Ecz. Mustafa AL

Kendini Jerry zannetme… Bu filmin sonu mutsuzluğa gidiyor.

O Tom değil sen de Jerry değilsin.

Ne güzel çizgi film idi. Bir çoğumuz kediyle farenin sonu mutlu biten neşeli didişmesini izleyerek büyüdük.

Fakat hayat bizi kedi karşısında fare durumuna getirdi. Kedinin kim olduğunu birazdan elbette anlamış olursunuz ya da ben ilan etmiş olurum.

Eczacılık mesleğinde ister kamu eczacılığı olsun ister serbest eczacılık olsun her noktada meslektaşlarımızla alay ediliyor. Fakat bu alay ediş ne yazık ki yok edişe doğru gidiyor. Hepimiz görmüşüzdür sokak kedisi fareyi önce arkadaşıyla şakalaşır gibi döver ve bir süre sonra boğar öldürür. Meslektaşlarıma ve kendime yapılanları gördükçe karşımda hırçın bir sokak kedisi gibi yönetenleri görüyorum. Kapana kısılmış fare gibi bizimle dalga geçiyor.  Hatta fare için kör dahi diyebilirim.

Eczacılar eczanelerini iş yapmamak üzere açar duruma geldiler ve bunu birçoğu fark etmedi dahi. Çalınan haklarımız yok sayışı geçti dalga geçme sonrası boğazlama dönemine girdi. Ve bunun sorumlusu kesinlikle karar vericiler ve çanakçı eczacılardır. 

Gelinen son noktada henüz birçok meslektaşımız izin vermediği bazı ilaçlar 43.000 TL’ye alınırken Sosyal Güvenlik Kurumu 22.000 lirasını ödüyor ve o ay 22.000 liralık reçete olarak fatura ettiği İlaç için gelecek ay firma tarafından ilaç takip sisteminden satıldığının görülmesi sonrası 21.000 liralık iskonto faturası kesiliyor. Bu iskonto faturası bir sonraki ayın ekstresinden düşülürken eczacı 21.000 TL’yi bir ay önceki ekstrede ödüyor. Anlayacağınız 21.000 liralık bir aylık banka kredisi kullanması gerekiyor bunu finanse etmek için eczacının. Şubat 2022 şartlarında maliyet hesabı yaparsak en kötü ihtimal %3 maliyeti olsa banka kredisinin 630 TL faiz ödemiş oluyor bu finansman için. Bitmedi… Bir sürprize daha var. Toplamda 43.000 TL’ye aldığı ilacı kaç liraya sattı derseniz 45.000 TL’ye sattı. Dolayısıyla %5 kazandı. Yarısına %3 kaybetti ve 630 TL maliyet ödedi.  (Bu arada ticari itibarî varsa ise kredi bulabilir. Krediyi bulacağı da garanti değil)

Aslında verdiğim örneği meslektaşlarımın iyi kavraması için bazı İnfertilite ilaçlarında yapılan sonradan iskonto uygulamasının çok daha büyük ilaçlar da farklı farklı uygulandığından haberdar olunması içindir bu örneğim.

Tüm bunların üzerine sen bana diyorsun ki kademeli iskonto yap, kademene göre eczacı çalıştır, kademene göre sarı sözleşme mavi sözleşme turuncu sözleşme yap, kademene göre oda aidatı öde. Kısacası kademen kadar konuş diyorsun.

Artık buradan daha gür sesle bağırmak gerekiyor. Siyasi irade sorumludur. Kesinlikle görmezden geliyor dalga geçiyor ve nihayetinde yok ediyor. Acımasız ve sevgisiz kendi insanını görmezden geliyor. Akla uymayan ve hukuksuz uygulamalarla eczacıları savunmasız bırakıp yok ediyor.

Keşke bu yazının konusu Tom ve Jeryy olsa idi. En sevdiğim Jerry’nin Tom’u görünce vınnn sesi ile kaçışı idi. Güler eğlenirdik. Oysa mevzu, gülüp eğlenmenin çok ötesinde vahşi kuduz kedilere boğdurulan fare hikayesi oldu.

Ecz. Mustafa AL



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat