ECZANELERDE ASGARİ ÜCRET VE MAAŞ DÜZENLEMELERİ

Milyonlarca çalışanın ve aynı zamanda işverenlerin de merakla beklediği 2019 asgari ücret rakamı açıklandı. 2019 yılında asgari ücret, %26,05 artarak 417 TL zamla net 2.020 TL’ye yükseltildi. Bu durum diğer çalışanların maaşlarına ne kadar zam yapılması gerektiği sorusunu da beraberinde getirdi haliyle...

Asgari ücret 2.020 TL olarak belirlenirken 2018 enflasyon oranı ise henüz açıklanmadı. Yeni Ekonomi Programı’nda 2018 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 20.8 olsa da gerçek rakamlar ile düşünüldüğünde artışın enflasyon oranlarının altında kalacağı kesin gibi.

 

ASGARİ ÜCRETTE AVRUPA’DA SONDAN 4. ÜLKEYİZ

2010 ile 2018 yılları arasındaki asgari ücret artışı, son 10 yılın en yüksek rakamlarından biri olsa da alım gücüne bakıldığında, TL’nin geçen seneden beri hızlı değer kaybetmesi nedeniyle, Türkiye asgari ücret uygulayan 26 Avrupa ülkesi arasında Arnavutluk, Bulgaristan ve Sırbistan’ı geride bırakarak sondan 4. ülke oldu.

Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “2018 yılının ilk altı aylık döneminin ardından gıda fiyatları son sürat yükselmeye devam ediyor. Ücretli çalışanlar başta olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartları dayanılmaz boyutlara ulaştı.” görüşüyle Kasım ayı için 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 1943 TL, yoksulluk sınırını 6328 TL olduğunu belirtmişti. Yani belirlenen yeni asgari ücret, insanca yaşamak için gerekli olan gelirin sadece üçte biri kadar. Bu durumda eczanelerde de mevcut maaşları ile yoksulluk sınırının çok altında hatta neredeyse açlık sınırında pek çok çalışan olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

 

MAAŞ ARTIŞLARI NE OLACAK?

Maaş artışları söz konusu olduğunda önerimiz, performansa göre zam yapılması şeklinde olsa da olağanüstü koşullar nedeniyle (Döviz artışı ve Türk Lirası değer kaybı / enflasyon / asgari ücret artışının diğer çalışanlarda beklenti yaratması) bu yıl farklı değerlendirme yapmayı gerektirebilir.

Yani asgari ücret haricindeki mevcut maaşların düzenlenmesini de en az asgari ücret artışı gözetilerek yapılması gerekebilir. Asgari ücretin çok üzerinde olanlar için (örneğin 3.000 TL ve üzeri) minimum %15’e kadar zam yapmak uygun olsa da asgari ücrete yakın olanlar için bu durum domino etkisi yaratacağından minimum %20 ya da %25 oranında zam yapılması uygun olabilir.

Bilindiği üzere 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışmayan çocuksuz işçi maaşının içerisinde AGİ de yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde (ekstra olan kısmının) hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. 2010 yılından itibaren asgari ücretin artış oranları ile net / brüt / işverene maliyeti / dolar kuru karşılığı alım gücü analiz tablosu ve maaş artış önerileri tablolarımızı aşağıda inceleyebilirsiniz.

 

İŞTEN ÇIKARMALAR ARTAR MI?

İşverenler açısından bakıldığında bu yükün teşvik ve destekler ile kısmen de olsa paylaşılması zarurettir. SGK teşvikleri devam ediyor ve 9 ay olan asgari ücret desteği 12 aya çıkarıldı; 2019 yılı devlet teşvik ve destekleri ile ilgili (yeni işe alımlar dahil) detaylı bilgi için muhasebecinize danışabilirsiniz. Ayrıca 2018 yılında yürürlüğe giren bir uygulama ile işe aldığınız çalışanınız için hangi teşvikten yararlanacağınızı işveren / teşvikler ve tanımlara / potansiyel teşvik sorgulama seçeneklerini takip ederek SGK ekranınızdan yapabilirsiniz.

Artan maliyetler ve daralan pazar sebebiyle binlerce dev şirketin konkordato ilan ettiği bir atmosferde işverenlerin böyle bir maliyeti göğüsleyebilmesi ne kadar mümkün olacak? Yaşayarak göreceğiz…

 

GELİR VERGİSİ KESİNTİ ORANLARI ARTTI

Çalışanların maaş ve ücretlerinden yapılacak vergi kesinti oranları da yeniden belirlendi. Brüt ücret üzerinden maaş alan çalışanlar, 2019’dan itibaren yüzde 15 yerine yüzde 20 vergi ödeyecek ve buna göre yıl sonuna kadar eline geçen maaş tutarı da gittikçe düşecek. Örneğin 2 bin 20 lira alan bir asgari ücretli, Eylül ayından itibaren bir üst vergi dilimi olan yüzde 20’ye girecek ve ücretinden daha fazla kesinti olacak. Gelir vergisi kesintileri:

 

18.000 TL’ye kadar % 15

40.000 TL’nin 18.000 TL’si için 2.700 TL, fazlası % 20

148.000 TL’nin 40.000 TL’si için 7.100 TL, fazlası % 27

148.000 TL’den fazlasının 148.000 TL’si için 36.260 TL, fazlası % 35 olarak belirlendi.

 

 

Fortiks Eğitim Danışmanlık

IK Uzmanı & ICF/ACSTH/ AC Caoach

oznur@fortiks.com

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat