Yeni Protokol ile reçete inceleme ve ödeme işlemlerinin genel esasları korunmuştur. Buna karşın usule ve ödemelere dair kimi hususlarda değişiklik ve eklemeler yapılmıştır.
Bunların belli başlılarına değinmekte yarar vardır.
İlk önemli değişiklik; “provizyon sistemi üzerinden” yapılan bildirimlere SMS ile bildirim teknolojisinin eklenmesi.
Yeni Protokol’le Kurum inceleme sonucunda tespit ettiği hata oranını, hata tutarını ve hatalı bulunan hususları eczaneye, provizyon sistemi üzerinden gönderilen mesaja ek olarak, sistem elverdiği ölçüde ayrıca SMS ile de bildirecek. Ancak unutulmaması gereken husus; işlemlere esas alınacak olan bildirimin yine provizyon sistemi üzerinden yapılan bildirim olduğudur. Öte yandan, provizyon üzerinden bildirim eczaneye yapılırken, SMS’le bildirim teknik bir zorunluluk olarak eczaneye değil eczacıya yapılmaktadır.
İkinci olarak; örneklem yönteminde A grubu reçetelerde % 3, B grubu reçetelerde %5’i geçen kesinti durumunda 5 gün içinde eczacının tüm reçetelerin incelenmesi talebi üzerine şayet daha önce ödeme yapılmamış ise, fatura teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde alacaklarından mahsuben yeni Protokol ile “fatura tutarının tamamının avans olarak ödenmesi” uygulaması getirilmiştir. Bilindiği üzere, daha önce bu avans oranı fatura tutarının % 75’inin ödenmesi şeklindeydi.
Bu durumdaki reçetelerin tamamının fatura teslim tarihinden itibaren 90 gün içinde inceleneceği kuralı ise değişmemiştir.
Üçüncü olarak, yeni Protokol’le tüm reçetelerin incelenmesi talebi üzerine yapılan avans ödemesi değişikliğinin aynısı, itiraz inceleme komisyonlarına yapılan itirazlar için de düzenlenmiştir. Eczacı tarafından, itiraz inceleme komisyonuna başvurulması halinde, Kurum tarafından örnekleme yöntemi ile yapılan inceleme sonucunda belirlenen fatura tutarı için daha önce ödeme yapılmamış ise, fatura teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde alacaklarından mahsuben fatura tutarının % 75’i avans olarak ödenirken, yeni Protokol’le bu ödeme “fatura tutarının tamamının ödenmesi” şekline dönüştürülmüştür.
İtiraz İnceleme Komisyonu ile ilgili bir başka değişiklik ise olumlu ve esnek bir düzenlemedir. Geçmişte, itiraz etmekle birlikte, zorunlu nedenlerle itiraz inceleme komisyonlarına katılamayan eczacıların yerine başka birinin katılması uygun görülmüyor, ödeme genelgesi ve diğer mevzuattaki bu boşluk nedeniyle eczacılarına mağduriyeti sözkonusu oluyordu. Ancak yeni Protokol’de yapılan değişiklikle, artık reçetesi incelenen eczacının itiraz inceleme komisyonuna katılamaması halinde yazılı olarak yetkilendireceği başka bir eczacının komisyona katılabilmesi mümkün kılınmıştır.
Değişiklikle, itiraz eden eczacının yerine bir başka eczacının komisyona katılabilmesi için tek koşul “yazılı yetkilendirme” olmaktadır. Bu yetkilendirmenin şekli de belli olmadığına göre basit bir dilekçeyle yapılması mümkün gözükmektedir. Ayrıca Protokol’den bu iş için gerekçe gösterilmesine de gerek olmadığı anlaşılmaktadır.
Ve son olarak yeni Protokol’de ilk defa yer alan bir maddeden söz etmek gerekir. 4.3.8 maddesi ile eczacının kesinti oranları ve tutarları hakkında net bilgi edinmesine kolaylık sağlayacak bir düzenleme yapılmıştır. Madde; “Eczacının yazılı müracaatı halinde kesinleşmiş dönemlerle ilgili kesinti oranlarını ve tutarlarını gösteren bir belge eczacıya verilir.” şeklindedir.
https://twitter.com/_FevziCakmak_