Ecz. Neşe Köysüren

nesekutlu05@hotmail.com

 

2020 yılında pandemiden en çok etkilenen sektörlerden birisi de sinema sektörü oldu. Pek çok filmin çekimleri ve gösterimi ertelendi. Bu ertelemeler nedeniyle önümüzdeki süreç sinemaseverler için oldukça bereketli geçecek gibi görünüyor. Ünlü yönetmenlerin yeni filmlerinin yanı sıra yayınlandıkları dönemlerde büyük ses getiren pek çok filmin devam filmleri de gösterime girmeyi bekliyor. 

İşte o filmlerden küçük bir kısmı:

The Matrix 4

 2021’in sonunda vizyona girmesi beklenen Matrix serisinin 4. filmi önceki üç filmi yöneten Wachowski kardeşlerden biri olan Lana Wachowski tarafından yazıldı ve yönetildi. The Matrix 4 için Keanu Reeves ve Carrie-Anne Moss, Neo ve Trinity rolleriyle geri dönüyor. Her geçen gün yeni ve önemli detaylar ortaya çıkmasıyla merak uyandıran filmin konusuyla ilgili detaylar sır gibi saklanıyor.

Avatar 2

  2009’da yayınlanan Avatar’ın devam filminin yönetmenliğini ve yazarlığını James Cameron yapıyor. Avatar’ı beş filmlik bir seriye dönüştürmeyi düşünen yönetmen Yeni Zelanda’da Avatar 2 ve Avatar 3 ‘ün çekimlerini bir arada yürütüyor. Avatar 2nin kadrosunda ilk filmde bulunan Sam Worthington, Zoe Saldana ve Sigourney Weaver gibi isimlerin yanı sıra Vin Diesel ve Kate Winslett gibi isimlerde kadroya dahil oldu. Avatar 2’nin 2022’de vizyona girmesi planlanıyor.

Top Gun: Maverick

   Yayınlandığı 1986 yılında çok ses getiren ve bir klasik haline gelen Top Gun’ın devam filmi olan Top Gun: Maverick’in başrolünde yine Tom Cruise’u izleyeceğiz. Devam filminde Cruise, Top Gun mezunlarını özel bir görev için eğitmek üzere okula geri dönüyor. Val  Kilmer, Maverick’in rakibi Iceman rolünü yeniden üstleniyor. Yönetmenliğini ise daha önce Oblivion’da da Tom Cruise ile çalışan Joseph Kosinski’nin yaptığı film Kasım 2021’de vizyona girecek.

Görevimiz Tehlike 7 (Mission: Impossible 7)

   Mission: Impossible serisinin 7. filmin Ethan Hunt rolünü tekrar Tom Cruise canlandırıyor. Filmin hem senarist hem yönetmenlik koltuğunda Mission: Impossible‘ı son yılların en başarılı serilerinden birine dönüştüren Christopher McQuarrie oturuyor. Başrolünde yine Tom Cruise’un bulunduğu Top Gun: Maveric filminin vizyon tarihi Kasım 2021’e ertelenince Görevimiz Tehlike 7’nin tarihi de 2022’ ye ertelendi. 2023’te de Görevimiz Tehlike 8’in vizyona girmesi planlanıyor.

Jurassic World: Hakimiyet (Jurassic World: Dominion)

   Amerikalı yönetmen Colin Trevorrow'un yönettiği Jurassic World: Hakimiyet, Jurassic Park serisinin altıncı filmi. Filmin oyuncu kadrosunda Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum yer alıyor. Şubat 2020’de Kanada’da başlayan çekimlere Covid-19 pandemisi nedeniyle ara verilmişti. Temmuz 2020’de tekrar çekimlerine başlanan filmin 2022 yılında vizyona girmesi bekleniyor. 

Hayalet Avcıları: Öteki Dünya (Ghostbusters: Afterlife)

   1980’li yılların en sevilen film serileri arasında yer alan Hayalet Avcıları tekrar beyaz perdeye dönüyor. Orijinal Ghostbusters filmlerinin yönetmeni Ivan Reitman’ın oğlu olan Jason Reitman’ın yazıp yönettiği yeni filmin Kasım 2021 de vizyona girmesi bekleniyor. 2016 yılında çekilen devam filmini görmezden gelip orijinal seriyi devam ettirecek filmde Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson ve Sigourney Weaver‘ın da orijinal serideki rolleriyle geri dönmesi bekleniyor.

Space Jam: Yeni Efsane (Space Jam 2)

 1996 yılında vizyona giren efsanevi basketbolcu Michael Jordan’lı Space Jam filminin devamı olan filmde şimdi LeBron James Jordan’ın yerini alıyor. Canlı- animasyon filmi olan Space Jam’de ayrıca NBA oyuncuları Kaly Thompson ve Anthony Davis de yer alıyor. Temmuz ayında gösterime giren filmin yönetmeni ise komedi filmlerinin yönetmeni Malcolm D. Lee.

Gucci Ailesi (House of Gucci)

   Thelma ve Louise, Gladyatör gibi önemli filmlerin usta yönetmeni Ridley Scott’ın çektiği film Gucci cinayetini konu alıyor.   Filmin başrollerinde cinayetten hüküm giyen Patrizia Reggiani'yi canlandıran Lady Gaga ve Gucci'nin eski yöneticisi Maurizio Gucci'yi oynayan Adam Driver yer almaktadır. Al Pacino, Jeremy Irons ve Salma Hayek’in de bulunduğu kadrosuyla ve konusuyla ilgi çeken filmin 2021 sonlarında vizyonda olması bekleniyor. 2021 yılı Gucci’nin 100. Yılı olması nedeniyle de özel bir tarih olarak belirlenmiş.

Son Düello (The Last Duel)

   Ridley Scott‘ın  2021’de sinemaseverlerle buluşması beklenen diğer bir filmi de Son Düello. 14. yy. da Fransa’da çok yakın iki arkadaş olan Jean de Carrouges ve Jacques Le Gris arasındaki intikam hikâyesini konu alıyor. 1997 yapımı ünlü Can Dostum (Good Will Hunting) filminde birlikte izlediğimiz Matt Damon ve Ben Affleck’in 24 yıl sonra tekrar bir araya geldikleri filmin vizyon tarihi olarak Ekim 2021 bekleniyor.

          

Killers of the Flower Moon

   Nisan 2021’de çekimleri başlayan, sinemaseverlerle buluşacak en heyecan verici filmlerden biri de Martin Scorsese imzalı Killers of the Flower Moon. 200 milyon doları aşan bütçesiyle efsane yönetmenin bugüne kadarki en büyük bütçeli filmi olacağı söyleniyor. Bu filmde başrollerde Scorsese’nin pek çok filminde birlikte çalıştığı iki oyuncu yer alıyor: Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro. Vizyon tarihi henüz belli olamasa da 2021 ödül sezonuna yetişmesi bekleniyor. David Grann‘in aynı adlı romanından uyarlanan film, 1920-1925 yılları arasında o dönem dünyanın belki de en zengin insanları olarak bilinen Osage yerlilerinin yaşadıkları yerde petrol bulunmasının ardından sistematik bir biçimde katledilmesinin gerçek hikâyesini konu alıyor.

Ölmek İçin Zaman Yok (No Time to Die- Bond 25)

   Sinema tarihinin en bilinen figürlerinden James Bond’u 25. kez beyazperdede izleyeceğimiz Ölmek İçin Zaman Yok’un yönetmen koltuğunda Cary Fukunaga oturuyor. Filmde, MI6’teki görevinden ayrılıp Jamaika’da sessiz sakin bir hayat süren James Bond’un huzurlu yaşamı pek de uzun sürmüyor. Eski dostu CIA ajanı Felix Leiter kapısını çalıp yardım isteyince Bond bir kez daha tehlikenin içine atılıyor. Daniel Craig’i son kez James Bond rolünde izleyeceğimiz filmin oyuncu kadrosunda Léa Seydoux, Christoph Waltz, Rami Malek ve Lashana Lynch gibi isimler yer alıyor. Sonbaharda vizyona girmesi bekleniyor.

The French Dispatch

   Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Grand Budapest Hotel gibi filmlerle sinemaseverlerin gönlünü kazanan Wes Anderson'ın The French Dispatch de 2020’de gösterimi ertelenen filmlerden oldu. Anderson’ın hikayesini de yazdığı film, 1950’lerde hayali bir Fransız şehrinde bir Amerikan gazetesinin bürosunda çalışan gazetecilere odaklanıyor.

Benicio Del Toro, Tilda Swinton, Bill Murray, Frances McDormand, Adrien Brody, Owen Wilson gibi etkileyici bir oyucu kadrosuna sahip film Wes Anderson imzası taşıması nedeniyle sinemaseverlerin heyecanla beklediği filmlerden birisi. Film bu yıl Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yaptı. Ekim ayı içinde ABD’de, Aralık ayında Türkiye’de vizyona girmesi bekleniyor.

      

Minyonlar 2: Gru’nun Yükselişi (Minions: The Rise of Gru)

   2010 yılında vizyona giren Çılgın Hırsız filmiyle tüm dünyanın tanıdığı minyonların 2015 yılında kendi filmleri yapılmıştı ve dünya genelinde büyük bir hasılat yapmıştı. Bu başarıdan sonra ikinci filmin yapılması kaçınılmaz oldu. Çılgın Hırsız 3 ve Minyonlar’ın yönetmeni olan Kyle Balda‘nın Brad Ableson ile birlikte yönettiği filmin vizyona girişi 2020 olarak planlanmıştı fakat pandemi nedeni ile 2022’ye ertelendi. Film sinemaseverleri geçmişe götürecek ve her daim hınzırlık peşinde olan Minyonların Gru ile nasıl tanıştığını anlatacak.

The Eternals:

   Kasım ayında vizyona girmesi beklenen The Eternals bir Marvel Sinematik Evreni süper kahraman filmi. Angelina Jolie, Salma Hayek, Gemma Chan, Richard Madden, Kit Harington gibi isimlerin yer aldığı kadrosunun yanı sıra filmin en dikkat çekici tarafı yönetmeni. Bu yıl Oscar törenlerinde en iyi film ödülünü alan Nomadland’ın ve genellikle düşük bütçeli ve bağımsız filmlerin yönetmeni Chloe Zoe yönetmen koltuğunda.

Hayat

   Masumiyet, Kader, C Blok gibi birçok filme imza atan ödüllü yönetmen Zeki Demirkubuz yeni sinema filmi için hazırlıklara başladı. Yeni filmi Hayat'ta başrolü canlandıracak oyuncular belli oldu. Son dönemin genç ve başarılı oyuncuları Miray Daner ve Burak Dakak başrolleri paylaşacaklar.  Filmin konusu ve diğer detayları ise henüz belirsiz. 

Kuru Otlar Üstüne

   Kış Uykusu, Bir Zamanlar Anadolu’da, Ahlat Ağacı gibi filmleriyle uluslararası platformlarda da çok ses getiren Altın Palmiye ödüllü Türk Yönetmen Nuri Bilge Ceylan yeni filmi ‘Kuru Otlar Üzerine’nin çekimlerine başladı. Erzurum'un Karayazı ilçesinde yapılan çekimlerde Merve Dizdar ve Deniz Celiloğlu başrollerde. Film, Anadolu'nun ücra bir köyünde zorunlu hizmetini yapmakta olan genç öğretmen Samet'in, İstanbul'a atama beklediği karamsar günlerde Nuray ile tanışması sonrası yaşadıklarını odağına alıyor.

Afife

   2021’de merakla beklenen bir diğer Türk yapımı ise ilk Müslüman kadın oyuncu olan Afife Jale’nin hayatını konu alan ‘Afife’ filmi. Mert Fırat, Aslı Bekiroğlu ve Selim Bayraktar gibi isimlerin yer aldığı filmin yönetmeni Emir Khalilzadeh. Khalilzadeh İzmir’de dünyaya gelen İranlı bir reklam ve klip yönetmeni.

 

Sağlıkla ve sanatla kalmanız dileğiyle…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat