Yaptığınız iş ne olursa olsun, işinizden hareketle ülkenin ve dünyanın ekonomi-politik süreçlerini anlamanız mümkün. Başka bir deyişle işin yapılma biçimi kadar; niye, niçin ve kimin için yapıldığını bilmek, özcesi felsefesini anlamaya çalışmak da önemli. Hangi işi yapıyorsanız yapın, bu bir hareket noktasıdır ve oradan başlayarak bütün bir toplumsal değişim yasalarına ulaşmanız mümkün olabilir.
Son zamanlarda ülkemizde yaşanan olaylar; darbe girişimi ve sonrası, terörün artarak devam etmesi, bireysel şiddetin ve zorun toplumsal yaşamın içine yerleşmiş olması, ekonomik ve toplumsal güçlükler, “ilaç ve eczacılık bakımından” ilginç ve daha önce olmayan başarılı bir çalışmayı gözlerden ırak tuttu…
“Eczacılık Bu Değil” kitabından söz ediyorum.
Eczacı Yakup Ercan’ın editörlüğünü yaptığı bu çok yazarlı kitap, Haziran ayında İthaki Yayınları’ndan çıktı. Son derece estetik bir kapakla üstelik… Oltanın ucuna takılı bir ilaç kapsülü “Eczacılık Bu Değil” kitabına ayrı bir derinlik kazandırıyor ve kitabın hemen sayfalarının çevrilerek içine bakılmasını güdülüyor.
Kitabın altbaşlığı da etkileyici: “İlaç Hastaya ‘İlaç’ Mı?”
Bu kitaba, değerli Eczacı Yakup Ercan’ın davetiyle ve sorduğu sorularla yazdığım “Liberalleşen Sağlık ve Sosyal Sigorta Sisteminde İlacın Temini ve Eczacılığın Dönüşümü” başlıklı uzun bir yazıyla katkı yapmaya çalıştım. Yazı, ilacın temini ve eczacılığın dönüştürülme sürecinin hangi ekonomi-politik arka planda gerçekleştirilmeye çalışıldığını ortaya koymaya dönüktür. Sosyal sigorta ve sağlık sisteminin dönüştürülmesinden başlayarak, küreselleşmenin dayattığı devletin küçültülmesi anlayışının ilaç ve eczacılığa yansımalarını tartışmakta, finansal çözüm tekniklerine, ticarileşmeye uzanan çerçeveyi belirlemeye çalışmaktadır.
Kitapta, yine Eczacının Sesi’nin keskin kalemi Ayşe Özer ile eczacılık ve tıp alanından çok sayıda değerli yazarın yazıları var. Kitapla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme ise yazarlardan Dr. Akif Akalın’ın “Eczacılık Bu Değil” başlıklı yazısında (https://editor.sol.org.tr/blog/sinifin-sagligi/akif-akalin/eczacilik-budegil-164989) bulunulabilir.
Uzun zamandır eczacılık ve ilaç dünyasını, bazı teknik ve mesleki kitapları saymazsak, “eczacılıkta işletmecilik, satış ve kişisel gelişim” kitapları dolduruyordu.
Bu anlamda, “Eczacılık Bu Değil” kitabı, editörü Eczacı Yakup Ercan’ın baştan beri hedeflediği toplumcu bakış açısı ile mesleki/moral bir duruşu temsil ediyor ve ilaç eczacılık alanında önemli bir boşluğu dolduruyor. Nitekim kitabın, “Emine Sağlam isimli hastaya ithaf edilmesi” bu yönelimin en somut göstergesi.
Bu içerikte bir kitabın okunması ve duyurulması benzer yeni kitaplara kapı aralayacaktır. İlaç ve eczacılık, doğru bakış açısıyla yaklaşıldığında; sadece sağlık bilimlerinin değil, sosyal bilimlerin de önemli alanlarından birisidir. Soruları da cevapları da çok ilaç/eczacılık alanının yeni bir düzlem kazanması ancak böyle sözkonusu olabilecektir.
Mevlana’nın deyişini izleyelim o zaman: “Sual de bilgiden doğar cevap da”.
https://twitter.com/_FevziCakmak_