DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ BİLDİRDİ:

COVİD-19

BU BİR PANDEMİDİR!

 

11 Mart Çarşamba günü, Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 salgınının pozisyonunu EPİDEMİKten PANDEMİK sınıfına yükselttiğini bildiren bir basın açıklaması yaptı.

Çin’in Wuhan kentinde başlayıp hızlı bir yayılım gösteren ve yüzbinlerce insana bulaşan Koronavirüs COVİD-19, son iki haftada Çin sınırları dışındaki vaka sayısının  13 kata ve ülke sayısının 3 katına çıkması, beraberinde  Pandemi tanımlamasını getirdi.

Basın açıklamasının yapıldığı 11 Mart tariihinde, dünya üzerinde 114 ülkede toplamda 118 bin bulaşma vakası ve 4300 can kaybı olduğu bildirildi.

Pandemi açıklaması ile birlikte tüm ülkelere kırmızı alarm verildiğini, halk sağlığı açısından önlemlerin hızla alınması gerektiği hatırlatıldı.

COVİD-19 un dünyadaki yayılma hızını an be an gösteren birçok harita ve veri kaynağı mevcut. Benim izlediğim Johns Hopkins kaynaklı harita, yazıyı hazırlamaya başladığım 12.03.2020 tarihinde, 127.749 kişinin hastalıktan etkilendiğini,  4.717 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmaktaydı. Haritayı her güncellediğimde sayıların artıyor olmasını görmek inanın gerçekten çok üzücü ve korkutucu.

Virüsten en çok etkilenen ülkelerin başında Çin geliyor. 3172 Kişinin yaşamını yitirdiği Çin, karantina önlemleri ile salgını durdurmuş görünüyor.   

An itibarı ile 827 kişinin yaşamını yitirdiği İtalya, dünya üzerinde 100 yaşın üstünde en çok bireyin yaşadığı ülkelerden bir tanesi. Ülkede koronavirüsten hayatını kaybedenlerin % 92 sinin 60-90 yaş aralığında kişilerden oluştuğu açıklandı.

İran ise Koronavirüs salgınından etkilenen üçüncü ülke oldu. İran’da hastalığın ilk görüldüğü Kum kenti, Çinli öğrencilerin yoğun olduğu bir bölge. Çin ile yakın ticari ilişkilerin hastalığın İran’a sıçramasında büyük rol oynadığı yönünde açıklamalara rastlıyoruz. İran’ın Türkiye sınır kapıları 23 Şubatta geçici olarak kapatıldı ve ne zaman açılacağı belirsiz.

Covid-19 mücadelesi artık sadece halk sağlığını ilgilendiren bir konu değildir. Sağlık sektöründen ulaşıma, turizm sektöründen imalata, dünyanın tüm ülkelerini ve sektörlerini etkileyerek  ekonomik bir krizin eşiğine getirmiştir. Covid-19 mücadelesi, hem hükümetlerin hem de bireylerin uyum içinde hareket ederek aşması gereken kocaman bir problemdir.

Biz eczacılar sağlık camiasının halka en yakın temastaki bireyleriyiz. Önce kendi güvenliğimiz için gerekli önlemleri almalıyız. Sonrasında halkımızı bu pandemiye hazırlamada üzerimize büyük bir görev düşüyor. Meslek örgütlerimizin bilgilendirmeleri ışığında üzerimize düşen görevi başarıyla yerine getireceğimize inanıyorum.

Hepimize sağlıklı günler dilerim.

 

Ecz. Zeynep Aynur Akyol



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat