Ecz. Neşe Kutlu Köysüren

75. Cannes Film Festivali Ödülleri

Her yıl Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen Cannes Film Festivali bu yıl 17-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında 75. kez düzenlendi. Uluslararası sanatçılardan oluşan jürinin belirlediği festival ödüllerinden en prestijlisi Altın Palmiye.

1946’dan bu yanan düzenlenen festivalin etkisi sinema dünyasında oldukça büyük. 2019'da Altın Palmiye kazanan Bong Joon-ho imzalı Parazit(Parasite) filmi, Oscar'da da En İyi Film seçildi.  Japon yapımı Drive My Car filmi de dünya prömiyerini 2021 Cannes Film Festivali'nde yapmasının ardından Altın Palmiye için yarıştı ve En İyi Senaryo da dahil olmak üzere üç ödül kazandı. Film, bu yıl Oscar'da da En İyi Uluslararası Film seçildi.

Bu yıl beklenen Holywood filmlerinden Three Thousand Years of Longing,  Top Gun: Maverick, ve Elvis yarışma dışı olarak ilk gösterimlerini festivalde yaptı.

Türkiye’den Emin Alper'in yönettiği "Kurak Günler", festivalin "Belirli Bir Bakış" bölümünde gösterildi. Emin Alper’in dördüncü uzun metraj filmi Kurak Günler’in başrollerinde Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak, Selin Yeninci yer alıyor. Politik- psikolojik gerilim unsurları taşıyan film, bir süredir kuraklık sorunuyla boğuşan Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmelerini anlatıyor.

Vincent Lindon’ın başkanlığında toplanan jüride İranlı yönetmen Asghar Farhadi, İngiliz aktör ve yönetmen Rebecca Hall, Fransız yönetmen Lady Ly, Amerikalı yönetmen Jeff Nichols, Hintli aktör ve yapımcı Deepika Padukone, İsveçli oyuncu Noomi Rapace, Norveçli yönetmen Joachim Trier ve İtalyan aktris Jasmine Trinca yer aldı.

Büyük ödül Altın Palmiye, TRT’nin de ortak yapımcıları arasında yer aldığı İsveçli yönetmen Ruben Östlund imzalı Triangle of Sadness filminin oldu. Yapım Türkiye ortaklığının yanı sıra İsveç, ABD, İngiltere ve Yunanistan imzalarını da taşıyor. Yönetmen 2017 yılında The Square filmiyle de Altın Palmiye’yi kucaklamıştı. Hiciv - kara komedi türündeki film festivalde gösterimi sonrası dakikalarca alkış aldı.

İşte 75. Cannes Film Festivali Ödülleri Kazananları

En İyi Film – Altın Palmiye: Triangle of Sadness (Ruben Östlund)

Grand Prix: Close (Lukas Dhont) ve Stars at Noon (Claire Denis)

Jüri Ödülü: Le Otto Montagne (Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch) ve EO (Jerzy Skolimowski)

En İyi Yönetmen: Chan Wook Park (Decision to Leave)

75. Yıldönümü Ödülü: Jean-Pierre & Luc Dardenne (Tori et Lokita)

En İyi Senaryo: Boy from Heaven (Tarik Saleh)

En İyi Erkek Oyuncu: Song Kang Ho (Broker)

En İyi Kadın Oyuncu: Zar Amir Ebrahimi (Holy Spider)

En İyi İlk Film: War Pony (Riley Keough, Gina Gammell)

En İyi İlk Film Mansiyon: Plan 75 (Hayakawa Chie)

En İyi Kısa Film: The Water Murmurs (Jianying Chen)

Kısa Metraj Mansiyon Ödülü: Lori (Abinash Bikram Shah)

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat