ECZACININ SUT İLE İMTİHANI –XIII

EPOIETIN REÇETELERİ

 

Sevgili meslektaşlarım,

bu hafta ncelemeye başladığımız EPO reçetelerin ikinci ayağı olan Miyelodisplastik Sendromda (MDS) reçete yazım ve ödenme koşullarını konu aldım.

 

Eritropoez Stimüle edici Ajanlar (ESA), prediyaliz ve diyalize giren hastaların renal anemisi ile Miyelodisplastik Sendrom (MDS) hastalarının kan Hemoglobin düzeyini yükseltmeyi hedefleyen ilaçlardır.

Myelodisplastik Sendrom Nedir?

Myelodisplastik sendrom ve displazi kelimelerinin birleşmesinden oluşmakta ve kısaca MDS olarak yazılmaktadır.  Myelodisplastik sendrom anlam olarak kemik iliği veya çevre kanında bulunan içinde granül(küçük noktalar) barındıran beyaz kan hücrelerini ifade etmektedir. Displazi ise  kan hücrelerinin anormal oluşunu ifade eder. Myelodisplastik sendromda kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinin olgunlaşamaması yanında kemik iliğindeki kan hücrelerinde normal hücrelerden farklı bir gelişim söz konusudur. MDS’li hastalarda kan yapımında azalmanın sonucu olarak kırmızı kan hücrelerinde azalma (anemi) ve kan hücrelerinde kalite bozukluğu olur, bu nedenle bu hücreler normal işlevlerini göremezler. Periferik yayma Kemik iliği biyopsisi ile hastalık teşhis edilir.

MİYELODİSPLASTİK SENDROM HASTALARINDA EPO YAZILMA KOŞULLARI

Rapor Kodu: 08.01.5  

ICD-10 KODU: D46

Rapor düzenleyen hekim: Hematoloji

Reçeteye yazabilecek hekimler: Hematoloji veya İç hastalıkları uzmanı

 

Tedavi başlama koşulları:

A-   HEMOGLOBİN TAKİBİ

Hemoglobin değeri 11 gr/dl altına düştüğünde tedaviye başlanır.

 

B-   BLAST ORANI

Hastanın kalça kemiğinin üst çıkıntısından kemik iliği biyopsisi alınarak blast oranı saptanır. Blast oranının % 5 altında bulunmuş olması gerekir.

 

C-   SERUM ERİTROPOİETİN DÜZEYİ

500 mu/ml altında olmalıdır.

 

Tedaviye devam kararı koşulları:

Hemoglobin değeri 12 gr/dl’ye ulaşıncaya kadar tedaviye devam edilir. Hb seviyesi 12 gr/dl’yi aşınca tedavi kesilir. Hb seviyesi her ay ölçülür ve Hb seviyesi 12 gr/dl altına düştüğünde, tedaviye tekrar başlanabilir. Hb seviesi her reçetede belirtilmelidir.

 

Eritropoietin alfa-beta için maksimum doz haftada 900 IU/kg’ı, darbepoetin için maksimum doz haftada 150 µg’ı aşmamalıdır.

 

Reçetelerde nelere dikkat etmeliyiz?

Hb değeri ve tarihi reçetede yazılı olmalıdır.

Eritropoietin alfa veya beta reçete edilmişse, hastanın kilosu ve kilo başına haftalık alacağı doz reçetede yazılı olmalıdır.

 

Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile,

Sağlıcakla kalın.

 

Ecz.Zeynep Aynur Akyol

 

Kaynaklar:

TEB RP

Güncel SUT

Rx Media Pharma

Medula ilaç kartları

Raporkontrol programı

Türk Hematoloji Derneği yayınları

Haseki Tıp Bülteni



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat