Ecz. M. Tolga KIZILTUĞ
Eczacının Sesi e-gazete
Sosyal Medya Sorumlusu
Sosyal medya artık hayatımızın bir parçası oldu. Çok önceden hayatımıza giren internetten sonra çok daha etkileşimli bir ortam sağlayan sosyal medyaya hepimiz hergün en az bir defa giriyoruz.
Bireysel olarak bir durum paylaşıyoruz ya da bir kurum olarak bir haber paylaşıyoruz ve anında geri bildirim almaya başlıyoruz. Beğeni olarak işaretleyenler, yorum olarak eleştiriler, destekler, düzeltmeler yada ek bilgiler anında geri bildirim olarak geliyor. Eski tip iletişim kanalları artık tek tek yerini sosyal medya kanallarına bırakıyor. Artık iletişime geçmek istediğimiz kimseyi telefonla aramak yada fiziki olarak gitmek yerine mesajlaşma programları kullanıyoruz. Mesajımız çok daha hızlı teslim ediliyor. Ve çok daha hızlı cevap alabiliyoruz.
Birden çok kişinin katılması gereken toplantılar artık sanal ortamlara aktarılmış durumda. Yazılı olarak hatta cep telefonu kameralarıyla görüntülü olarak bile çok kişinin katıldığı toplantılar yapılabiliyor. Çok basit bir programı cep telefonuna kurmanız ve internet bağlantınızın olması yeterli. Örneğin Hangout isimli programla hem masaüstü bilgisayarlardan hem de cep telefonlarından sesli ve görüntülü konferanslar yapılabiliyor. Zaman ve mekan kısıtı önemini yitiriyor.
Eski tip bilgilerin görüşlerin paylaşıldığı internet forum sayfaları da daha çok etkileşimin olduğu ve kullanım kolaylığı olan facebook gruplarına kaydı. Hem kişisel hem de mesleki olarak kullanılan facebook gibi kanalın tek bir ekranda insanların önünde bilgi olarak akması insanların işini kolaylaştırdı. Almak istediği bilginin başlığını ve kısa bilgisini oradan görüp daha ayrıntılı bilgi almak için dış bağlantıya oradan bağlanır oldular. Facebook, twitter gibi kanallar insanlara sonsuz bilgi akışı sağlamaya, Youtube kanalları televizyonun yerini almaya başladı.
Sosyal medyayı aynı zamanda etkinlik, toplantı düzenlemek yada ortak hareket etme çağrıları içinde kullanılmaya başlandı. Facebook üzerinden etkinlik, toplantı çağrıları yapılırken twitter üzerinden etiketlerle ortak hareket etmeye ve gündem olmaya çalışıldı. Özellikle twitterdan mesleki farkındalıkların veya sorunların tüm kamuoyuna duyurulması için etiket kullanılma özelliği çok büyük fark getirdi. Mesleki olarak bilinmeyen yada yanlış bilinen konularda meslek içi yada dışı kişiler üzerinde kamuoyu yaratılmasında kullanıldı. Örnek vermek gerekirse Eczacının Sesi twitter adresi sadece meslektaşlarımız ve sektörün diğer bileşenleri tarafından değil gazeteciler, muhabirler tarafından da takip edilir oldu.
İnsanların sosyal medyada ve internette geçirdiği zaman arttıkça reklamlarda bu yeni medya ve iletişim kanallarına kaydı. Eskisi gibi basılı gazete - dergi veya televizyonu takip etmeyen insanlara ulaşmak için firmalar bu kanallara reklamlarını vermeye başladılar.
Birçok devlet ve mesleki örgüt yöneticisi de önce twitter hesabı açarak sosyal medyayı kullanmaya başladı. Daha sonra çok daha iletişim olanağının olduğu facebook hesabı açtılar. Artık açıklamalarını çok daha hızlı bir şekilde bu hesaplardan yapıyorlar. Olumlu yada olumsuz eleştirileri de yine buralardan anında öğreniyorlar. Mesleki kurum ve kuruluşlarda son yıllarda sosyal medyanın önemini kavrayıp daha çok kullanmaya başladılar.
Eczacının Sesi olarak sosyal medyada neler yaptık ya da yapıyoruz?
Facebook hesabının açıldığı Eylül 2010 dan beri 3600’den fazla haber, köşe yazısı, duyuru buradan yayınlandı. Şu anda facebook sayfası 19600 kişi tarafından aktif olarak takip edilmekte ve takipçi sayısı her geçen gün artmaktadır. Meslektaşlarımız haberleri kendi facebook sayfalarında paylaşarak daha çok okunmasını sağlayıp toplam erişim sayısında bu üye sayısının da üstüne çıkmamızı ve 24000 kişilere ulaşmamızı da sağladılar.
Twitter hesabının açıldığı Ekim 2010 dan beri ise 3700’e yakın haber, köşe yazısı ve duyuru paylaşıldı. 5025 olan takipçi sayısıyla twitterdaki şu anda en fazla takipçisi olan mesleki twitter sayfasıdır. Ayrıca mesleki sorunlar ve farkındalıklar için twitterdan destek verdiğimiz etiketlerin Türkiye gündemine girmesine de yardımcı olduk. Naçizane bir önerim daha çok meslektaşımın twitter hesabı açarak bu gündem yaratma konusunda yardımcı olması.
Sonuç olarak sosyal medyanın önemi gelecek dönemde de giderek artmaya devam edecek. Biz de bilfiil bunun içinde yaşayarak göreceğiz.
Saygılarımla…
Ecz. M. Tolga KIZILTUĞ
Eczacının Sesi e-gazete
Sosyal Medya Sorumlusu