Eczacının Sesi :: Eczacı Odası Başkanı OlsamEcz. Süleyman ARSLANTÜRK

Bilgimizi, bilimimizi, sanatımızı gösterdiğimiz, sergilediğimiz, eczanelerimiz sağlıklı mı?

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre ilaçların %50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte, satılmaktadır.” (Dr. Sultan Mehtap Büyüker. 29.03.2022 Eczacının Sesi).

Eyvah... Eyvah...

Ateş bacayı sarmış cehennemin göbeğinde cayır cayır yanmaktayız...

Acaba bu %50 olumsuzluğun % kaçı eczane yönetimi, % kaçı eczacı veya eczane personelinden kaynaklanmaktadır. Acilen bu konunun aydınlanması ve ona göre çözüm aranması gerek.

Eczacılık bilgisini, eczacılık bilimini, eğitimini, eczacıyı, eczane yönetimini, eczane işletmesini acilen mercek altına ve ele almak gerek.

Yüce devletimize, soylu milletimize, formaliteye boğulmuş eczacımıza, tek ayak üzerinde zor durabilen eczanelerimize ne yaparak bu durumdan kurtulmalı öncelikli sorunumuz olsa gerek.

Yoksa 80 milyon içinde 30 bin eczacı az kazanmış, çok kazanmış önemli değil. İlaçların %50 sinin uygun olmayan şekilde tüketilmesi yüce devletimiz, soylu milletimiz ve saygın eczacılarımıza yakışmaz.

Dünya sağlık Örgütü verisine göre eczaneleri ciddiye almak, geliştirmek, güçlendirmek, güncellemek varsa eksikliklerini, ihtiyaçlarını sağlamak önce devlete sonra millete, sonra da eczacılara düşer.

Türk Eczacılarının “Jöntürk”lerini bulup öne çıkaralım, başımızın üstüne alalım...

Ve de devletimize, milletimize bu konuyu anlatabilene, ikna edebilene kadar anlatalım...

Jöntürk, dünyanın en tanınmış Türk Markasıdır. Dünyanın neresinde gençler ve aydınlar ayağa kalksa “Jöntürk” diye adlandırılır. (Doğu Perinçek. Aydın ve Kültür. Kaynak yayınları 3. Baskı 52. sayfa.)

Sürekli eczacıyı eğitmek ve eczaneyi albenileştirmek ile uğraştık. Eczane işlevi ıskalandı; eczanenin köşe taşlarını, temel direklerini bulup yerine yerleştiremedik. Sağlam bir temel, akmayan bir çatı ve üç uygun ayak-direk aramadık, bulamadık, kuramadık.

1. Eczacılık sanatını sergilemek için ilaç hazırlama, muhafaza etme ve uygulama alanı-ayağı.

2. İlaç tedarik ve ticareti alanı-ayağı.

3. Toplum Sağlığı alanı-ayağı.

Böyle basit bir formülü geliştirmek, pekiştirmek varken, eczacıya, bilimine, bilgisine, havasına, hevesine, kademesine, sermayesine, yüksek lisansına, doktorasına göre görev yaptırıp hakkını vermek varken, 50 yıldır başımızı vurmadığımız taş kalmadı.

Süreci ilaç tedarikçiliği ve ticareti ile, yüzdeler ile, kuruşlar ile, bozuk para aramak ile geçiştirdik.

Ömürlü olsun diye eczanemin adını “Ömür” koymuştum; 50 yılı aştı, taştı.

 XXX

GÖNÜL ECZANEM.

Kayıt için Eczacı Odama başvurduğumda gülen gözlü, güler yüzlü oda başkanı kabul etti. Beş dakikalık hoş beşten sonra konuya girdi:

“Uzun bir öğrenci sorumsuzluğundan ciddi sorumluluklar taşıyan eczacılar arasına katılmış bulunmaktasınız. Odamıza kayıt oldunuz, bize şeref ve onur verdiniz. Bölgemizi tercih etmenizden memnun olduk. Umarım siz de odamızdan memnun olursunuz. Oda ekibimiz size son nefesinize kadar canı gönülden yardımcı olmaya çalışacaktır; bundan bir endişe ve şüpheniz olmasın.

Hangi kolda çalışırsanız çalışınız odamız size güvenli bir dayanak olacaktır.

Akademide, sanayide, kurumlarda çalışma şartlarını incelemişsinizdir.

Size özet olarak eczacıların %80’ini barındıran eczaneleri anlatacağım.

1.Yardımcı eczacı olarak çalışabileceğiniz güncellenmiş eczaneler listesi elinizde.

İki yıl yardımcı eczacı olarak çalıştıktan sonra ‘sorumlu eczacı’ olabilmek için sağlık bakanlığı, eczacılık fakültesi ve eczacı odası yetkilisi huzurunda ‘Sorumlu Eczane Eczacılığı’ sınavına gireceksiniz. Baraj ve total puanı tutturunca eczanede ‘İyi Eczacılık Uygulamalarını uygulayarak ‘Sorumlu Eczacı’ olarak çalışabileceksiniz ve hak edeceğiniz ‘Eczacı Bedel’ini alacaksınız. Ayrıca sermayeniz oranında eczaneye ortak da olabileceksiniz.

2. Eczane açabilmek için ise iki yıl çalıştıktan sonra bu defa ‘Eczane Açma Sınavı’ndan başarılı olmanız gerekecek.

3. Bu arada yapacağınız Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarınızdan sonra alacağınız “Eczacı Hakkı” kademeli olarak artacaktır.

Başarılarınızın sürekli ve uzun vadeli olmasını canı gönülden arzularız. Her türlü soru ve sorunlarınız için odamız 7/24 hizmetinizdedir…” DEDİ.

1971 yılında Farmasötik Kimyayı da vererek İ.Ü.Eczacılık Fakültesinin mermeri aşınmış basamaklarından giriş meydanına inerken koştum mu, uçtum mu, yürüdüm mü bilememiştim.

Bu defa da eczacı odasından çıkarken havalanıverdim; gerçek mi sanal mı ayıramadım. “Dünya varmış, işte ben, işte eczacı, işte Gönül Eczanem”

DEDİM.

Adaletsiz mi? İmkânsız mı? Pahalı mı?

Akıl... Fikir... Gayret... Tasarım... Yasa... Sonuç... ZOR MU?

Ömür Eczanem tuttu; yaşadı.

Gönül Eczanem gönlüme yattı.

İsteklerinin ne olduğunu anlatamayan, deli kanlı gibi ayaklanamayan, derdini söyleyemeyen gençlere duyurulur...

Eczane:

- Kutsal bir yer gibi saygın, sessiz...

- Bilgi, bilim de üretilen...

- En az bir avukatlık bürosu gibi, bir banka şubesi gibi, noterlik gibi ciddi...

- En az bir aile hekimliği kadar, en az konutlarımız kadar büyük alanlı, sağlık ocağı veya sağlık merkezi- konağı gibi olmalı...

Eczacı:

- Ciddi, disiplinli, donanımlı, güven verici, ikna edici, yorum yapıcı, uygulayıcı, takip edici, sonuç bildirici olmalı...

- Hizmetleri karşılığında hizmet çeşidine, harcanan zamana, alınan eğitime göre değişen bedel almalı...

Bilgi ve bilim:

Emperyal zenginlere göre değil toplumsal çoğunluğa, insanlığa, uygun normlarda olmalı...

Ünlü Fizikçi Richard Feynman, “Bilimde ilk ilke kendinizi kandırmamaktır.” Der.

Allah Korusun, doğal afet, kıtlık, salgın, savaş gibi durumlara eczanelerimiz hazır mı? Kendimizi kandırmadan, kendimize bir iyilik yapsak...

Türk Eczacılarının “Jöntürk”lerini bulabilsek...

Emperyalizmin çemberini çatlatabilsek, zincirini kırabilsek... Sadece kendi ülkemize değil doğuya, güneye de örnek olabiliriz... Kabuğumuzu kırıp dünyaya açılabiliriz...

Ecz. Süleyman ARSLANTÜR

12 Nisan 2022.

KUŞADASI



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat