Ayda bir Eczacının Sesi’nde şu haberi görmek alışkanlık haline geldi: “SGK Sözleşme Yenileme Süresi Yine Uzatıldı”
Bence bundan sonra haberin şöyle başlaması daha dikkat çekici olur: “Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasıyla birlikte, bu ay SGK sözleşme yenileme süresi yine uzatıldı.”
TEB’in Odalara yolladığı 04.07.2014 tarihli yazı şöyle: “Kurum ile Birliğimiz arasında yapılmakta olan Protokol revizyon görüşmelerinin henüz sonuçlandırılamamış olmasından dolayı, eczanelerimizin sözleşme yenileme işlemleri ilk olarak 30 Mayıs 2014 tarihine kadar; ardından 30 Haziran 2014 tarihine kadar ertelenmişti. Revizyon görüşmelerinin devam etmekte olması nedeniyle, sözleşme yenileme süresinin 31 Temmuz 2014 Perşembe günü mesai bitimine kadar uzatılması talebimiz, SGK Başkanlığına iletilmiş…talebimizin uygun bulunduğu bildirilmiştir.”
Hatırlarsanız geçen sene de Nisan diye başlayan görüşmeler, Kasım ayında Ek Protokol’ün kazasız belasız uygulanmaya başlamasıyla nihayete ermişti. Aynı erteleme yazıları Nisan’dan sonra her ay yine yazılmıştı.
Brezilya’da yapılan Dünya Kupası maçları gibi, hep uzatmalarda atılıyor goller. Hatta ben geçen yıl ki sözleşme yenileme turnuvasının en güzel ikinci golü olarak o zaman, -eminim unutmamışsınızdır- “sözleşme bedellerini” seçmiştim.
TEB’in uzatma yazısında “Bilindiği üzere SGK ile Birliğimiz arasından imzalanan "SGK Kapsamındaki Kişilerin TEB Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol" ün 7. 1. maddesi ‘Kurumla eczane arasında bu protokol esaslarına göre sonraki her yılın Nisan ayında sözleşme yenilenecektir…’ şeklinde düzenlenmiştir” denilmektedir.
Sözleşmenin 7.1 maddesi anlatım bozukluğu olan bir maddedir. Sözleşmede “Nisan ayında sözleşmenin yenileneceğinden” söz edilmekle birlikte, bu maddeyle yenileme değil Protokol’e ek yapılmaktadır. Sözleşmenin yenilenmesi demek tamamen ortadan kaldırılması ve yerine yenisinin konulmasıdır. Sözleşme yenilenseydi, üç yıllık değil bir yıllık düzenlenmesi öngörülürdü. Şu halde görüşmeler sonunda, sözleşmenin bazı maddelerinde değişiklik yapılıyor, bazı bölümlerine ekler geliyor, hepsi bu.
Bu durum, imzalanan sözleşmenin “Ek Protokol” olan adından da bellidir. Zaten 04.07.014 tarihli TEB yazısında da açıkça “..Protokol revizyon görüşmeleri..” denilmektedir.
Nitekim SGK’nın hastane ve tıp merkezi sözleşmelerinde benzer işlem “Zeyilname” adı altında yapılmaktadır. SGK web sitesinden sağlık kuruluşları sözleşme ve zeyilnameleri görülebilir.
Aslında bu gözden geçirmenin gerçek dayanağı, 7.1 maddesi değil Protokol’ün “Yürütme” başlıklı 10.1 maddesidir. Bu maddede SGK ve TEB’den üçer kişinin katılacağı bir komisyonun Ocak, Mayıs ve Eylül aylarının ilk haftasında toplanacağı, sözleşmenin yürütülmesindeki aksaklıkları ve itirazları değerlendireceği, revizyon yapılması gerektiğine karar verilmesi halinde bu hususları tutanakla yazılı olarak saptayacağı yazmaktadır. Bu komisyonun Nisan ayından önce, bir önceki yılın altyapı çalışmasını yapması gerekmez miydi?
Özetle, yapılan aslında sözleşme yenileme değil, ek sözleşmedir. Fakat ek sözleşme değil de sanki yeni sözleşme yapılmış gibi muamele yapılmakta ve eczacılardan her ek protokolden sonra yeni sözleşme gibi sözleşme bedeli alınmaktadır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, bu sözleşme değiştirme metodu, bir yandan üçer yıllık sözleşme periyodunu tartışmalı hale getirirken, diğer yandan da geçen sene olduğu gibi değişiklik uygulamasının Kasım ayını bulması, bu sene de üçüncü kez ertelenmesiyle artık burada da bir revizyona ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Ayda bir yazı yazıp uzatmak yerine bu ek sözleşme görüşmelerinde Protokol’ün 7.1 maddesini de ele alır, işlemeyen bu maddeyi işler hale getirebilirsiniz. Ya da her seferinde bir ay uzatmak yerine bir kere de beş ay uzatırsınız olur biter.
Siz şimdi başa dönüp, geçen yıl sözleşme görüşmeleri turnuvasının en güzel golünü sorarsınız bana.
Sorun, sormakta sakınca yok ama yanıt da yok; biraz hayal gücünüzü zorlayarak bulabilirsiniz kolayca.