Ecz. M.Tolga KIZILTUĞ
Bildiğiniz gibi Maliye Bakanlığı şart koştuğu yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar (ÖKC) yani yazar kasalara geçiş için son gün 31.12.2015 olarak belirlendi
Bu geçişin ertelenmesi için Türk Eczacıları Birliği girişimde bulunmuştu. (http://www.eczacininsesi.com/index.php?yon=haber&id=8210 ) Ama ertelenme olmaması halinde hazırlıklı olmak gerekiyor.
426. sıra nolu vergi usul kanunu genel tebliğine göre,
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olan mükellefler:
1- 3100 sayılı Kanun mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetinde olan (Bakanlıkça muaf tutulanlar hariç),
2- Vergi Usul Kanununa göre birinci ve ikinci sınıf tacir kapsamına giren,
3- Perakende olarak mal satışı veya hizmet ifasında bulunan,
4- Vergi Usul Kanununa göre fatura düzenleme zorunluluğu olmayan satışları bulunan, diğer bir ifade ile perakende satış fişleri ile belgelendirilebilecek nitelikte satışları olan (Mükellefin bütün satışları için kendiliğinden fatura düzenliyor olması yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetini kaldırmaz.) mükellefler
Bu tebliğe göre eczane eczacıları da yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundalar. Zaten bildiğiniz gibi 01.01.2014 tarihinden sonra yeni mali açılış yapanlar ve mevcut yazar kasalarını kullanmakta olup cihazlarının hafızası dolanlar zorunlu olarak yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş yaptılar. Hafızası dolan eski tip cihazlara yeni hafıza takılması uygulaması tebliğle kaldırıldı ve hurdaya ayrılması gerektiği belirlendi.
426 SIRA NO’LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
“d) Mükellefler, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine tâbi mevcut ödeme kaydedici cihazlarını, 31/12/2015 tarihini geçmemek üzere malî hafızaları doluncaya kadar kullanabilirler. 1/1/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, malî hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni malî hafıza takılmaz ve cihaz 15/5/2004 tarihli ve 25463 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğin (Seri No: 60) dördüncü bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hurdaya ayrılır. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirebilirler.”
Kaç tip yeni nesil ödeme kaydedici cihaz var? Basit/bilgisayar bağlantılı ve EFT-POS özellikli (Pos yazarkasa) olmak üzere temel olarak iki tür yeni nesil ödeme kaydedici cihaz vardır. Bu cihazların ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanmış marka ve model olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. (http://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/OKCyeninesil.pdf )
En güncel onaylanmış cihazların listesine Gelir İdaresi Başkanlığının bu adresinden ulaşabilirsiniz. Ve almayı düşündüğünüz cihazın onayı olup olmadığını burdan kontrol edebilirsiniz.
Cihazlar kaydettiği mali bilgileri online olarak Gelir İdaresi Başkanlığına gönderiyor. Bunun içinde veri haberleşmesi yapması gerekiyor. Bunun da iki yolu var. Birincisi cihazın içine bir simkart konularak cep telefonu operatörlerinin 3G servisleri üzerinden bilgilerin gönderilmesi yolu. Bu yolda operatörlere kullanılacak veri trafiği için aylık bir ücret ödenmesi gerekiyor. Buna mobil iletişim ücreti deniyor. Bu ücret bazı marka cihazlarda garanti süresince yani 2 yıl boyunca alınmıyor. Bazıları markalarda cihaz ömrü boyunca almayacaklarını taahhüt ediyor.
Veri iletişiminin bir diğer yoluda yeni nesil ödeme kaydedici cihazın kabloyla bir adsl modeme bağlanması ve iletişimin internet yoluyla yapılması. Bu yolun artısı GSM operatörlerine düzenli olarak aylık ödenecek bir mobil iletişim ücretinin olmayışı. Negatif yönleriyse yazarkasa posun bağlı olduğu yerden hareket ettirilememesi yani sabit olarak bir yerde kullanılması. Aslında eczane de sabit olmasının olumsuzluk yaratması pek beklenmez. Bir diğer negatif yönüyse altyapı çalışmaları vs. nedenlerle internet kesintisi yaşanması durumunda herhangi bir satış yapılamaması.
Cihaz alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konuda banka pos uygulaması. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların pos özelliğinin kullanılabilmesi için hesabınızın olduğu bankanın uygulamasının cihaza yüklenmesi gerekiyor. Cihaz firmalarından cihazlarının hangi bankaların pos uygulamalarıyla uyumlu olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca daha önce bankalara ödenen aylık pos kullanım ücretleri vs. gibi isimlerle alınan ücretlerin alınmaya devam edeceğini de hatırlatmak istiyorum.
Alınacak yeni nesil yazar kasaya karar verdikten sonra bağlı olduğunuz vergi dairesinden “yeni nesil ödeme kaydedici cihaz izin belgesi” almanız gerekiyor. Bu izin belgesini cihaz firmasına verip satın alma işlemlerinizi başlatabilirsiniz. İzin belgesinin geçerlilik süresi 15 gündür. Cihazı satın aldıktan sonra da firmanın onayının olduğu bildirim dilekçesini doldurup bağlı olduğunuz vergi dairesine yeni yazar kasaya geçiş yaptığınızı bildirmeniz gerekiyor.
Önemli bir hatırlatma: Cihazın alındığı tarih itibariyle yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlamasına 15 günden daha az bir sürenin bulunması halinde mükellefler, söz konusu 15 günün sonunu beklemeyecekler ve mecburiyetleri başlamadan önce yukarıda açıklandığı şekilde kayıtlarını yaptırıp ödeme kaydedici cihazlara ait levhalarınıalacaklardır. Diğer bir anlatımla mükellefler cihazları, alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren (yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlama tarihini geçmemek şartıyla) 15 gün içerisinde vergi dairesine kaydettirip levhalarını alarak kullanmaya başlayacaklardır.
Belirtilen zamanda yeni nesil ödeme kaydedici cihaza geçilmemesi durumunda “tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden mükellefler ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz üreticileri veya ithalatçıları hakkında Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hükümler uygulanır.”
Vergi Usul Kanunu madde 355 mükerrer:
“Bu Kanunun 86, 148, 149, 150, 256 ve 257 nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257 nci madde uyarınca getirilen zorunluklara uymayan Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil ;
1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.000 Türk Lirası ,
2. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 500 Türk Lirası ,
3. Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 250 Türk Lirası ,
Özel usulsüzlükler cezası kesilir.”
Ecz. M.Tolga KIZILTUĞ
İZİN BELGESİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ:
………………………….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE
..…/…../20……
Dairenizin………………………………………………..vergi numaralı mükellefiyim. …../…./20….. Tarihinde………………………………………… işi yapmak üzere merkez/şube açtım.
3100 Sayılı Ö.K.C. hakkındaki kanun gereği, ilgili perakende satışlarım için tarafınızdan
…….adet ödeme kaydedici cihaz alabilmem için tarafıma ”izin belgesi” verilmesini
saygılarımla arz ederim.
Ödeme kaydedici cihazın kullanılacağı adres: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………................................................................................................................................................
SAYGILARIMIZLA…
Kaşe / İmza
BİLDİRİM DİLEKÇE ÖRNEĞİ:
Not: Yazarkasa aldıktan ve program yaptırdıktan sonra vergi dairesine bildirim dilekçesi örneği aşağıda verilmiştir. Yazar kasanın Fatura yerine geçecek nitelikte fişler çıkarmaya başladığını
gösteren örnek fiş iliştirilecektir.
………./………/20……
…………………………………………………… VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin ödeme kaydedici cihazları kullanmaları
hakkındaki kanunun uygulanması ile ilgili olarak perakende satışlarım için,……………………….
tarihinden itibaren elektronik yazar kasa kullanmaya başlıyorum.Gereğinin yapılmasını
arz ederim.
Kaşe-İmza
MÜKELLEFİN;
Adı Soyadı :
Adresi :
İşi :
Vergi Dairesi: Vergi sicil no:
ELEKTRONİK YAZAR KASANIN;
Kullanılacağı Adres :
Marka ve Modeli :
Sicil no :
YETKİLİ BAYİNİN ;
Adı Soyadı / Firma adı :
Adresi :
Vergi Dairesi: Vergi sicil no:
Fatura No :
Fatura Tarihi :