Pandemi döneminde maske ile ağzımız, burnumuzu kapatıyoruz ayrıca yüz siperliği kullanarak gözlerimizi korumaya çalışıyoruz. Virüsün göz yolu ile girdiği de bilgilerimiz arasında…

Bir de göz hastalıklarını iyileştirmek için göz kapatma yöntemleri var.

Göz Pansuman Pedi

Kendinden yapışkanlı steril göz pedi, hipoalerjenik olmalıdır. Oval yapısı ile gözün şekline uyum sağlamalıdır. Gözenekli ve hava geçirgen olmalıdır. Işığı geçirmemelidir. Göz yaralanmalarının tedavisinde, göz operasyonlarının ardından göz bakımında kullanılır.

Göz pedleri her iki göze ve gözlük altında dahi rahatlıkla kullanılabilir.

Çocuk için olan ölçüsü ise şaşılık ve göz tembelliği (strabismus, amblyopia) tedavisi için kullanılır. Çocuklar için renkli, desenli modelleri mevcuttur.

Görme tembelliği tedavisinde iyi gören göz, ped ile kapatılır ve tembel olan gözün kullanılması sağlanır.

Hekimin önerdiği süre boyunca kullanılır. Süre sonunda görmedeki artış miktarı tespit edilir.

Korsan Tek Göz Bandı

Korsanların taktıkları tek göz bandının amacı yaralanma sonucu kaybettikleri tek gözü saklamak değildir.

Aydınlık bir ortamdan karanlık bir ortama ani bir şekilde geçtiğimiz zaman gözün karanlık ortama alışması için belli bir süre gerektiğini, hemen karanlığa alışamadığını biliriz.

Korsan gemilerindeki kaptan korsanlar sürekli olarak güverte ile depo ya da kamara arasında gidip geldikleri için, gözün karanlığa alışma süresini yok etmek amacıyla bu göz bandını kullanıyorlarmış.

Güverteden içeri yani aydınlıktan karanlığa geçtiklerinde göz bandını çıkarıp gün boyu göz bandının altında karanlıkta kalan gözü kullanıyorlar. Böylece göz bandı ile kapatılan göz, zaten gün boyu karanlıkta kaldığından hazır bir şekilde bekliyor. Karanlığa alışma süresi yaşamıyor ve hemen net görmeye başlıyor.

Özellikle savaş gibi saniyelerin bile önemli olduğu kritik anlarda gözün karanlığa alışma süresini göz bandı sayesinde yok etmek çok önem taşıyor.

Sıcak - Soğuk Göz Terapi Maskesi

Göz yorgunluklarını alarak her zaman zinde kalmalarını sağlayan Sıcak Soğuk Göz Terapi Maskesi göz çevresi kızarıklık, şişlik, ağrı ve yorgunluk için inanılmaz bir terapi yöntemidir. Üstelik migren ağrıları ve ateşi düşürmek için kullanılabilir.

İçerisinde yer alan jel ile sıcaklığını uzun süre korur.

Sıcak suda bir süre bekletilerek sıcak ya da buzlukta bekletilerek soğuk olarak kullanılabilir.

Ancak uygulamadan önce yanık ya da tahriş olmaması için maskenin altına bir kağıt mendil ya da tülbent yerleştirmenizi öneririm.

Gözde oluşan hasarların sonrasında, kornea zedelenmelerinde ve ameliyat sonrası tedavilerde kullanılır.

Temiz ve kuru cilde uygulanması gerekir. Uygulama esnasında göz pedinin ortasına dokunulmamalıdır.

 

Ambliyopide Son Durum;

Erdoğan Yaşar Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları,Aksaray,Türkiye

Özet: Ambliyopi, organik bir göz patolojisi olmamasına rağmen görme keskinliğinde tek veya çift taraflı azalma olmasıdır. Çocuklar ve genç erişkinlerde tek taraflı görme azlığının en sık sebepi ambliyopi olup genel toplumda görülme sıklığı %1-5 arasında değişmektedir. Ambliyopide kritik yaş ilk 4 yaş olmakla birlikte 6-7 yaşta saptanan olgularda tedavi ile başarı şansı yüksektir. Zamanında saptanıp uygun tedavisi yapıldığında ambliyopiye bağlı görme kaybı geri dönüşümlüdür ve bu kitik süre geçtiğinde ise görme kaybı yaşam boyu sürekli hale gelmektedir. Ambliyopinin en sık sebepleri anizometropi, şaşılık ya da ikisinin birlikteliği olup ayrıca deprivasyona bağlı olarak da ambliyopi oluşabilmektedir. Tedavi yöntemlerinden refraktif düzeltme, kapama tedavisi ve penelizayon en sık kullanılan yöntemler olup ayrıca son zamanlarda nörovizyon tedavisi, medikal tedavi, refraktif cerrahi, akapunktur, makülaya düşük doz lazer ve mavi-kırmızı ışıkla uyarı gibi yöntemler de denenmiştir. Ambliyopi tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörler olgunun yaşı ve tedavi başlangıcındaki görme keskinliğidir. Olgunun yaşı ne kadar küçük ise daha kısa sürede daha iyi sonuçlara ulaşılmaktadır. Tanı esnasında görme keskinliği ne kadar düşükse tedaviyle alınan yanıt da azalmaktadır

 

Sağlıkla kalın,

 

Uzm. Ecz. Gül Kara

hurriyeteczanesi@ttmail.com

05325814059- Hürriyet Eczanesi

Rıhtım caddesi No:64 Kadıköy -İstanbul



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat