Uzm. Ecz. Gül Kara

Bildiğiniz Farmasötik Teknoloji dersine eskiden kısaca GALENİK derdik.Bu hafta sonu yolum gerçekten GALEN’den geçti. Bergama beni büyüledi. Bunca seyahat ettim ancak Bergama ile yeni tanıştım.

Arnavut Kaldırımı taşlarının her biri ayaklarımın altında kayarken, binlerce km ötede Berlin’de bir Bergama kurulmuş. Müze yılda ortalama 850.000 kişi tarafından ziyaret ediliyormuş ve 2007 yılında Almanya‘da en çok ziyaret edilen sanat müzesi olduğunu öğreniyorum (Vikipedi). Ellerimiz ile Bergama’yı Almanlara vermişiz anlaşılan…

Narın bereketli taneleri gitmiş, bize kabuğu kalmış. Olsun hikaye’de, hakikat’te bizde, kimse bu toprakların gerçeğini silemez. Antik dünyanın sağlık merkezi kabul edilen Pergamon’un muhteşem bir hikayesi var. Burada uzun uzun yazmayacağım ancak bizleri ilgilendiren kısa mitolojik hikayeyi aktarmak istiyorum.

Apollon'un oğlu Asklepieion: "Sağlık Tanrısı"

Bergama’nın Asklepieion’u, Ege inancında sağlık tanrısına adanmış dünyanın ilk sağlık evlerinden biridir. Kapısında “Buraya ölüm giremez” yazar. Mitolojiyede Sağlık Tanrısı Asklepieion için Apollon’un oğlu olduğuna inanılmıştır. Asklepieion, simge olarak yanında bir yılan taşırdı. Mitolojiye göre Epione ile evlenir ve üç çocuğu olur. Bunlardan kızı Hygeia sağlığı koruma tanrıçasıdır.

Hygeia

İşte size çağlar öncesi hijyenin atası ve önemi! Oğlu Telesphore iyileştirme (nekahat) tanrısıdır. Diğer oğlunun adı Podalyere’dir. Podalyere hekim olmasa da inanca göre oğlu Hippocon bir hekimdir ve Hippocrates’in atalarından biridir. Üç çocuğunu da sağlıkçı yetiştirmiş olan bu mitolojik baba hepimizi bu günlerine damga vurmuş. Öyle muhteşem bir sağlık merkezi ki görmeniz gerekir. Tünelleri, sessiz odaları, rüya mağaraları, içinde su geçen koridorları, akustik yapıları her biri bir iyileşme hali düşünülerek yapılmış. Boş bir alanda hastalar yürütülür o sırada bir hekim, uzaktan gözlem yaparmış, böylece davranış, yürüme ve hareketlerinden hastalığını ve iyileşme gelişimi analiz ederlermiş. Antik Romanın en büyük hekimi Galen de Asklepion ‘da tıp eğitimini almış. Deneysel fizyolojinin kurucusu ve Roma dünyasının ilk spor hekimi olarak kabul edilmiş, tıp haricinde FARMAKOLOJİ alanında yeni teoriler geliştirmiştir. Dönem tıp ve eczacılığın içi içe geçtiği gözlense de Bergama’da farmakoloji çalışmalarına ağırlık verilmiştir.

Galen bize ilham verdi. Yazdık, çizdik, resmettik. Bergama’yı rehber olan bir meslektaşımızdan dinleyerek gezmek çok keyifli oldu. Eczacılık Sembolünün doğum yerine selam olsun. Merak ettiyseniz ne mutlu bana. Gidip gezmeniz için bir vesile olsun. 

Gezerken sağlıklı kalın! Nefessiz kalmayın.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat