Değerli Meslektaşlarım,
Son günlerde kafa karışıklıklarına neden olan e-fatura ve e-arşiv fatura hakkında bilgilendirme yapma zarureti olduğunu gördüm.
Öncelikle hangi mükelleflerin e-fatura zorunluluğu var hangilerinin e-arşiv fatura zorunluluğu var bunun ayrılması gerekiyor.
A. 01.01.2020 tarihinden itibaren E-Fatura Zorunluluğu Olan Mükellefler:
2018 veya sonraki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.07.2020 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
B. 01.01.2020 tarihinden itibaren E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan ama düzenleyecekleri faturaların, aşağıdaki belirtilen tutarları aşması halinde "e-arşiv fatura" olarak düzenlemesi zorunlu olan Mükellefler:
(Çoğu Meslektaşımız bu kategoriye giriyor)
19.10.2019 tarihinde yayınlanan VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 509) göre;
-Vergi Mükellefi olmayanlara kesilen faturaların vergiler dahil toplam tutarının; 30.000 (otuzbin) TL’yi aşması halinde (30.000 TL lik fatura aynı gün içinde parçalar halinde; örneğin 20.000 TL ve 10.000 TL iki ayrı kağıt fatura olarak kesilmesi halinde, kesilen bu kağıt faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacaktır, yani geçersiz fatura olacaktır.) e-arşiv fatura düzenlenecektir.
-Vergi mükelleflerine kesilen faturaların vergiler dahil toplam tutarının; 5.000 (beşbin) TL’yi aşması halinde (5.000 TL lik fatura aynı gün içinde parçalar halinde; örneğin 3.000 TL ve 2.000 TL iki ayrı kağıt fatura olarak kesilmesi halinde, kesilen bu kağıt faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacaktır, yani geçersiz fatura olacaktır.) e-arşiv fatura düzenlenecektir.
Yukarıdaki hallerde düzenlenecek faturaların, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ücretsiz olarak mükelleflerin kullanımına açtığı "e-arşiv fatura düzenleme portalı" aracılığı ile düzenlenmesi mümkün hale getirilmiştir. Ayrıca dileyen mükellefler e-arşiv fatura kesilmesine aracılık eden yazılım firmaları ile anlaşıp bu faturalarını kesebilirler.
01.01.2020 tarihinden itibaren yukarıda belirtilen şekilde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacak ve aşağıda belirtilen cezai işlem uygulanacaktır:
Ceza: VUK’nun 353. Maddesinin birinci fıkrası gereği (2019 yılı için 290 TL’den az olmamak üzere) belgedeki meblağın %10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerektiği yönünde görüş açıklanmıştır.
e-Arşiv Fatura ile e-Fatura Uygulaması Arasındaki Farklar
e-Fatura:
· Kâğıt baskısı hukuken bir değer ifade etmez.
· Gelir İdaresi Başkanlığı aracılık görevi görür.
· Formatı zorunludur.
· Mali mühür kullanılır.
· Gelir İdaresi Başkanlığı veya Özel entegratör kullanılır.
· Kullanımı belirli şartlarda zorunludur.
e-Arşiv Fatura
· Elektronik belge olarak basılır.
· Gelir İdaresi Başkanlığına rapor verilir. Serbest format kullanılır.
· Zaman dalgası ve mali mühür ile onaylanıp muhafaza altına alınır.
· Özel entegratör veya kendi bilgi sistemi kullanılır. (Gelir İdaresi Başkanlığının https://earsivportal.efatura.gov.tr/ internet sitesinden ücretsiz olarak e-Arşiv Fatura kesilebilir)
e-Arşiv Uygulamasının Avantajları
Sonuç olarak bir erteleme olmazsa ilk e-arşiv faturalar 30.01.2020 tarihiyle kesilmesi gerekiyor. Sistem altyapısı hazır hale getirilirse bence yararlı bir sistem olacak. Fatura kaybolması sorunu ortadan kalkıyor. Fatura defteri bitmesi, basılması, kaybolması gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Bize göre eksik olan kısımları Sosyal Güvenlik Kurumuna kesilecek e-arşiv faturaların geriye dönük olarak 15 gün öncesine kesilebiliyor olması gerekiyor.
Okuduğunuz için teşekkürler. İyi çalışmalar diliyorum.
Ecz. M. Tolga Kızıltuğ