Karekodsuz ilaçların fatura edilmesinde yaşanan sorunlar artmaktadır.
Özellikle elektronik reçete uygulamasından sonra çıktı alınan reçetelere eklenmesi gereken barkod ya da kupürler unutulmakta ve bu haliyle Kurum’a fatura edildiğinde ilaç bedelleri kesintiye uğratılmaktadır.
Geçmişte reçete ve eklerinin tesliminde yaşanan sorunlar nedeniyle Kurum uygulamasında, unutulan kupürler eczacı tarafından sonradan ibraz edilmek istense, hatta verilse bile, bu durum kesinti yapılmasına engel olmamaktadır. Dolayısıyla istisnai kimi durumlar hariç ilaçlar gerçekten hastaya verildiği için eczacının zararı söz konusudur.
Bu husus neredeyse herkesin haklı olduğu bir süreçmiş gibi durmaktadır. Kurum bakımından, geçmişte kasten teslim edilmeyen reçete ve ekleriyle karşılaşılmış olması nedeniyle oluşan tereddüt, bu ilaçları gerçekten satmış ve bunu kanıtlayan eczacının mağduriyetine yol açmaktadır.
2013 yılı Ek Protokolü ile Sözleşmenin “Reçete İadesi” başlıklı bölümüne 2012 Protokolü ile eklenen (3.3.1 maddesinin “Reçete Ekinde” başlığı altındaki) 6. fıkrası değiştirilmiş, ancak bu değişiklik sanki bir hak veriyormuş gibi görünse de eczacılar bakımından önemli bir hak kaybını göstermektedir. Bu değişiklikle getirilen düzenlemenin garipliği, ayrı bir yazıya konu edilecektir.
Karekodsuz ilaçların kupür ya da barkod diyagramı eklenerek fatura edilmesi, Sağlık Bakanlığının, bazı ürünleri Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalajlama ve Etiketleme Yönetmeliği ile karekod uygulaması kapsamı dışında tutması nedeniyle zorunlu olarak yapılmaktadır. Bu yönetmelikte yapılan son değişiklikle (Resmi Gazete 15.01.2013), karekod dışında tutulan ürünler en son 01.01.2014 tarihine ertelenmiş olup, serumlar, radyofarmasötikler, kişiye özel ilaçlarla ilgili ertelemelerin devam edeceği gözükmektedir.
Esas olarak T.C. Sağlık Bakanlığının, tüm ürünleri karekod kapsamına alması halinde eczacıların bu ürünlerin faturalandırılmasında yaşadığı sorunlar son bulacaktır.
Ancak uygulama şimdilik bazı ilaçlar için bu şekilde devam edeceğine göre eczacıların, bu reçetelerin düzenlenmesi ve eklerinin iliştirilmesine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.
Kurum’un ise bu türden karekodsuz ürünlerde özellikle unutulan kupürlerle ilgili olarak, ilacın verildiği de açıksa “önce koruması” daha sonra kötü niyeti kanıtlayabilirse “yaptırım uygulaması” gerekir.
Sağlık Bakanlığı tarafından düzenleme yapılıncaya kadar geçici yol ise; bu tür reçetelerin, iyiniyetli eczacıyı koruyacak şekilde ya “Kurum eczacı incelemesi başlayıncaya kadar süre tanınarak” ya da teslimden sonra 2 ya da 3 gün “ek teslim için zaman sınırı” koyarak düzenleme yapılmasından geçmektedir.
Ve son olarak asıl anlaşılamayan, karekodsuz ilaç kupürü eksik diye doğrudan ilaç bedelinin kesildiği uygulamanın, sözleşmenin “Reçete İadesi” başlığını taşıyan ve reçete iadesine ilişkin ayrıntılı hükümler içeren 3.3 maddesinde bulunması. Bu maddenin önemi, çeşitli eksikliklerden dolayı doğrudan kesinti yapmak yerine öncelikle reçetenin iadesine dayanmasıdır.
İşler epeyce karışıyor… Anlayan varsa beri gelsin.