30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14,50’de yakın tarihte İzmir’de yaşanmış en şiddetli depremi yaşadık. İlk anlardaki panik, korku ve çaresizlik duygusunun devamında sevdiklerimize ulaşmaya çalışarak sağlık durumları hakkında bilgi almaya çalıştık. Saatler geçtikten sonra Bayraklı ilçesinde yıkılan binalar ve enkaz altında kalanlar olduğu bilgisi hızla yayıldı.

İyi olduğumuza sevinmenin yerini enkaz altındaki vatandaşlarımızla ilgili endişe almıştı. Depremin duyulmasından kısa bir süre sonra İzmir Valiliği, İBB ve AFAD ekiplerinin yanı sıra çevre illerden de arama-kurtarma ekipleri bölgedeki arama –kurtarma çalışmalarına katılmaya başladılar. Televizyonların canlı yayınlarla takip ettiği arama kurtarma çalışmalarında tüm ülke tek yürek oldu. Enkaz altından sağ çıkan her vatandaşımız için sevinirken yaşamını kaybeden canlar için büyük üzüntü duyduk…

Tüm kurumlar seferber olmuştu. 24 saat geçmeden evleri hasar görenlerin kalabileceği çadırlar kurulmuş, sıcak yemek ve diğer tüm ihtiyaçlar için bölgedeki kurumların tamamı seferber olmuştu.

Depremden 36 saat sonra, yani 1 Kasım 2020 Pazar gününün ilk saatlerinden itibaren İzmir’de yaşayan hemen herkes İBB tarafından Aşık Veysel Rekreasyon alanındaki buz pistinde oluşturulan afet merkezine yardıma koştu. Gönüllü gençlerin inanılmaz bir özveriyle görev yaptığı merkez ve civarında inanılmaz bir yoğunluk ve depremzedelere yardım yarışı vardı.

Bornova ve Bayraklı ’da dördü büyük ölçekli olmak üzere oldukça geniş bir alanda çok sayıda çadır bölgeleri kurulmuş ve burada yaşayan vatandaşlarımızın eksikleri giderilmeye başlanmıştı. Havanın soğumasını göz önüne alarak talepte bulunduğumuz bin adet battaniye TEB ve Uşak Eczacı Odası tarafından temin edilerek aynı gün İzmir’e gönderildi ve yönetim kurulu üyelerimiz tarafından Bornova Belediyesine teslim edildi.

İlk günden itibaren Türkiye’nin her yanından meslektaşlarımız ve meslek örgütü yöneticilerimiz arayıp geçmiş olsun dileklerini ilettiler ve samimiyetle nasıl destek olabileceklerini sordular.

Afet koordinasyon merkezi ile yaptığımız görüşmeler sonrasında acil ihtiyaç duyulan malzemeler için meslektaşlarımızdan yardım talebinde bulunduk ve çok kısa bir süre sonra ülkenin her yerinden yarım yağmaya başladı. Yardım kampanyamızı yoğun ilgiden dolayı 36 saat sonra noktalamak zorunda kaldık.

2-6 Kasım haftasında 1000 battaniyenin dışında sizlerin emaneti olan yaklaşık 4 kamyon malzemeyi İBB, Bayraklı ve Bornova Belediyelerinin ilgili birimlerine teslim ettik. Bu zor sürecin içinde anlık olarak sahada görev yapan hekimlerimizin ilaç-tansiyon aleti-eldiven ve ateş ölçer gibi acil isteklerini de anında karşılamaya özen gösterdik.

Deprem bölgesindeki acil ihtiyaçlar için yaptığımız çağrıya destek veren herkese ve yardım paketlerini bize ulaştıran dağıtım kuruluşlarımız ile kooperatiflerimize sonsuz teşekkürler. Hepimizi gururlandıran çok ama çok yoğun bir katılım oldu. Meslek örgütümüz ve ülkemizin dört bir yanından destek veren meslektaşlarımız ile bir kez daha gurur duyduk.

Hemen her gün deprem bölgesinde oluşturulan çadır bölgeleri ve eczaneleri ziyaret ettik. Üzerimize düşenleri geçmişte olduğu gibi yapmaya çalışıyoruz. İlk günden beri depremde hasar gören binalardaki eczaneler ve evi hasar gören meslektaşlarımız için neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz.

Sigorta şirketlerinin sadece ağır hasarlı binalardaki eczanelere yardımcı olacağını öğrendikten sonra 4 Kasım 2020 Çarşamba günü gerçekleşen yönetim kurulu toplantımızda İzmir Valiliğinden meslektaşlarımıza destek amaçlı kampanya izin için başvurumuzu yaptık. Çünkü eczanelerin bulunduğu binalar orta veya hafif hasarlı olarak değerlendirilse bile meslektaşlarımızın çoğu o binalarda kalmak istemiyorlardı.

Ayrıca bölgedeki binaların önemli bölümünde hasar olmasının yanı sıra vatandaşların birçoğunun evlerinde kalmıyor olması Bayraklı ilçesini çok farklı bir boyuta taşımış. Geceleri bölgede bulunan binalarda çok az evin ışığı yanıyor. Gözlerde korku ve endişe var, insanlar az veya orta hasarlı olarak belirlenen o evlerde yaşamını sürdürmek istemiyor.

Bölgedeki binaların önemli bölümü hasarlı olması birçok konuda meslektaşlarımız için yeni başlangıçlar anlamına geliyor. Görünen o ki deprem bölgesinde uzunca bir süre yeniden yapılanma ve inşaat süreçleri yaşanacak. Bayraklı ilçesi uzun bir süre şantiye görünümüne bürünecek. Özellikle de meslektaşlarımız için belirsizlik en kötüsü.

İşte bu nedenlerden dolayı depremde eczanesinin bulunduğu bina hasar gören, evini kaybeden veya komşu binalardaki yıkım çalışmaları nedeniyle eczanesine girmesine izin verilmeyen meslektaşlarımız başta olmak üzere bölgedeki meslektaşlarımızın tamamına destek olabilmek ve yaraları hızla sarabilmek için tüm meslektaşlarımızın, meslek örgütümüzün, dağıtım kuruluşlarımızın ve kooperatiflerimizin desteği gerekiyor.

Şimdi dayanışma zamanı, geçmişte birçok defa yaptığımız gibi büyük bir aile olduğumuzu bir kez daha göstermeli ve bölgedeki meslektaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için elimizden geleni yapmalıyız.

Depremde yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere hepimize baş sağlığı diliyorum…

Saygılarımla…

 

Ecz. Tuncay SAYILKAN

İZMİR ECZACI ODASI BAŞKANI



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat