Bilindiği üzere eczacılık fakülteleri, YÖK ve Sağlık Bakanlığının eğitimi özelleştirme politikaları, planlaması ve desteğiyle Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu (ECZAK) adında bir kurul kuruldu.
ECZAK üyeleri ECZAK Yönergesi’nin 5. maddesine göre belirleniyor. Bu madde ve web sitelerindeki üyeler incelendiğinde, işin esası bakımından önemsiz görünen öğrenci ve toplum temsilcisini saymazsak ECZAK’ın kendi deyimiyle paydaşları; Eczacılık Fakülteleri, Sağlık Bakanlığı, TEB ve ilaç endüstrisi olduğu görülecektir. ECZAK’ta TEB’in temsilcisi II. Başkan Arman Üney.
Eczacılık fakülteleri akreditasyonda bir adım daha atarak, ECZAKDER adı altında ileri işletmecilik tekniklerini uygulayabilecekleri ayrı bir tüzel kişilik, bir dernek kurdular.
Türk Eczacıları Birliği de, artık bu konuda ışığı gördüğü için boş durmuyor, yavaş yavaş akreditasyon topuna girmeye başlıyor. TEB’in modelinin adı Smart(Akıllı) Eczane Modeli. Proje ise “Smart Eczane-Geleceğimizi Şekillendirmek” başlığıyla yürütülüyor.
Dışarıya yansıdığı kadarıyla işin encamı şöyle:
25-27 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenen 12. Türkiye Eczacılık Kongresi’nde Pharma Expert Concultancy and Education Eğitim ve Yeterlilik Gelişimi Birimi Başkanı Hırvat kökenli Dr.Ecz. Arijana Mestrovic ile Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) Mesleki İşler Direktör Yardımcısı ve Uluslararası Hizmetler Direktörü Michael J. Rouse’un katıldığı eczacılıkta sürekli mesleki gelişim üzerine başlıklı oturumdan sonra 8 Aralık 2014 tarihinde Ankara Midi Otel’de TEB Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyeleri ile TEB Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştiriliyor.
Mestrovic ve Rouse, Smart Eczane- Geleceğimizi Şekillendirmek: Eczacılık Mesleğinde Değişim Yaratmak İçin Yenilikçi Bir Model başlıklı proje sunumu yapıyorlar. TEB yetkilileri, Proje’nin birinci basamağı olarak 2015 Ocak ayı sonunda bir çalıştay, ardından da eğitimler yoluyla Proje’nin tüm Türkiye düzeyine yaygınlaştırılmasını planlıyorlar.
Bu çerçevede, 30-31 Ocak 2015 tarihinde Ankara'da yapılan Yenilikçilik Çalıştayı’na; "Smart Eczane" projesinde TEB'in partneri olan ABD'li ACPE yetkilileri, TEB yetkilileri, eczacılık fakültesi dekan ve öğretim üyeleri ile Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, TİTCK ve SGK’dan temsilciler katılıyor. TEB Başkanı Erdoğan Çolak burada yaptığı konuşmada Smart(Akıllı) Eczane Modeli'nin, eczacıların "meslek hakkını” almaları yolunda bir altyapı çalışması olduğunu söylüyor.
Daha sonra Mestrovic ile Rouse, katılımcılara proje hakkında bilgi veriyor. Projenin nasıl hayata geçirilmesi gerektiği ile ilgili olarak çalıştayın eczacılara önemli çıktılar sağlayacağını belirten Rouse; eczacıların iletişim, yaratıcılık, esneklik, değişime hazır ve istekli olmaları konusunda yol haritası çizileceğini söylüyor. Bu ilkelerin altına mim koyun. Gelecek günlerde serbest eczanelerin manipülasyonundaki ilkeler bunlar olacak.
Smart Eczane Projesi’nin koordinatörlüğünü yürüten, ECZAK üyesi TEB II. Başkanı Arman Üney Kayseri Eczacı Odası’nda; “Sağlık sisteminin önemli basamaklarından biri olan eczanelerin akılcı eczaneye dönüşmesi gerektiğini, (…bu sistemin) hasta sağlığının korunması, devlet bütçesinin korunması ve eczane ekonomisinin korunması noktalarında üçlü bir yarar getireceğini düşündüklerini, bütün bu sisteme 'Yeni akılcı (Smart) eczane projesi' dediklerini” açıklıyor.
Nisan ayında, TEB 2. Başkanı Ecz. Arman Üney, yakın zamanda başlatacakları Smart Eczane Projesini, pilot bölgelerden birisi olan Samsun’dan müjdeliyor. Arkasından Hatay Eczacı Odası’nda yapılan toplantıda Üney, “Türk Eczacılar Birliği olarak, bu projeyi daha önce yurtdışında benzer projeleri hayata geçirmiş önde gelen uzmanların desteğinde geliştirdiklerini, Avrupa örneklerini incelediklerini, iç ve dış paydaşların katıldığı toplantılar yaptıklarını, pilot olarak belirledikleri 8 Eczacı Odası’ndan seçilen eczacılarla eğitimler yaptıklarını, şimdi de bu 8 odada pilot uygulamaya başladıklarını, bu projeyi gelecek yıl tüm Türkiye çapında yaygınlaştırmak amacında olduklarını” belirtiyor. Mayıs ayında bu kez Manisa’da Smart Eczane paneli yapılıyor.
Ankara’da Yeni Eczacılık Hizmet Modeli eğitici eğitimi programı uygulanıyor. Başrollerde hep danışmanlık ve eğitim desteği sağlayan Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Konseyi’nden Michael J.Rouse ve Pharmaexpert’den Arijana Mestrovic var.
Nihayet 23-26 Temmuz 2015 tarihleri arasında Samsun’da yapılan 3. Bölgelerarası Toplantı’da konuşan TEB Başkanı Erdoğan Çolak Smart Eczane Projesini şöyle anlatıyor, “Smart eczane projesi adı altında ülkemizde yaşam boyu öğrenme ve sürekli mesleki eğitimi temel alan bir proje başlatmış bulunuyoruz. 8 Eczacı Odamızla birlikte Pilot uygulamamıza ASTIM/KOAH hastalarına sunulabilecek hizmet üzerinden başladık. Ben bu çerçevede huzurlarınızda Samsun, Konya, Eskişehir, Antalya, Hatay, Manisa, Edirne ve Batman bölge eczacı odalarımıza teşekkür ediyorum. Projenin 2016 yılı başında tüm Türkiye çapında yaygınlaştırılmasını, eczacılarca içselleştirilip yapısallaşana kadar iki yıl boyunca bir “proje” olarak devam etmesini planlıyoruz. Smart Eczane Projemiz ile ilgili…projemizin koordinatörlüğünü yürüten İkinci Başkanımız Arman Üney ile proje eğitimcileri olan Ariana Mestroviç ve Michael Rouse’un konuşmacı olarak katılacağı ve Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar’ın moderatörlüğünü yapacağı bir panel düzenliyoruz. Bu panele katılmanızı önemle rica ediyorum. Böylece Smart Eczane Projesi hakkında merak ettiklerinizin cevaplarını bulabileceksiniz.”
Yine işin içinde Michael J. Rouse ve Ariana Mestroviç var. Moderatör ise baştan beri akreditasyon işlerinin içinde olan ve Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesini yine Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Konseyi (Accreditation Council for Pharmacy Education-ACPE) tarafından akredite ettiren Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar.
İşte TEB de tam bu yoldan giderek “akreditasyon topuna girmek” suretiyle ileri işletmecilik, özelleştirme ve kalite seferlerine “Smart Eczane” projesiyle başlamış bulunmaktadır.
Smart Eczane Proje’sinin de önemli aktörlerinden birisi olan ve proje eğitimcisi olarak sunulan Michael J. Rouse, Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) Mesleki İşler Direktör Yardımcısı ve Uluslararası Hizmetler Direktörü’dür. (bkz. https://www.acpe-accredit.org/about/staff. asp)
Yani anlayacağınız, TEB Amerikalılar “Smart Eczane Projesi”nde biraraya gelmekte ve “Ya Allah Bismillah” deyip bu kez eczaneler için kıspet giymektedirler. Aslında TEB baştan beri duyurularıyla, toplantılara katılımıyla ECZAK’a, akreditasyona, uzak değil, desteklemektedir. TEB’in II. Başkanı ve Smart Eczane Projesinin koordinatörü Arman Üney ECZAK üyesidir.
Gelelim terminolojiye ve dile...
Bu Smart Eczane Projesi’ndeki terimleri ve dili anlayan varsa beri gelsin.. Sahi ulusal yetkinlik çerçevesi de nedir? Açıklama şöyle: “Küresel Yetkinlik Çerçevesi’nin bir haritalandırma aracı olarak iş görmek üzere ülkemiz çalışmaları içinde bir başlangıç olarak kullanılabileceği değerlendirildi.” Offf of of ört ki ölem. Sonra Validasyon Çalıştayı da ne menem birşeydir. Mesleki Gelişim Portföyü… Yeni Eczane İmajı Çalışma Grubu... Siz en iyisi, bu daha çok su kaldıracağa benzeyen “Smart Eczane Projesi”ni TEB’in kendi web sitesinden takip edin.
Asıl bir de bulabilirseniz bu işin tüm maliyetini bulun ve değerlendirin. Kime ne verilmiş, ne verilecek bir bakın.
Hanımlar, beyler ve özellikle ağır hocalar; bu akreditasyon, bu işletmecilik, bu esnekleştirme, bu istedikleri yönde değişime hazırlama ve istek yaratma, bu özelleştirme teknikleri okullarda kalmaz eczanelere sıçrar diyordum da tepki gösteriyordunuz.
Neyse, çok şükür ki herşeyin akıllısı var yani…
Smart Eczane… Buyrun biraz da burdan yakın.
https://twitter.com/_FevziCakmak_