Ecz. Mustafa AL

Eczacım hazır mısın…?

Eczacımla çalışmaya…!

Eczanem hazır mısın eczacımla çalışmaya…?

Peki ya sen hazır mısın genç eczacım, eczanem ve benimle çalışmaya…?

Sosyolog dostumuz söylemişti “her şey doğru soruyu sorabilmekle başlar.”

Eczacılık mesleğinin önemli gündemlerinden biri dijital dönüşüm iken henüz yeterince fark edilemediğini düşündüğüm diğer gündem maddesi ise; yardımcı eczacılarımızın uyumu ve biz hem mesul müdür hem sahip eczacıların ve eczanelerin yardımcı eczacılara uyumudur.

Mesleğin bu anlamda Deontolojisinin ve el kitabının güncellenmesi gerekiyor. Karşımızda yeni bir fiili durum var. Pırıl pırıl,mesleğe yeni atılmış fakat hayat kavgasına daha parlak başlayıp devam edeceğini düşünen meslektaşımızla beraber yürüyeceğimiz yolun kaldırım taşlarını ve aydınlatmasını düzenlememiz gerekiyor. Çünkü ne onlar bizi tecrübe etti ne de biz onları tecrübe ettik. Evet belki bazılarımız değişik zamanlarda bir kısım tecrübeler yaşadık ama bu tecrübeyi kurumsallaştıramazsak gelişimi düzenleyemeyiz.

Daha eskilerde mesleğin ana unsurları mekan, personel ve sahip mesul müdür olan eczacı idi.  Oysa gelinen noktada, sahip ve mesul müdür olmayan ama eczacı olan birileri daha eczane içi mekana dahil oldu. Bu mekanda bu kadar uzun sürede neler yaşanacak, nasıl yaşanacak herkesin bir ön fikri olmalı, yoksa herkes çölde yolunu arayan bedeviye dönecek. 
Mesul olmayan eczacımızın, mesul müdür ve personel ile ilişkilerinin genel kaidesini oluşturabilmek, öncelikle mesul müdür eczacının personeli ile düşünce üretmesine bağlı diye düşünüyorum. Burada bir ya da iki personelli eczaneler ile çoklu personelle daha hareketli eczanelerin durumları da fark ediyor.

Öncelikle bir ya da iki personeli olan Semt eczanelerinin yardımcı veya ikinci eczacı ile beraber çalışmaya ön hazırlığını fikren tamamlamaları gerekiyor. Görünen o ki çoğu kimsenin gelecek yardımcı eczacıyla çalışma hayatını nasıl düzenleyeceğine dair öngörüsü yeterince oluşmamış. Öylesine oluşmamış ki eczanesinde çalışmak üzere görüştüğü yardımcı eczacıya art niyetsiz, gayet masum " burada bir personel var bir de sen ve ben varız diyerek tuvaleti dönüşümlü temizleyeceksiniz ya da eczaneyi dönüşümlü süpüreceksiniz " diyen o çok kıymetli eczacımızın bu konuda ön fikir eksikliği bariz fark edilmektedir.  Burada iki eczacı olunsaydı -sıfır personel durumunda- elbette dönüşümden bahsedilebilirdi.Ama okulundan henüz mezun olmuş yada yakın dönemde mezun olmuş, pozisyonu kendi eczanesi olsa idi mesul müdür olacak genç meslektaşın bu sözleri duyunca yaşayacağı hissi de anlamak gerekiyor. Elbette bunları anlamak için bazen yanlışı yaşamış olmak ve öğrenmek ve bu sayede de doğruya yönelmek gerekiyor.

Eczacılık camiasında, birçok konuya dair personel görüşleri, yardımcı eczacı görüşleri ve mesul müdür eczacının görüşleri ortak bir havuzda toparlanmalı, yaşanmışlıklar paylaşılarak herkesin payına düşen hisseyi alabilmesi sağlanmalıdır. Ortak aklı oluşturabilmenin yolu paylaşmak ve haberdar etmektir öncelikle.

Mesleğe yeni başlayan meslektaşımız, eczane pratiğinde neticeye ulaşmamın idrakine varmalı ve hasta güvenliği- hizmeti- memnuniyetinin olmazsa olmazlarına uzak duramayacağını bilmelidir. Dar alanda küçük bir toplulukla ne kadar ömür geçireceğine dair fikri olmalıdır. 

Mesul müdür eczacı da meslektaşını hem çalıştırabilmenin hem de inceden inceden meslektaşını koruyabilmenin hesabını tutturabilmelidir. Ortak dil ve üslup çizgisi önemlidir. Ortak dil ve üslup yaşanacak ayrışmaları ve şaşırmaları azaltacak ve daha güçlü bağ kurulmasını sağlayacaktır. Bu aslında tohum iken dikip suladığın bitkinin çiçek açması olacaktır.  Hep beraber açacak çiçekleri görmek adına görüş toplamalıyız. Ne dersiniz, Yaşadıklarınıza ve beklentilerinize dair küçük anektotlar paylaşmakla işe başlayalım mı..?

eczaneal@gmail.com adresine paylaşımda bulunup mesleğin bu alanında görüşünüzü ve yaşadıklarınıza dair önerilerinizi paylaşmaya ne dersiniz…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat