Pandemi bir varmış, bir yokmuş

Aşı bir varmış, bin (!) yokmuş

Hayat bir varmış, bir yokmuş

Gündem bir varmış, bir yokmuş

Her şey hızla tükeniyor.

Tükenmeseydi,

Yok olmasaydı,

Ölmeseydi.

Adı bilinmeyen bir ülkede, dünya kuruldu kurulalı görülmemiş bir olay gerçekleşir: Ölüm, o güne kadar yerine getirdiği görevinden vazgeçer, hiç kimse ölmez olur.

Bir anda ülkeye dalga dalga yayılan sevinç çok geçmeden yerini hayal kırıklığı ve kaosa bırakır. İnsanların ölmemesi zamanın durduğu anlamına gelmemektedir, ezeli bir yaşlılıktır artık onları bekleyen.

Hükümetten kiliseye, sağlık kurumlarından ailelere, şirketlerden mafyaya kadar herkes ölümün ortadan kalkmasının getirdiği sonuçlarla mücadele etmek zorundadır. Ancak ölüm, beklenmedik bir kimlikle ve umulmadık duygularla geri döner insanların arasına.
Ölüm ve ölümsüzlük karşısında insanın şaşkınlığını, çelişkili tepkilerini ve ahlaki çöküşünü, edebi, toplumsal ve felsefi anlamda derinlikli bir biçimde işleyen José Saramago, geçici olanla ebedi olanı birbirinden ayıran kısa mesafenin meseli sayılacak Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş’u, başladığı gibi bitiriyor: "Ertesi gün hiç kimse ölmedi."

Bu yazıya bir kitap özeti ile başladık.

Kışın karmaşasından bir nebze uzaklaşıp, içimiz ısıtan sarı günlerde böyle karanlık bir kitap okumanızı önermiyorum tabi kii.

Çok bunaldık, nefessiz kaldık. Açık hava mesafesi yapıp, tatil yörelerini kurban bayramı ile dolduracağımız günlerdeyiz.

Bizi bekleyen yaz sorunlarından biri de yanıklar olacaktır.

-Isı yanıkları

  • Buhar, kaynayan sıvı, yağ vb.
  • Kuru ısı; ütü, alev, güneş vb.

-Elektrik yanıkları

-Kimyasal yanıklar

Yaz aylarında eczanemize yanık nedeniyle gelen, danışan sayısında artış olur.

Yanıklar nasıl derecelendirilir?

1.Derece Yanık: Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem vardır. Yaklaşık 48 saatte iyileşir.

2.Derece Yanık: Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) vardır. Ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşir.

3.Derece Yanık: Derinin tüm tabakaları etkilenmiştir. Özellikle de kaslar, sinirler ve damarlar üzerinde etkisi görülür. Beyaz ve kara yaradan siyah renge kadar aşamaları vardır. Sinirler zarar gördüğü için ağrı yoktur.

Eczaneye basit yanıklar nedeniyle başvuran kişilere (1. ve kısmen 2. derece yanıklarda) önerdiğimiz kremler yanında bazı tıbbi malzemelerde yanığın hızlı iyileşmesini ve iz kalmasını önler.

Yanık önce özel yara temizleme solüsyonu ile temizlenir.

Su dolu kabarmalar olmadıysa (basit yanı) hazır, farklı boyutlarda bulunan gümüş içerikli yara pansuman örtüsü ile kapatılır. Bunun üzerine de gazlı bez kapatılır. Bu pansuman 12 saatte bir yenilenir.

3-4 gün sonra yanığın durumuna göre açık pansuman yapılır Sadece solüsyon ile temizlenip açık bırakılır. Yanan deri kuruyup döküldükten sonra yanan bölge silikon sheet ile kapatılır. 12 saatte bir silikon yenilenir.

Böylece doku yenilenir, iz kalmaz.

Silikon sheet hava geçirgenliğini sağlarken jel tabakası ile derinin iyileşmesini sağlar.

Yanık sulu kabarcıklar halindeyse önce doktor tarafından temizlenir ve yukarıdaki tedavi şekli ile tedaviye davam edilir.

Hastalarınızın hayat kalitesi ve sağlığı için bu ürünleri eczanede bulundurmak önemlidir.

Güneş yanıklarında ise silikon sheet en son safhada iz giderici olarak tercih edilebilir.

Kurba bayramının yaklaştığı bu güzel yaz günlerinizi yanıksız, sağlıkla geçirmenizi dilerim.

 

Uzm. Ecz. Gül Kara

hurriyeteczanesi@ttmail.com

05325814059- Hürriyet Eczanesi

Rıhtım caddesi No:64 Kadıköy -İstanbul



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat