Dr. Arzu Kandaş Büyükgünay

Kardiyovasküler Hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün raporuna göre, en sık karşılaşılan erişkin ölüm nedeni kardiyovasküler hastalıklardır (KVH). Bu durum ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin biçimde ortaya çıkmaktadır. 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin 17,5 milyonu KVH nedeniyledir. Bu ölümlerin 7,4 milyonu iskemik kalp hastalığına, 6,7 milyonu inmeye bağlıdır. 2030 yılında kalp ve damar hastalıklarına bağlı 22 milyondan fazla ölüm olacağı tahmin edilmektedir.

Kardiyovasküler hastalıkları; koroner kalp hastalıkları, serebrovasküler hastalıklar, hipertansiyon, periferik arter hastalığı, romatizmal kalp hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları, kalp yetmezliği ve kardiyomiyopatileri kapsar.

Kardiyovasküler Sağlığı Bozan Risk Faktörleri

Kaldiyovasküler hastalıkların gelişiminde altta yatan risk faktörleri arasında ailevi kalp hastalıkları öyküsü, obezite, hipertansiyon, diyabet hastalığının varlığının yanısıra tütün ve alkol kullanımı, fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme gibi olumsuz davranış tarzları da yer almaktadır.

Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için altta yatan risk faktörlerinin yönetimi, değiştirilebilir olanlardan uzak durulması, yaşam tarzı değişikliği, beslenme alışkanlıklarında değişiklik önerilmesi birçok ülkenin sağlık politikalarında primer koruma için uygulanmaktadır.

Kardiyovasküler sağlığın korunmasında, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile birlikte kan yağlarının düzeyi, hipertansiyon, yüksek kan şekeri, kilo kontrolü, kronik enflamatuar belirteçlerin yüksekliği gibi altta yatan risk faktörlerin kontrol altında tutulmasına fayda sağlayabilecek vitamin, mineral ve takviye edici gıdalar da kullanılmaktadır.

Kalp Sağlığı, Uzun Yaşam ve Natto

Kardiyovasküler sağlığın desteklenmesi uzun yıllardır araştırmacıların ilgi odağı olmuş, uzun-sağlıklı yaşamın çok olduğu toplumlar ve geleneksel beslenme alışkanlıkları mercek altına alınmıştır. Japonya Dünya’da en uzun yaşamın olduğu ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin en düşük olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Bunun sebeplerini araştırırken geleneksel beslenme alışkanlıkları ve Natto’da araştırılmıştır.

Natto, soya fasulyesinin Bacillus subtilis natto ile fermente edilmesinden elde edilen peynir benzeri bir gıdadır Natto, 2000 yılı aşkın bir süredir Asya ülkelerinde geleneksel bir gıda olarak tüketilmektedir. Japonlar beslenme alışkanlıklarında günlük ortalama 50gr natto tüketmektedir. Natto tüketiminin Japon nüfusunun uzun ömürlülüğüne önemli bir katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, yüksek natto alımının toplam KVH mortalite riskinde azalma ve özellikle iskemik kalp hastalıklarından ölüm riskinde azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Natto’dan Ekstrakte Edilen Nattokinaz

1907 yılında natto'nun proteaz enzim aktivitesi içerdiği keşfedilmiştir. 1956 yılında nattokinazın amino asit dizisi ilk kez tanımlanmıştır.  1980'lerden önce, natto tüketiminin genel kardiyovasküler sağlığa destek mekanizması hakkında çok az şey biliniyordu. Japonya Bio Science Laboratuvarları 1980'lerin başından itibaren enzimin sağlık üzerine faydalarını göstermek üzere klinik çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. 1987 yılında Sumi ve arkadaşları tarafından natto'nun nattokinaz (NK) adı verilen güçlü bir fibrinolitik enzim içerdiğini keşfedilmiştir. Japonya Bio Science Laboratuvarları Natto’da bulunan bu enzime "nattokinaz" adı verilmiştir. Japonlar günlük ortalama 50gr yedikleri natto ile 1500 FU nattokinaz’ı her gün yemekleri ile tüketmektedir.

NSK-SD®; Patentli Nattokinaz

NSK-SD® Japonya Bio Science Laboratuvarının 1997 tarafından geliştirilmiştir ve firmanın 1997'den beri başlıca ticari markalı ve patentli nattokinaz ürünüdür.  NSK-SD® ‘nin etkinliği ve güvenliğini kanıtlayan 60’a yakın hayvan deneyi ve insan klinik çalışmaları bulunmaktadır. NSK-SD® ile yapılan çalışmalarda natto'nun en aktif bileşeni olan nattokinaz’ın kardiyovasküler sağlık üzerindeki birçok olumlu faydadan sorumlu olduğunu doğrulanmıştır.

Nattokinazın Kardiyovasküler Sağlığa Faydaları;

  • Yüksek kan basıncını düşürmede fayda sağlar,
  • Fibrinolitik aktivite gösterir,
  • Trombosit ve kırmızı kan hücrelerinin kümelenmesini engeller,
  • Kan viskozitesini azaltır, kan akımının rahatlamasına destek sağlar,
  • Kan lipidlerinin düşürülmesinde destek sağlar,
  • Aterosklerotik etki ile damar sağlığına destek sağlar,
  • Enflamasyonun klinik belirteci CRP düşüşüne destek

olarak çalışmalarda gösterilmiştir.

NSK-SD®’nin primer kardiyovasküler korumada destek sağlayabileceği, klinik çalışmalarda gösterilmiş faydaları ile kanıtlanmıştır.  Bu çalışmalar Dünya’da tüm nattokinaz’lar için de referans kabul edilmektedir.

NSK-SD® markası, yapılan çalışmaların değerlendirilmesi sonucunda EFSA tarafından onaylanan ve Health Canada tarafından doğal ürün numarası (NPN number) verilen tek nattokinazdır.  Ayrıca NSK-SD®, GRAS/DSHEA (FDA tarafından verilen güvenli ürün sertifikası) sertifikalı, Kore FDA onaylı, Rus FDA onaylı, Japonya Nattokinaz Derneği (JNKA) sertifikalı olup, K vitamini içermeyen tek nattokinazdır (patentli) ve JBSL-Japonya GMP ve ISO sertifikalıdır.

Patentli Nattokinaz içerikli NSK-SD®, takviye edici gıda ürünü olarak ülkemizde, Amerika, Avrupa ülkeleri ve Uzak Doğu ülkelerinde piyasada bulunmaktadır. Günlük kullanım önerisi 2000FU-100mg  nattokinaz olup, önerilen dozlarda kullanımı güvenlidir.

Kaynaklar;

  1. Dülek H., ve ark. Jour Turk Fam Phy 2018; 09 (2): 53-58. doi: 10.15511/tjtfp.18.00253.
  2. http://tkd.org.tr/TKDData/Uploads/files/Turkiye-kalp-ve-damar-hastaliklari-onleme-ve-kontrol-programi.pdf
  3. https://www.nsk-sd.info/about Erişim tarihi; Aralık 2023
  4. Li Danfeng et al Foods 2022, 11, 1867. https://doi.org/10.3390/foods11131867
  5. Chang CH, et al. Acta Med Okayama. (2010) 64:399–406. doi: 10.18926/AMO/41326
  6. Wai K, Nakaya N, et al J Agric Food 3-Chem. (2002) 50:3597– 601. doi: 10.1021/jf0117199
  7. Chen H, , et al. Biomark Insights. (2018) 13:1177271918785130. doi: 10.1177/1177271918785130
  8. EFSA Journel doi: 10.2903/j.efsa.2016.4541


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat