorluk hemen hepimizi alışverişlerimizde kredi kartı kullanmak zorunda bırakıyor. Bizlerin de eczanelerimizde yaptığımız tahsilatlarda kredi kartının oranı her geçen gün artıyor.

Eczanelerimizin konumuyla değişse de ortalama bürüt karlılığımızın satıştan yüzde 16-18 oranlarında olduğunu göz önünde bulundurursak önemli bir gelirimizi çok da farkında olmadan bankalara bıraktığımızı söyleyebiliriz.

İlaç fiyatlandırılmasında kullanılacak Avro kurunun 2024 yılında artmayacağı uygulamasının ilaç firmalarını ve ecza depolarını da etkileyeceğini öngörmek için müneccim olmaya gerek yok. “Bu onların sorunu, onlar düşünsün, bizi ilgilendirmez” de diyemiyoruz. Aksi halde “dövizin artmasından bana ne kardeşim. Ben arabama her zaman 50 TL’lik benzin koyuyorum” diyen vatandaşın konumuna düşeriz.

Mart sonunda yapılacak yerel seçimlerin ardından uzun bir süre iktidarın seçim sorunu yani vatandaşa şirin görünme sorunu olmayacak. Çok çok ciddi bir sıkıntı oluşursa Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararın 2.nci maddesinin 2.nci bendindeki “… ortalama Avro değerinin %60 olarak belirlenen uyarlama katsayısı …” nı %70 olarak düzenleyip ilaca cüzi bir zam yaparlar.

Bunun da genel sorunumuzu çözmeyeceği açık.

2022 yılının Ekim ayından bu yana birçok ilaçta değişik nedenlerle yok’lar yaşıyoruz. Reçetede yazılı bir kalem ilacın yokluğu, reçetede yazılı diğer ilaçları da veremememize neden oluyor. Bu da olması gereken cirodan daha düşük ciro yapmamıza, ciro kaybımıza, kazanç kaybımıza yol açıyor.

İlaç firmaları ya açıktan açığa deklare ederek ya da sessizce ürettikleri birçok ilacın üretimini, ithal ettikleri birçok ilacın ithalatını durdurdular.

Ecza Depoları birçok bölgede servis sayısını azalttı, tahsilatlarında 30, 60, 90 günlük çekler almak için zorluyorlar.

“O depo olmazsa şu depo ile çalışırım” da diyemiyoruz. Zira ortada ülke genelinde hizmet sunan iki depo grubu ve Kooperatiflerimiz kaldı. Yani çok fazla seçeneğimiz yok gibi.

Göreceğimiz üzere ilaç firmaları ve ecza depoları kendi sıkıntılarının önemli bir bölümünü eczanelerin üzerine paslayacaklar. Bu durumda eczanelerimizin işleyişi için ek sermaye aramak ve bulmak zorunda kalabiliriz.

Şu kesin ki, eczane işleten her meslektaşım bugünden itibaren ticari verilerini büyük bir ciddiyetle gözden geçirmeli, her ay için gelir-gider tablosu oluşturmaya başlamalıdır.

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel: 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat