Ecz. Mustafa AL

 

HESAP-KİTAP İŞLERİ 

 

Bir Eczacının kaç türlü derdi olur?

Muhasebeci değiliz ama kendi muhasebemizi anlamak/ öğrenmek ya da düzenlemek zorundayız.

600 nolu hesap ile 602 nolu arasında 601 var. Muhasebe dilinde ne anlama gelir? Benim de şiddetle karşı çıktığım “eczacıların cirolarına göre tasnifinin” muhasebeleşmesinin adıdır bu numaralar. Öyle bilmeme şansımızın olmaması gereken sayılardır! Bunun önemini meslektaşlarımın hafızalarına kazımak istiyorum ve bu yazımı okumalarını diliyorum(Kendisi için bulacağı eksiklik olması sebebi ile).

Bu hesapların ne olduğunu bilirsek konunun önemine vakıf oluruz.
- 600 kodu yurt içi satışlarımızın toplamıdır
- 601 kodu yurtdışı satışlarımız
- 602 kodu ise diğer satışlarımızın toplamı olarak tanımlanıyor ki can alıcı nokta tam da burasıdır.

İşte eczacılar için en önemli nokta olan satışlarımızdan 602 kodu ile ayrıştırılması gerekirken 600 nolu satış kodu ile toplam satışımızın içinde gösterilmesinin sonuçlarına dönüktür bu yazım.

Evet değerli meslektaşlarım bir çoğumuz yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumu ya da birçok kamu kurumuna bildirdiğimiz ciro bilgimizi olduğundan fazla bildiriyor olabiliriz. Ve bu fazlalık bir çoğumuzun yüzde yarım iskonto fazladan yapmasına ya da daha fazla vergi ödemesine ya da bir üst baremdeki hizmet bedelinden maliyet yüklenmesine sebep olabilir. Ortalama 2 milyon TL civarı ciro yapan bir eczacının muhtemel kaybı 25.000 TL buluyor olabilir. Daha üst ciro sınırlarında yapılacak hatanın bedelini mecburi istihdam ile (eczacı istihdamı-uyum problemi aşılmış meslektaş ile çalışmaktan çok memnun olsak dahi) daha önceki “ciro radarı” yazımda da belirttiğim gibi 150-250 bin TL maliyet artışına dahi sebep olabilir.
Burada doğru bilgi ve doğru tasnif ve bunun takibi kritik önem arz ediyor. Ve burada meslek örgütlerimize sitem etmeden geçemeyeceğim ne yazık ki.

“Acaba bu farkındalık meslektaşlarımıza kurumsal olarak daima hatırlatılabilir miydi?”



DUR! GEÇME! DÜŞÜN-DEĞERLENDİR-FARKINDA OL-TAKİP ET

Hepimiz muhasebecilerimizin işlerini ehil biçimde yaptığını düşünüyoruz ve onlara güveniyoruz. Elbette burada bir sorun yok. Fakat bu kadar ayrıntının bol olduğu bir alanda bizlerin de takibi zorunlu ve hatırlatması yararınıza olan durumlar gelişebilir. Nitekim birazdan tabloda belirteceğim arkadaşımızın bildirilen tüm satışları 600 kodu ile bildirilmiştir. 602 kodu ile bildirilmesi gerekenler doğru bildirilmiş olsa dahi Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek adına vergi dairesinden alacağımız yıllık satış bilgi formunu dilekçemizde alt kırılımları ile istiyoruz demediğimiz takdirde 600-601-602 toplamı olarak aldığınızı ve sonraki tüm işlemleri bu şekilde yaptığımızı fark etmeliyiz
Muayene ücretleri- Alım iadesi- Ciro primi- İskonto farkı- Poşet satışı- Danışmanlık, hep normalde 602 olmalıdır.
600’ de olmaması gerekenler nelerdir çok doğru anlaşılmalı.
Poşet satışı diye bir gelirimiz yok. Ciro primi alış maliyeti düşüşüdür ve ana satış değildir 602 de olmalıdır. Fiyat farkı ana satış değildir yine 602 de olmalıdır. Daha da acı olanı muayene ücreti geliri diye bir geliri eczacının asla yoktur ki bunu ayırmayıp satış gibi fiş kesen meslek mensupları mevcut.


BAREMİNLE KAL- BAREMİNLE KONUŞ!!!


Artık her yıl TEB ve eczacı odalarının üyelerini ciro kırılımları konusunda uyarmasının gerekliliğine inanıyorum. Bu işlem kurumsal olarak güvence altına alınmalıdır. Muhasebecilerimizin dikkatine bırakılmamalıdır.
Sevgili meslektaşlarım diğer gelirleriniz sizlerin ana geliriniz değildir. Diğer gelirleriniz eczacılık mesleğinin bu meslek sebebiyle elde ettiği gelirleri dönük sınırlamalarının konusu değildir ve olmamalıdır. Diğer gelir adındaki birçok geliriniz maliyetin düşürülmesi olarak algılanmalıdır ve vergi usul kanununa göre de böyledir. Burada esas sorun uygulayıcı olan mali müşavirlerimizin iş yükleri arasında ya da iş bilgileri arasında bunu nerede sınıflandırıldığı ve bizleri nereye kadar koruyabildiğidir. Burada mümkün olduğunca kendinizi bizler korumalıyız ve hatırlatmalıyız mali müşavirlerimize
Ayrıca diğer gelirler adı altında hayatın bazılarımıza sunduğu kira geliri gibi mülk satışı gibi gelirler de olabilir. Ben epey süredir kredi faizini ticari işletmeme gider olarak dahil ettiğim ve sonrasında kira geliri elde etmeye başladığım dükkân için kestiğim faturaları toplam ciroma dahil edilmesi problemini yaşadım.

SATIŞ İLE SATIŞA GELMEK!

Bu yazıyı çok daha ayrıntılı çok daha doğru ve net bilgiler üzerine yazılabilir elbette. Fakat ben sade bir eczacıyım. Fark ettiğim konu benim gözümde hepinizce fark edilmesi gereken çok ciddi bir konudur. Belki de başkaları fark etmiştir ama ben dünyayı yeniden keşfediyor da olabilirim. Eğer öyleyse bilgisizliğime ve iyi niyetime vermenizi dilerim. Bu yazımı okuyan her okurumun bir önceki “CİRO RADARI” yazımı okumasını da önemle rica ediyorum (İlgili yazımı okumak için tıklayınız). Çünkü kendi baktığım pencerenin burayla bütünleştiğini düşünüyorum.

“KRAL ÇIPLAK” ve aslında üşüyor. Ama akıl tutulması ve düzen mağduru bence.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat